Sex în camera în care doarme bebelușul: da sau nu? Explicațiile specialiștilor

Georgiana Mihalcea, redactor
ce să nu faci în fața copilului
În primele luni de viață trebuie să fim atenți la tot ce facem în fața copilului, chiar dacă poate părea că nu îl afectează.

E ok ca părinții să facă sex în camera în care doarme bebelușul? Dar să se uite la filme, meciuri sau știri de față cu el? Va fi afectat în vreun fel dacă părinții se ceartă când el e în aceeași încăpere? Iată doar câteva din întrebările pe care părinții de copii mici și le pun.

Sex în camera în care doarme bebelușul

Nu toată lumea are bonă sau bunici dispuși să stea cu copilul peste noapte, în timp ce părinții își văd de ale lor în camera alăturată. Mulți părinți aleg să doarmă în aceeași încăpere cu cel mic și, din lipsă de spațiu sau din omoditate, rămân tot acolo în momentele intime. Apare atunci marea întrebare: e ok ca părinții să facă sex în camera în care doarme bebelușul? Părerile experților sunt împărțite, deși toată lumea e de acord că viața sexuală a părinților nu se pune pe pauză odată cu venirea pe lume a copilului.

Unii spun că, indiferent cât de mic e copilul, scenele de dragoste nu ar trebui să se petreacă în aceeași încăpere. Alții sunt de părere că totul este în regulă, atâta timp cât părinții se asigură că cel mic a intrat deja în etapa de somn profund.

Într-un sondaj efectuat pe platforma australiană Mum’s Grapevine, din aproape 2.500 de părinți participanți, 67% au recunoscut că au făcut sex în timp ce copilul lor era în cameră, susținând că acest lucru le menține relația sănătoasă.

Deși poate fi bine să faci sex în aceeași cameră cu un sugar care doarme, este puțin diferit dacă cel mic are 18 luni, este treaz și se uită la tine! Dacă ai un bebeluș și doarme în aceeași cameră, s-ar putea să te simți suficient de confortabil pentru a face sex, nu văd nimic rău în asta. Nu există nicio regulă concretă de urmat și depinde cu adevărat de cuplu.

Hailee Walker, psihoterapeut de cuplu

Dacă ești genul de părinte care nu se simte confortabil într-o astfel de situație, poate ar fi mai bine să găsiți alte soluții, cum ar fi o altă cameră din casă, să instalați un motitor în camera celui mic pentru a nu fi stresați de ideea că ar putea avea nevoie de voi sau chiar să apelați la o rudă binevoitoare care să-l scoată pe cel mic la o plimbare.

Certurile de față cu cel mic

Chiar și cele mai unite cupluri ajung să aibă uneori certuri aprinse. Discuția ar putea să înceapă la un volum scăzut, dar decibelii pot crește curând, uneori neintenționat. Deci, există puține șanse ca bebelușul să nu audă schimbul de cuvinte dintre voi doi. Este în regulă să nu fiți de acord unul cu altul și să aveți o astfel de conversație de față cu copilul. Până la un punct. În mod interesant, experții cred că este chiar benefic să discutați în contradictoriu în fața copiilor voștri, deoarece le arată că oamenii pot avea păreri diferite și că există și un anumit limbaj non-verbal care exprimă asta. Problema apare însă când tonul devine ridicat.

Amintește-ți că există nenumărate modalități de a nu fi de acord cu partenerul tău, și-i poți spune asta fără a-i răni sentimentele și fără a țipa la el. Dacă bebelușul tău plânge deja în mijlocul certurilor voastre, acesta este cel mai clar semnal că treburie să vă revizuiți cuvintele, atitudinea și tonul vocii. Certurile repetate ale părinților de față cu bebelușii pot avea repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării emoționale a acestora.

Nu există părinți perfecți, contează ce se întâmplă în familie în majoritatea timpului și este important ce facem după ce am conștientizat că modul în care am reacționat nu este benefic. Ceea ce are impact semnificativ pe termen lung este ce se întâmplă în mod repetat, și nu ceea ce se întâmplă o singură dată.

Gabriela Gall, psihoterapeut

Când un copil suferă, nivelul cortizolului, hormonul stresului, crește. Dacă certurile apar doar ocazional, nivelul hormonal al copilului revine la normal imediat după episod. Cu toate acestea, conflictele constante creează fluctuații frecvente ale nivelurilor de cortizol și perturbă tiparele acestuia, cauzând probleme de sănătate fizică, cum ar fi: contracția creierului, tulburări ale somnului, slăbirea sistemului imunitar.

Conflictele frecvente ale părinților în fața bebelușilor sunt, de asemenea, asociate cu probleme de comportament crescute când cei mici se apropie de adolescență și chiar după această etapă (agresivitatea, sfidarea, opoziționismul). Nu trebuie ingnorat nici următorul aspect: copiii expuși la certurile aprinse ale părinților sunt mai predispuși la apariția problemelor de anxietate, dependențe și chiar agresivitate față de cei din jur.

Privitul la televizor în aceeași cameră

Multe mame pornesc televizorul sau laptopul să urmărească un serial în timp ce-și alăptează bebelușul și cred, în mod eronat, că cel mic nu e ochi și urechi la micul ecran. Emoția transmisă însă la TV ajunge și la cel mic. Deși nu înțelege diferența dintre violență și comedie, poate percepe, din tonul celor pe care îi aude, că este vorba despre emoții intense.

Iată care sunt riscurile la care îl expui pe cel mic atunci când televizorul e pornit în cameră:

Poate afecta dezvoltarea creierului

Au existat dovezi că televizorul de fundal poate afecta dezvoltarea creierului unui copil. Potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Iowa, a avea televizorul pornit în timp ce copiii se joacă sau fac alte activități le poate distrage atenția de la activitate și le poate afecta capacitățile cognitive pe termen lung. Rețineți, creierul bebelușilor nu este pe deplin dezvoltat și multe dintre acțiunile noastre le pot inhiba sau modifica de fapt creșterea naturală.

Poate reduce abilitățile de învățare a limbilor străine

Zgomotul de fundal al televizorului poate reduce de fapt capacitățile de învățare a limbilor străine. Ai putea crede că cel mic poate dobândi abilități lingvistice auzind oamenii vorbind într-o altă limbă la TV. Dar din moment ce conversațiile care apar la televizor nu sunt conversații active, nu poate fi ajutat în acest sens. Ceea ce pot ei percepe la vârsta mică sunt, de fapt, expresiile faciale, gesturile și tonul.

Poate expune copiii la conținut neadecvat

Copiii pot colecta date din mediul înconjurător cu mult înainte de naștere. Într-o cercetare efectuată la Universitatea din Florida, unui număr de femei însărcinate li s-a cerut să asculte de două ori pe zi o poveste pentru copii, între a 28- a și a 38 -a săptămână de sarcină. Apoi, au monitorizat ritmul cardiac al copiilor și au constatat că acesta a scăzut ușor în timp ce ascultau înregistrarea. 

Acest lucru arată că dezvoltarea mentală a nou-născuților – și cu atât mai mult a copiilor – poate fi afectată negativ atunci când te uiți la televizor în preajma lor. Copiii mai mari sunt afectați mai mult deoarece, pe măsură ce cresc, devin mai sensibili la ceea ce se întâmplă în mediul lor.

În plus, copiii sunt expuși anual la aproximativ 12000 de acte violente la televizor. Deci, deși ați putea crede că TV pornit poate fi inofensiv, imaginați-vă cât de mult impact negativ poate avea asupra comportamentului copilului pe termen lung.

Poate afecta bunăstarea generală a copiilor

Părinții sunt primele modelele ale copiilor. Dacă noi ne uităm prea mult la mult la televizor, ei ne vor copia acest tip de comportament. Prea mult televizor le poate afecta auzul sau vederea celor mici; de asemenea, poate provoca dependență de ecran.

Uită-te la televizor când copilul nu este prin preajmă

Cu toate aceste efectele negative menționate, s-ar putea să te întrebi în ce condiții te mai poți uita la TV când copilul e în aceeași încăpere. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), copiii sub 2 ani nu ar trebui să se uite la televizor. Dar de cele mai multe ori acest lucru nu este fezabil. Iată ce poți face:

Limitează-ți timpul petrecut în fața ecranului la momentele în care copilul doarme sau e cu altcineva. Nu-l lăsa să adoarmă în mijlocul sufrageriei, deoarece zgomotul televizorului îi poate tulbura somnul. Dacă nu dormi cu copilul în aceeași cameră, poți pune TV-ul la tine în dormitor, ca cel mic să nu-l întâlnească.

Urmărește un conținut util

Copiii sunt ființe curioase. S-ar putea să nu ai un moment pentru tine, deoarece copilul tău este mereu în preajmă. În acest caz, în loc să vizionezi telenovele sau emisiuni TV cu scene și limbaj explicite, poți să alegi, de exemplu, spectacole educaționale sau muzica potrivită vârstei celui mic. Spectacolele cu prea multe țipete și culori trebuie evitate.

Expunerea la sunete puternice

Bebelușii și copiii mici pot fi expuși unui risc mai mare de afectare a auzului decât adulții. Asta pentru că urechea lor interioară nu este complet dezvoltată. De fapt, canalul lor auditiv este mai mic, ceea ce duce la o presiune acustică mai mare. Acest lucru face ca zgomotul puternic să fie și mai puternic pentru urechile lor sensibile. Pentru a proteja auzul micuțului tău, trebuie să fii atent/ă la nivelul de decibeli considerat sigur pentru bebeluși.

Expunerea la zgomot puternic poate fi dăunătoare pentru cei mici și poate provoca o serie de probleme de sănătate și cognitive.

Ce nivel de decibeli este sigur pentru bebeluși?

Bebelușii pot fi deosebit de vulnerabili la zgomote puternice atunci când dorm. 50-60 de decibeli este nivelul sigur de decibeli recomandat pentru somnul bebelușilor. Este, de asemenea, limita de zgomot recomandată pentru sugarii din spitalele. De regulă, bebelușii nu trebuie expuși la niveluri de zgomot de peste 60 de decibeli. Pentru referință, o conversație liniștită este între 50 și 55 dB, iar ceasul cu alarmă este de 80 dB.

Chiar și zgomotele zilnice pot fi prea puternice pentru copilul tău. Mai jos, puteți găsi intervalele de expunere zilnică considerate sigure pentru copii de către Organizația Mondială a Sănătății:

Un alt aspect important de reținut este timpul de expunere. Ceea ce considerăm niveluri sigure de decibeli pentru bebeluși depinde și de cât timp sunt expuși la zgomot.

Expunerea pe termen scurt la niveluri excesive de zgomot poate fi sigură dacă este limitată la câteva minute. De exemplu, atunci când utilizați aparate electrocasnice, cum ar fi un aspirator, care are între 60-80 dB, copilul dumneavoastră ar trebui să fie în siguranță dacă expunerea nu durează mai mult de 5-10 minute. Cu toate acestea, expunerea mai lungă trebuie evitată. Pentru a fi în siguranță, puteți muta copilul într-o cameră separată și departe de zgomot.

Zgomotul poate avea un impact negativ asupra modelelor de învățare și comportament:

  • afectează vorbirea și abilitățile legate de limbaj, precum citirea și ascultarea
  • afectează învățarea și concentrarea
  • afectează sistemul cardiovascular, crescând nivelul tensiunii arteriale
  • perturbă somnul și tiparele de somn
  • poate duce la pierderea permanentă a auzului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa