Îngrijirea nou-născutului: 13 sfaturi total expirate!

Când devii părinte pentru prima oară apar și sfaturile celor din jur, de cele mai multe ori nesolicitate. Toată lumea pare să știe mai bine decât tine ce nevoi are nou-născutul. Atenție, însă, multe sfaturi sunt total expirate!

Laura Udrea, redactor
mama, bunica și nepoțelul
Unele sfaturi pe care le primim de la bunici au fost infirmate de studii. Bazează-te pe instinctul matern si informează-te din surse sigure.

„Baia din fiecare seară e sfântă! Așa se liniștesc și adorm bebelușii“. Sau: „Trebuie să-ți notezi zilnic ora la care are scaun. Dacă nu face, suni medicul, că poate fi constipat!“. Ori asta: „Când învață să meargă, are nevoie de pantofi cu talpă tare, ca să nu-și deformeze picioarele.“ Nimic mai fals. Vezi mai jos explicațiile!

O mare parte din sfaturile „înțelepte“ pe care le poți primi ca proaspăt părinte, poate chiar de la părinții tăi, se dovedesc a fi expirate. Ca părinte, chiar dacă ești în această situație prima dată, este bine să iei în considerare ceea ce simți tu că i-ar face bine copilului. Instinctul părintesc asociat cu o bună informare sunt tot ceea ce ai nevoie pentru a crește un bebeluș fericit. Ai încredere în alegerile tale și informează-te pentru a fi un părinte relaxat.

#1. Fă-i baie în fiecare seară, ca să doarmă liniștit peste noapte. Nu e adevărat!

Academia Americană de Pediatrie spune că băița zilnică ar putea duce la sensibilizarea pielii bebelușilor.

„Iarina s-a născut la începutul verii și stăteam mult cu ea pe afară. Cum băița de seară era obligatorie, că îmi spusese mie mama că liniștește copilul, pierdeam atât de multe seri frumoase pentru că ne grăbeam să ajungem acasă să îmbăiem copila. Păcat că nu m-a dus capul atunci să fac ceea ce credeam eu…“, povestește Adina.

Băița de seară ar putea face parte din ritualul de liniștire al bebelușului, după cum spun unii părinți. Însă pediatrii nu recomandă îmbăierea zilnică a nou-născuților. Ba mai mult, Academia Americană de Pediatrie (AAP) spune că băița zilnică ar putea duce la sensibilizarea pielii bebelușilor. Pielea lor se poate usca, devenind predispusă la eczeme.

Până nu merg în patru labe ca să se murdărească, experții de la AAP recomandă 3 băițe pe săptămână.

Aceeași Academie Americană de Pediatrie spune că este bine să curățăm ori de câte ori e nevoie peste zi mânuțele, fața și zona din scutec (mai ales după scaune) a bebelușilor. Acest lucru se poate face și cu șervețele umede speciale pentru bebeluși, după care se aplică crema pentru funduleț.

Cât despre liniștirea pe care i-o oferă băița, după cum spun unii: „nu uitați că scopul rutinei (n.red.: băița în fiecare seară, în cazul nostru) este să-l calmeze și să-l relaxeze pe copil, nu să-l adoarmă!“, spune Mona Ciurezu, consultant specialist pentru somnului copilului între 0 și 4 ani.

#2. Copilul trebuie să doarmă în liniște și în întuneric ca să se odihnească. Depinde de copil…

Fără să vrem, când ne creștem bebelușii, tindem să le oferim ceea ce nouă ne face plăcere. Dacă tu adormi fără probleme în mașină, probabil că nici nu vei da foarte multă importanță unde sunteți când e ora de somn a bebelușului. Dacă ești sensibilă la asta, vei căuta să-ți organizezi programul astfel încât să fii într-un loc liniștit pentru somnul de peste zi al celui mic.

Unii bebeluși au, într-adevăr, somnul ușor și zgomotele i-ar putea trezi. Alții, mai curioși din fire, ar putea renunța la un somni pentru o partidă de zbenguială. Specialiștii zic că n-ar trebui să-ți faci atâtea griji. Cei mai mulți bebeluși n-au nicio problemă să doarmă în cele mai zgomotoase și luminoase locuri. Pur și simplu, nu-i deranjează. Până pe la 4 luni ai timp să-ți dai seama ce preferințe are în materie de somn.

#3. Dacă îl susții să stea pe piciorușe, i se vor strâmba picioarele mai târziu. Fals!

Susținut să stea în picioare, bebelușul va învăța să meargă.

Copilul tău nu va deveni crăcănat mai târziu, dacă îl susții să stea în piciorușe. Asta e o poveste veche, total neadevărată. Și, deci, expirată din punctul de vedere al specialiștilor. Bebelușii învață cum să-ți țină greutatea corpului pe piciorușe, așa că dacă îl susții să stea în picioare nu-i va produce niciun rău. Ba din contră, va fi distractiv și stimulator pentru el să învețe să meargă.

#4. Calcă hainele bebelușului până face 2 ani! Îl ferești de boli. Nici pomeneală!

Tu realizezi câtă precizie există în acest sfat pe care toate bunicile îl dau?! Până la 2 ani, da? Ca și cum în ziua în care face 2 ani, gata, s-a terminat, l-ai ferit de toate bacteriile și virușii de pe lume. De-acum, e puternic! Și-apoi îl duci la grădiniță și s-a terminat fericirea…

Nu, e total aiurea să-i calci hainele de câte ori le speli. Spălate și călcate nu se pot contamina?! Și dacă tot vorbim de contaminare, cine sunt vinovații? Ce bacterii, germeni sau alte microorganisme trăiesc în casă și atacă numai hainele bebelușului? N-ar trebui să fie și pe hainele tale sau pe mâini sau peste tot prin casă? Liniștește-te, spală hainele bebelușului și nu mai pierde vremea cu călcatul lor.

#5. Dacă ascultă muzică clasică, bebelușul va fi mai deștept. Sfat expirat… de prin anii 90

Muzica clasică nu-i face mai deștepți pe bebeluși.

Efectul Mozart. Așa s-a numit nebunia care a apărut în urma publicării unui studiu, în 1993, despre efectele ascultării muzicii clasice în creșterea IQ-ului. Rezultatele acestui studiu nu au mai putut fi reproduse de studii ulterioare. Astfel, deși muzica poate avea influențe bune în viața oricui, nicio cercetare concludentă nu a descoperit faptul că un copil care ascultă muzică clasică, în special, poate avea ca rezultat beneficii semnificative de stimulare a creierului.

#6. Nu ține copilul în brațe, că se învață și îl faci un răsfățat! Fals, nu doar expirat!

Bebelușii sub 4 luni au puține strategii de autoliniștire. Pentru a se calma, ei vor să sugă și să fie luați în brațe, legănați și mângâiați. Dar cam atât. A te duce la el să vezi de ce plânge, nu se numește răsfăț, ci dragoste! Contactul piele pe piele dintre mamă și copil, nu doar îl liniștește, ci îi calmează și crizele de colici. Și mai încolo, în viață, când îl ții de mână, îl va ajuta să treacă mai ușor peste perioadele de durere, teamă sau neîncredere. La fel cu îmbrățișările! Îmbrățișarea stimulează producția de oxitocină care întărește sistemul imunitar prin reducerea stresului și a simptomelor care rezultă din acesta.

#7. Biberoanele și tetinele trebuie sterilizate zilnic până face 3 luni. NU e nevoie!

Biberoanele și tetinele se spală după fiecare folosire, cu apă și detergent de vase sau în mașina de spălat vase. Nu e nevoie să fie sterilizate zilnic.

Sterilizarea biberoanelor și a tetinelor este necesară înainte de prima utilizare, adică atunci când le scoți prima dată din ambalaje. După aceea, simpla lor spălare cu apă și detergent de vase este suficientă. Este recomandată și igienizarea lor în mașina de spălat vase. Însă nu e nevoie de sterilizare zilnică, deoarece bebelușii sunt expuși la mult mai mulți germeni decât cei care rămân pe biberonul sau tetina bine spălate.

#8. Locul bebelușului e în pătuț, iar al soției, lângă soț. Sfat expirat!

Co-sleepingul poate preveni sindromul morții subite la sugari, arată un studiu.

Sindromul morții subite la sugar (SMSS) este decesul fără o cauză cunoscută a sugarului care are o vârstă mai mică de 1 an. Cel mai frecvent decesul survine în timpul somnului, iar cei care sunt cel mai des afectați de această tragedie sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 luni. „De ce bebelușii n-ar trebui să doarmă niciodată singuri“ se numește studiul publicat în Paediatric Respiratory Reviews care arată că, pe lângă alte beneficii, dormitul mamei cu copilul de vârste mici poate preveni SMSS.

#9. Pune-i cereale în biberonul de seară, și va dormi toată noaptea. Greșit!

Cercetările sugerează că bebelușii cărora li se administrează solide înainte de 4 luni dorm de fapt mai rău decât cei hrăniți cu lapte praf. Mai mult, studiile au dezvăluit o legătură între introducerea timpurie a alimentelor solide în alimentația bebelușilor și obezitatea de mai târziu. Începutul diversificării alimentației bebelușului prea devreme este asociat de alergologi cu apariția alergiilor la copii, mai ales dacă există cazuri de persoane alergice în familie.

#10. Dă-i biberon o dată la 3 ore ca să fie liniștit și să nu-ți plângă. Total eronat!

Se recomandă hrănirea la cerere până la 2 luni, apoi după un „program“ făcut de bebeluș.

Deși un program de hrănire poate avea sens, în primele două luni de viață specialiștii recomandă hrănirea la cerere. Cel mai important în această perioadă este să cauți indicii de foame și de sațietate. Cu alte cuvinte, cum face bebe când are stomăcelul gol, și cum face când s-a săturat.  Abia după 2 luni se poate vorbi de un ritm de hrănire la fiecare două sau trei ore.

#11. Primii pantofiori trebuie să aibă talpă tare ca să nu-i deformeze picioarele. NU!

Bebelușii își folosesc degetele de la picioare pentru a merge, așa că ar trebui, de fapt, să umble fără pantofi prin casă. Cele mai indicate încălțări în perioada primilor pași sunt șosetele cu tălpi antiderapante. Pentru a avea grijă de tălpile lor mici când merge afară, alege un pantof moi, cu tălpi cauciucate, pentru o bună aderență pe toate suprafețele. Pantofii cu talpă tare pot fi alunecoși.

#12. Urmărește ca bebe să aibă scaun în fiecare zi. Dacă nu are, sună doctorul! Fals!

„Părinții mereu cred că un bebeluș este constipat atunci când, de fapt, nu are nicio problemă“, spune dr. Andrew Adesman, șeful Secției de pediatrie de la Spitalul Schneider din New York. Până la vârsta de 2, 3 luni, unii bebeluși pot avea mai multe scaune pe zi, alții doar o dată la trei până la patru zile, ceea ce este absolut normal, adaugă medicul. Dacă însă scaunele sunt foarte uscate și procesul de defecare îi provoacă suferință ori dacă apare sânge în scutec, atunci poți suna medicul pediatru.

#13. Îmbracă bine copilul, că e frig și răcește. Cât de expirat e sfatul ăsta!

Frigul nu îmbolnăvește. Înfofolirea, s-ar putea…

Chiar dacă bebelușul nu e încă suficient de dezvoltat pentru a-și regla singur temperatura corpului, nu frigul îl va îmbolnăvi. Virusurile și bacteriile sunt vinovate de asta. Pe de altă parte, însă păstrând ideea, îi poți face mai mult rău dacă îl înfofolești, decât dacă e prea subțire îmbrăcat. Citește despre asta aici.

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa