Cum avem grijă de sistemul digestiv al bebelușului de la naștere

Este important ca părinții să înțeleagă cât de imatur este sistemul digestiv al bebelușului lor și cum îl pot ajuta.

Cristina Călin, redactor-șef
Simptomele frecvente ale colicilor, sunt perioadele intense de plâns prelungite (peste 3 ore) și arcuirea spatelui.
Simptomele frecvente ale colicilor sunt perioadele intense de plâns prelungite (peste 3 ore) și arcuirea spatelui.

Înainte ca bebelușul să vină pe lume, toți nutrienții necesari creșterii sale sunt furnizați de placentă. Dar de îndată ce noul tău micuț se naște, totul se schimbă.

Odată ce cordonul ombilical este tăiat și placenta este expulzată, sistemul digestiv și excretor al nou-născutului tău sunt forțate brusc să acționeze. Fiind lipsiți de experiență în ceea ce fac, este nevoie, de asemenea, de timp pentru ca ambele sisteme să funcționeze corect. Acesta este motivul pentru care este important ca părinții să înțeleagă cât de imatur este sistemul digestiv al bebelușului lor și cum îl pot susține cel mai bine în primele luni.

Tranziția de la pântece până la naștere

La naștere, stomacul bebelușului tău este foarte mic, aproximativ cât o pietricică, și nu este obișnuit să înghită nimic altceva decât ceea ce i-a fost livrat prin placentă. Acesta este motivul pentru care bebelușii pot pierde până la 10% din greutatea corporală în primele două săptămâni după naștere.

Mărimea mică a stomacului bebelușului este, de asemenea, motivul pentru care el va avea nevoie de hrăniri frecvente, indiferent dacă este vorba de formulă sau de lapte matern. Laptele matern este conceput biologic pentru a avea un conținut ridicat de grăsimi în primele câteva săptămâni din viața bebelușului. Cel mic primește astfel suficiente calorii pentru a recupera gramele pierdute. După primele câteva zile, stomacul bebelușului va fi cât o minge de ping pong. 

În primele trei luni vei constata că bebelușul varsă frecvent. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sfincterul esofagian inferior care separă stomacul de esofag este slab și imatur.

Probleme ale sistemului digestiv

Sistemul digestiv al copiilor și adulților sănătoși are un strat care protejează tractul gastro-intestinal de microbi și alți contaminanți care pot fi prezenți în alimente sau băuturi. Sugarii au o barieră foarte subțire și imatură care pune nou-născuții la un risc mai mare de infectare.

Atunci când vorbim despre sănătatea sistemului digestiv al bebelușului trebuie să aducem în discuție și microbiomul. Acesta joacă un rol central în susținerea sănătății noastre într-o varietate de moduri. Numărul de bacterii din organism, inclusiv microbiomul nostru intestinal care acoperă tractul gastro-intestinal depășește chiar și celulele proprii ale corpului. Se știe de multă vreme că bacteriile joacă un rol în digestie, dar un nou domeniu de studiu constată că aceste bacterii pot influența multe sisteme de organe din corp, inclusiv boli ale tractului digestiv, ale sistemului imunitar și chiar ale creierului.

Expunerea inițială a bebelușului la bacterii prin placenta mamei, canalul de naștere sau mediul spitalicesc este esențială pentru antrenarea sistemului imunitar să răspundă în mod adecvat pentru a recunoaște potențiali agenți patogeni, cum ar fi virușii sau bacteriile. Odată complet stabilită, compoziția și diversitatea microbiomului sunt relativ stabile, dar pot fi afectate de factori dietetici și de stil de viață, cum ar fi utilizarea de antibiotice. 

În acest caz ar trebui să iei în considerare probioticele pentru restabilirea echilibrului la nivelul sistemului digestiv al copilul tău. 

Iată situațiile concrete când sunt acestea recomandate: 

Copilul s-a născut prin cezariană

S-au observat diferențe semnificative în microbiomul sugarului în funcție de modul în care a fost născut. Bebelușii născuți prin cezariană au un număr mai mic de bacterii și populații reduse de Bifidobacterii la o lună, comparativ cu cei născuți vaginal, potrivit unui studiu al medicului A. Hurre. Cu toate acestea, soluția simplă la aceasta este să populezi microflora bebelușilor cât mai curând posibil după naștere, oferind zilnic un supliment de bacterii probiotice timp de minimum 6 luni. 

În timpul și după tratamentul cu antibiotice

Deși este important să îi dai bebelușului antibiotice prescrise, la recomandarea medicului, este de asemenea vital să iei în considerare efectele pe termen lung ale acestora. Medicația antibiotică nu numai că distruge bacteriile dăunătoare, dar nu discriminează, prin urmare afectează și microflora benefică. Acest lucru poate duce la infecții recurente. În timpul tratamentului cu antibiotice sau după acestea este vital să oferim florei intestinale probiotice.

Intoleranță la lactoză 

Fie că îți hrănești bebelușul la sân sau cu biberonul, laptele conține lactoză, care poate fi dificil de digerat. Dacă bebelușul suferă de dureri de stomac, diaree, balonare sau gaze poate fi util să încerci să îi oferi probiotice. 

Colici sau reflux gastroesofagian

Simptomele colicilor, cum ar fi perioadele intense de plâns prelungite (peste 3 ore) și arcuirea spatelui, sunt deranjante și dificil de gestionat pentru părinții care încearcă să aducă bebelușului un pic de confort. 

Dovezi sugerează că sistemul digestiv imatur al sugarului poate fi responsabil de acest lucru, proteinele prezente în lapte fiind în special dificil de digerat. Probioticele pot fi utile pentru a sprijini digestia eficientă și mișcarea alimentelor prin tractul gastro-intestinal. 

Cum îi dăm bebelușului probiotice?

Probioticul este ales în funcție de vârsta copilului, dar și în funcție de problema de sănătate. Dacă ne referim la dezechilibrul cauzat de nașterea prin cezariană și de lipsa alăptării, atunci produsele care conțin bacterii precum Bi-dobacterium animalis subsp. BB-12 sunt recomandate (se pot administra din prima zi de viață).

Acestea se găsesc în proporţie de 90% în mod natural în microflora sugarilor și copiilor până la 3 ani, de aceea suplimentarea cu BB-12 poate ajuta la restabilirea echilibrului microflorei intestinale a acestora. În plus acest tip de probiotic poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și poate reduce frecvența și durata infecțiilor respiratorii.

Ce este Bifidobacterium animalis BB-12?

Bifidobacterium animalis BB-12, potrivit unui studiu din 2008 publicat în ISME Journal 2008, ajută la:

  • Stimularea imunității și creșterea rezistenței organismului la infecțiile respiratorii comune. BB-12® are capacitatea de a interacționa cu sistemul imunitar de la nivelul intestinului, influențând pozitiv răspunsul imun. 
  • Are efecte benefice în diareea asociată cu tratamentul cu antibiotic. BB-12 reduce reacțiile adverse, îmbunătățește funcția intestinului și reduce semnificativ numărul de zile cu diaree asociat tratamentului cu antibiotice.
  • Contribuie la refacerea echilibrului microbiotei intestinale. Specii de bacterii din specia Bi-dobacterium (lactis, longum), administrate copiilor pot crește frecvența scaunelor precum și ameliorarea consistenței acestora, find aliați de încredere în episoadele de diaree sau constipație la bebeluși și copii.

Suplimentele alimentare care conțin Bifidobacterium animalis BB-12 sunt recomandate:

  • Pentru copiii născuți prin cezariană și hrăniți prin formulă 
  • Pentru copiii care urmează un tratament antibiotic
  • Pentru copiii care prezintă simptome gastrointestinale (diaree, constipație, disconfort abdominal)

Linex Baby este soluția naturală și aliatul de nădejde al părinților pentru echilibrul microbiotei intestinale ale micilor burtici sensibile. Ajută la susținerea sistemului imunitar și la o recuperare mai rapidă după un episod infecțios. Linex Baby picături orale conține bacterii lactice (Bi-dobacterium animalis subsp. Lactis – BB 12) existente în mod natural în tractul digestiv al sugarului, în proporție de până la 91% la sugarul alăptat și până la 75% la sugarul hrănit cu formule de lapte.

Te-ar mai putea interesa