Sindromul morții subite – ce copii sunt la risc. Sfaturi de la medicul pediatru

TOTUL DESPRE MAME
mama bebelus

Una dintre spaimele oricărei mame este faptul că bebelușul ar putea muri în somn. Există și o denumire științifică pentru această teamă – SMS sau sindromul morții subite, un subiect îndelung studiat de oamenii de știință. Medicul pediatrul Anca Cochino, de la Clinica Pediasan, face lumină asupra acestui sindrom în interviul de mai jos.

Dr. Anca Cochino
Dr. Anca Cochino

TOTUL DESPRE MAME: Se cunosc cauzele Sindromului Morții Subite (SMS)?

Dr. Anca Cochino: Nu se cunosc cauzele care duc la SMS. Printre posibilele ipoteze s-au descris:

  • Defecte neurologice, în special partea din creier responsabilă cu controlul respirației și cu trezitul din somn nu este complet functională.
  • Prematuritatea și greutatea mică la naștere, inclusiv copii născuți din sarcini multiple. Din cauza imaturitatii cerebrale, aceștia au un control precar al proceselor automate cum ar fi respirația sau frecvența cardiacă.
  • Infecțiile respiratorii: o parte din copiii cu SMS au avut în antecedentele recente și o infecție respiratorie care le-a accentuat dificultățile de reglare a respirației.
  • Modul în care doarme sugarul a fost legat de SMS: dormitul cu părinții, mai ales dacă sunt fumători; saltelele moi sau paturile cu apă ar contribui la accentuarea tulburărilor respiratorii; dormitul pe burtă sau pe părti ar impiedica reglarea debitului cardiac și a respirației.

Totul despre mame: Toți copiii sunt predispuși la SMS?

Dr. Anca Cochino: Pentru că nu se cunosc cauzele exacte ale acestui sindrom, se poate presupune că orice sugar poate fi la risc pentru SMS.
Totusi, în literatura de specialiate, se descriu factori de risc cum ar fi: sexul masculin, sugarii între 2 si 4 luni, rasa neagră, copiii care au în familie verișori sau frați care au murit subit în perioada de sugar, părinți fumători.

Ca să afli mai multe despre sindromul morții subite îți recomandăm best-sellerul internațional Cartea bebelușului, pe care o poți cumpăra de AICI

Totul despre mame: Există condiții preexistente ale mamei care ar putea influența apariția SMS?

Dr. Anca Cochino: Se descriu anumite condiții ale mamei care se pare ca ar predispune sugarul la SMS:

  • Vârsta mamei sub 20 de ani,
  • fumătoare,
  • cosumatoare de droguri și/sau alcool,
  • cu sarcină neurmarită de către medicul specialist.

Totul despre mame: Care este rata de deces din cauza de SMS?

Dr. Anca Cochino: Rata de deces variază foarte mult în funcție de țară și de studii, poate fi între 1:1000 pana la 1:10000.

Totul despre mame: Putem să dăm drumul la aer condiționat în camera în care doarme un nou născut?

Dr. Anca Cochino: Da, putem da drumul la aerul condiționat în camera în care doarme un nou-născut. Pe un mod blând, și, pe cât posibil, temperatura în cameră să fie între 22 și 24 de grade.

Totul despre mame: Ce precauții trebuie să ia părinții pentru a minimiza riscul de SMS?

Dr. Anca Cochino: Pentru a minimiza riscul de SMS, copilul trebuie să doarmă pe o saltea fermă, pe spate cu capul pe o parte, să nu aibă pături sau alte obiecte în pătuț pe care le poate trage pe cap, să îi împiedice respirația. Camera copilului trebuie aerisită și micuțul nu trebuie să se supraîncălzească. Parinții ar trebui să nu mai fumeze. Nasul înfundat se curătă cu ser fiziologic, pus treptat, să se hidrateze secrețiile, apoi se aspiră blând.
Se recomandă ca pătuțul în care doarme copilul să fie plasat în camera părinților cel puțin până la 6 luni, sau chiar până la 1 an, pentru a putea fi supravegheat mai atent.
Sunt studii care arată că alăptarea, cel puțin 6 luni, ar avea rol protector față de SMS.
Copiii care folosesc suzeta se pare ca au risc mai mic de SMS.

Totul despre mame: Care sunt semnele SMS?

Dr. Anca Cochino: De obicei, nu sunt semne premonitorii. Majoritatea cazurilor sunt sugari care au fost hrăniți, au fost puși în pătuț și, la un moment dat, când sunt verificați, sunt găsiti decedați, de obicei în poziția în care au fost puși inițial.
Se descriu cazuri de prezentare la camera de garda cu sugari care au trecut prin așa numitele BRUE (brief resolved unexplained events – scurte evenimente rezolvate inexplicabile), descrise prin cianoză, dificultăți respiratorii, mișcări anormale ale membrelor. Deocamdată, nu se știe dacă sunt evenimente care ar putea prevesti un sindrom de moarte subita sau sunt evenimente izolate.

Ca să afli mai multe despre sindromul morții subite îți recomandăm best-sellerul internațional Cartea bebelușului, pe care o poți cumpăra de AICI

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa