Cum alegi un scaun de mașină pentru copii – ghid complet de cumpărături

Pe piață există foarte multe modele de scaune de mașină pentru copii! Nu te grăbi să cumperi înainte de a citi ghidul nostru care ți le descrie pe fiecare în parte în cele mai mici detalii!

Georgiana Mihalcea, redactor
scaun de mașină pentru copii
Vrei să cumperi un scaun de mașină pentru copii? Iată tot ce trebuie să știi înainte de a plăti!

Scaunul de mașină este absolut necesar atunci când mergi cu copilul tău la drum. Înainte de a-l cumpăra, asigură-te că îndeplinește toate condițiile pentru a-i oferi confortul și siguranța maximă în timpul plimbărilor cu mașina. Iată care sunt cele mai importante criterii de alegere a unui scaun de mașină pentru copii și ce modele există pe piață!

În magazine există multe modele disponibile. Se împart în categorii, în funcție de greutatea copiilor cărora le sunt destinate. Acestea corespund, în general, diferitelor grupe de vârstă, dar greutatea copilului este cel mai important criteriu atunci când te vei decide ce tip de scaun pentru copii să cumperi.

Legislația în vigoare

Poate una dintre cele mai bune măsuri europene obligatorii pentru statele membre a fost necesitatea transportului copiilor cu ajutorul sistemelor de siguranță. Conform studiilor și statisticilor făcute de diferiți producători de scaune auto, numărul rănirilor sau al deceselor copiilor implicați în accidente auto s-a diminuat semnificativ de când acestea sunt obligatorii.

În România, legislația rutieră prevede următoarele:

 • Copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportați doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță (scaun special pentru copii, omologat, împreuna cu centurile acestuia), excepție făcând transportul public și taxiurile.
 •  Copiii trebuie așezați în mașină în funcție de înălțime. Astfel, potrivit noii legi, copiii de până la 1,35 m nu mai pot fi transportați decât în scaune speciale, pe bancheta din spate sau pe scaunul din față, doar dacă este dezactivat airbagul frontal corespunzător locului, iar în acest caz, scaunul trebuie orientat invers față de direcția de mers.
 • Copiii mai înalți de 1,35 m pot călători numai pe bancheta din spate, cu centura de siguranță pusă. Pe scaunul din față au voie doar copiii mai mari de 12 ani, dar care să fie mai înalți de 1,50 m.
 • Potrivit noii legislații, copiii între 3 și 12 ani nu mai au voie să stea în niciun caz pe scaunul din față, iar centura de siguranță a devenit obligatorie pentru toți pasagerii.
 • Există o excepție, și anume cei mici pot fi transportați fără scaun și fără centură auto doar dacă sunt scutiți de medic pe motiv medical grav (dovada acestei scutiri trebuie să fie pusă la dispoziția polițistului, la cerere); în această situație, copiii trebuie transportați doar pe scaunele din spate și, dacă au mai puțin de 3 ani, trebuie să fie supravegheați de o altă persoană în afară de șofer.
 • Scaunele auto trebuie să fie omologate, conform legii, prin urmare verificați daca modelul dorit de dumneavoastră are eticheta portocalie, care include toate informațiile referitoare la grupa de greutate pentru care e omologat, standardul ECE.R44/04, numărul de lot al produsului și codul țării în care s-a făcut omologarea.
 •  Centura de siguranță trebuie utilizată pe toate locurile echipate cu sistem de siguranță (inclusiv pe locurile din spate).

„Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.

ART 97, alin 1

Copiii până la 3 ani pot fi transportați fără scaun auto în mijloacele de transport în comun, fără necesitatea unui sistem de siguranță, și în taxi, dar, obligatoriu însoțiți și supravegheați de un alt adult în afară de șofer.

Este foarte important să te asiguri că micuțul tău călătorește într-un scaun de mașină adecvat greutății și vârstei sale care:

 • Are eticheta „E” pe scaun, conform standardelor UE- Regulamentul ECE44.04 (sau 44.03) sau a noului regulament I-size, R129.
 • Este potrivit pentru greutatea și dimensiunea copilului tău.
 • Este montat corect conform cu instrucțiunile producătorului.

Ce spune legea despre amplasarea scaunului de mașină pentru copii

 •  Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaţia electronică cu instrucţiuni care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.
 • Tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situaţia în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar şi în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezenţa dispozitivului instalat şi blochează declanşarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.

Tipuri de scaune de mașină pentru copii

ModelRegulament în vigoareGreutatea copiluluiVârsta aproximativă la care se potrivește
Scaun pentru copii orientat cu spateleR44Grupa 0 0-10 kgDe la naștere până la 6-9 luni
 R44Grupa 0+ 0-13 kgDe la naștere până la 12-15 luni
 R129 (dimensiunea i)Bazat pe înălțime și nu pe greutate.  Faza 1: De la naștere la 105 cm
Scaun pentru copii combinat (se poate orienta și în față și în spate)R44Grupa 0+ și 1 (0-18 kg)De la naștere la 4 ani
 R44Grupa 0+, 1 și 2 (0-25 kg)De la naștere la 6 ani
Scaun auto orientat în fațăR44Grupa 1 9-18 kg9 luni-4 ani
 R44Grupa 1,2,3 9-36 kg9 luni-11 ani
 R129 (dimensiunea I)Faza 2 100-135 cm4-11 ani
Scaun amplificator cu spate înalt pentru copii Grupa 2 15-25 kg4-6 ani
Scaun amplificator cu spate înalt pentru copii Grupa 2 și 3 15-36 kg4-11 ani
Pernă Booster pentru scaun de mașină pentru copii (din 9 februarie 2017) Grupa 3 22-36 kg6-11 ani

Cum aleg scaunul potrivit din atâtea modele?

Cel mai important criteriu este greutatea copilului tău. Scaunele sunt concepute pentru 5 mari grupe de greutate, în conformitate cu standardele europene. Ai grijă ca scaunul copilului să fie compatibil cu dotările maşinii.

De obicei, producătorul specifică „dispozitiv universal”, dar cel mai bine este să verifici înainte de a-l cumpăra. Pentru copiii care se încadrează în grupele 0 şi 0+ alege scaunele care au posibilitatea de a se regla şi în poziţia culcat.

Pentru grupa 1 scaunul poate fi fixat atât în sens invers deplasării maşinii (la copiii care au mai puţin de 13 kg), cât şi în sensul de mers (la copiii cu greutate între 13 şi 18 kg). Toate scaunele trebuie să fie căptuşite cu polistiren, pentru a amortiza eventualele şocuri. Înălţătoarele (pentru grupa 3) trebuie prevăzute cu rezemătoare reglabile pentru braţe.

Scaunele pentru copii orientate spre spate

Scaunul de mașină orientat spre spate este cel mai sigur în caz de accident.

Bebelușii și copiii mici trebuie transportați în scaune pentru copii orientate spre spate. Acest lucru reduce riscul de deces sau de rănire în cazul unui accident cu 90%.

Scaunele orientate spre spate oferă o protecție mai mare în zona capului, gâtului și coloanei vertebrale a bebelușului față de scaunele orientate înainte. Deci, este ideal să folosești un astfel de scaun cât mai mult timp posibil.

Poți renunța la scaunul orientat spre spate atunci când copilul se poate așeza fără ajutor în scaunul de mașină, când a depășit greutatea maxim admisă pentru acest tip și, mai simplu, atunci când vârful capului este deasupra părții de sus a scaunului auto. Sau, poți lua în considerare utilizarea unui scaun mai mare (din grupele 1 sau 2) orientat tot cu spatele.

Ce trebuie să știi:

 • Scaunele pentru copii orientate spre spate au un interior confortabil și un ham de prindere integral cu 5 puncte (există și modele cu ham cu 3 puncte) pentru a ține bebelușul în siguranță.
 • Nu te grăbi atunci când îi fixezi hamul, pentru a-l ajuta pe copil să aibă o călătorie confortabilă și sigură, ajustând corect hamul scaunului auto.
 • Partea superioară a hamului trebuie să fie la aproximativ 2 cm sub umărul bebelușului.
 • Strânge-l în așa fel încât numai unul sau două degete pot intra între pieptul bebelușului și ham.
 • Catarama hamului nu trebuie să se așeze peste burtica bebelușului.
 • Îmbrăcămintea poate afecta reglarea hamului, de aceea e bine să-l verifici de fiecare dată când pui copilul în scaunul de mașină.
 • NU pune niciodată un scaun de mașină pentru copii pe scaunul pasagerului din dreapta dacă există un airbag activ!

Tipuri de scaune pentru copii orientate spre spate

Grupa 0 pentru bebeluși (0-10 kg)- de la naștere la 6 luni

 • Scaunele din grupa 0 permit copilului să stea întins și sunt potrivite pentru nou-născuți, pentru bebelușii prematuri sau cu o greutate mică la naștere.
 • Nu sunt foarte frecvente, deoarece majoritatea părinților preferă scaunele din grupa 0+ orientate spre spate, pe care le vor folosi mai mult timp, deoarece sunt potrivite până copilul ajunge la 13 kg (aproximativ 12-15 luni).

Grupa 0+ pentru bebeluși de până la 13 kg- de la naștere până la 12-15 luni

Scaunele auto pentru copii din grupa 0+ asigură o protecție mai mare pentru capul, gâtul, coloana vertebrală a copilului și îl protejează în cazul impactul lateral.

Grupa 0+ și 1 pentru bebeluși și copii mici de până la 18 kg- de la naștere până la 4 ani

 • Scaunele din grupa 0+ și 1 îți permit să menții copilul orientat spre spate până când ajunge la greutatea de 18 kg, în jurul vârstei de 4 ani. Unele modele pot fi transformate în scaune auto orientate în față atunci când copilul cântărește 13 kg sau pot continua să fie folosite cu orietnatea spre spate.
 • Sunt frecvent folosite în Europa, deoarece oferă protecție ridicată în caz de accident, fiind sunt orientate spre spate.

Grupa 1 și 2 pentru bebeluși și copii de la 9 la 25 kg- de la 9 luni până la 6 ani

Scaunele din grupele 1 și 2 îți permit să menții copilul orientat spre spate până când copilul ajunge la greutatea de 25 de kiligrame, aproximativ la vârsta de 6 ani. Unele pot fi transformate în scaune auto orientate spre înainte atunci când copilul a ajuns la 13 kg sau pot continua să fie utilizate spre spate. Aceste scaune sunt potrivite pentru copii cu greutatea mai mare de 9 kilograme.

Montarea scaunelor orientate spre spate

Ca în cazul tuturor sistemelor de siguranță pentru mașini destinate copiilor, urmează cu strictețe instrucțiunile producătorului cu privire la modul de montare și de utilizare a acestora.

În funcție de tipul de scaun, acesta va fi fixat cu centurile de siguranță ale mașinii sau în punctele de fixare Isofic încorporate în mașină, dacă este un scaun Isofix sau „dimensiunea I” (i-size). Sacunul de mașină se montează pe o bază și foarte rar direct pe bancheta din spate a mașinii, caz în care baza este fixată cu ajutorul centurilor de siguranță ale mașinii sau în punctele sale Isofix, iar scaunul pentru copii se potrivește pe bază.

Scaunele de mașină pentru copii Isofix orientate spre spate

 • Siguranţă maximă se obține cu sistemul Isofix! Banchetele din spate pot fi prevăzute între spătar şi perne cu inele metalice de fixare a scăunelului auto pentru grupele 0, 0+ şi 1, oferindu-i copilullui mai multă protecţie în timpul deplasărilor cu maşina. Iar montarea este foarte simplă. Un semnal luminos îţi indică buna fixare a scaunului.
 • Scaunele pentru copii orientate spre spate nu folosesc centurile de siguranță ale mașinii, deoarece sunt dotate cu monturi care se introduc în punctele de ancorare Isofix ale mașinii (verifică dacă mașina ta este dotată cu un astfel de sistem!)

Scaunele de dimensiuni I (I-size) orientate spre spate

 • „I-Size” este un regulament de siguranță pentru scunele auto care a intrat în vigoare în iulie 2013. Acest regulament se aplică scaunelor auto pentru bebeluși și copii cu vârsta mai mică de 4 ani. Folosind „I-size”, copiii sunt mai bine protejați în zona capului și a gâtului.
 • Un scaun de mașină „i-size” se alege în funcție de înălțimea copilului (cm) și nu în fucție de kilogramele acestuia.
 • Scaunele de „dimensiuni i” (numite i-size) orientate spre spate nu folosesc centururile de siguranță ale mașinii și se încadrează în punctele de ancorare Isofix care sunt încorporate în mașină.
 • Înainte de a-l cumpăra, verifică dacă scaunul este potrivit pentru mașina ta!
 • Scaunele „i-size” se vor potrivi cu orice vehicul omulogat i-size!

Scaune orientate spre spate cu baze

 • Unele scaune au bază separată care este fixată cu ajutorul centurii de siguranță a mașinii sau în punctele Isofix, iar scaunul face doar un clic în poziția corectă de bază. Baza poate fi permanent lăsată în mașină, ceea ce face instalarea și scoaterea scaunului din mașină să fie mai rapidă și mai ușoară.
 • Dacă baza este fixată cu centrurile de siguranță ale mașinii filetează centura de siguranță pentru ghidajele albastre și NU pe cele roșii!

Transportul prematurilor și bebelușilor cu greutate mică la naștere în scaun auto

Cercetări recente au arătat că bebelușii cu vârsta sub 4 săptămâni nu ar trebui să călătorească în scaune auto mai mult de 30 de minute, deoarece pot prezenta dificultăți de respirație.

Experții americani susțin că prematurii și bebelușii care au avut o greutate mică la naștere pot prezenta probleme serioase de respirație dacă stau în scaunul auto pentru perioade lungi (mai mult de 1 oră). Principala preocupare a fost pentru copii care au apnee (oprirea respirației), brahicardie (ritm cardiac lent) sau desaturare (nivel scăzut de oxigen) și au sugerat că aceștia ar fi în siguranță dacă sunt trasportați în scaune auto din grupa 0- scaune plate.

Sfatul nostru pentru bebelușii foarte mici este de a cere avizul unui medic pediatru înainte de a călători cu micuțul într-un scaun auto! Ideal ca bebelușii prematuri sau cei micuți la naștere să nu stea într-un scaun auto mai mult de 30 de minute!

Scaune de mașină pentru copii orientate înainte

Scaun de mașină pentru copii orientat în față, ideal ducă ce copilul ajunge la 9 kilograme.

Odată ce copiii au depășit un scaun orientat spre spate cea mai sigură opțiune este să folosești un scaun pentru copii din grupa 1 orientat spre înainte cu un ham inclus. Copiii care folosesc aceste scaune sunt mai protejați în cazul accidentelor decât copiii care călătoresc pe banchetă cu centura mașinii sau, mai rău, fără nicio protecție.

Scaunele pentru copii orientate înainte oferă protecție împotriva impactului și un ham integral în 5 puncte (sau în 3 puncte) sau cu un „scut de impact” pentru a menține copilul în siguranță.

Scaunele cu ham

 • Hamul ajută la răspândirea forței unui accident pe o zonă largă a pieptului și a bazinului și mențin curelele de umăr pe umerii copilului.
 • Fixează cu răbdare copilul într-un astfel de scaun pentru a te asigura să hamul este corect ajustat.
 • Partea superioară a hamului trebuie să fie la aproximativ 2 cm deasupra umărului copilului. Ar trebui să fie strâns în așa fel încât doar 1-2 degete să poată intra între pieptul copilului și ham.
 • Catarama hamului nu trebuie să se așeze peste burtica micuțului. Îmbrăcămintea poate afecta cât de bine se potrivește hamul, verifică asta ori de câte ori plecați la drum.

Multe scaune cu ham au un spate reglabil care poate fi ridicat sau coborât pentru a se potrivi cu înălțimea copilului și permite această operațiune fără a fi nevoie să-l scoți pe cel mic din scaun!

Scaune cu pernă/scut de impact

Unele scaune au un scut de protecție împotriva impactului sau o pernă care este susținută de centura de siguranță a mașinii în 3 puncte, în locul unui ham interior. Aceste scaune au, de obicei, un spătar reglabil (sau o tetieră) care poate fi ridicat sau coborât pentru a se potrivi cu înălțimea copilului tău, conform cu instrucțiunile producătorului.

Scaunele pentru copii orientate spre înainte pot fi utilizate atât în față, cât și pe bancheta din spate, dar este mult mai sigur în spate, mai ales există un airbag pentru pasager în față. Mută copilul într-un scaun de înălțare numai după ce a depășit greutatea maximă pentru scaunul de mașină pentru copii orientat înainte!

Grupa 1: pentru copii care cântăresc între 9-18 kg- de la 9 luni la 4 ani

Hamul intern ține copilul pe scaun în caz de accident și răspândește foța impactului. Aripile cu impact lateral oferă protecție capului și corpului copilului. În plus, hamul poate fi ajustat pe măsură ce copilul crește.

Grupele 1,2 și 3 pentru copii mici și copii de la 9 la 36 de kg- de la 9 luni la 12 ani

Grupele 1, 2 și 3 sunt cele orientate spre înainte. Copilul folosește hamul integral al scaunului până la 15 kg și apoi folosește centura de siguranță a mașinii, care protejează atât copilul, cât și scaunul de mașină. Aceste tipuri de scaune pot fi folosite mult timp, deoarece pot fi ajutate pe măsură ce copilul tău crește.

Montarea scaunelor orientate spre înainte

Ca și în cazul tuturor sistemelor de siguranță pentru mașină pentru copii, urmează recomandările producătorului cu privire la modul de montare și de utilizare a scaunelor auto orientate spre față!

În funcție de tipul de scaun pe care l-ai ales, acesta va fi ancorat cu centurile de siguranță ale mașinii sau nu, iar, dacă este un scaun Isofix sau i-size, se va încadra în punctele de ancorare Isofix care sunt încorporate în mașină.

Scaunul fixat cu centurile de siguranță ale mașinii

Scaunele orientate înainte care se fixează cu ajutorul centurilor de siguranță ale mașinii au ghidaje roșii prin care centura de siguranță trebuie filetată pentru a fixa scaunul. Aceasta este filetată prin ghidajele roșii de pe scaunul pentru copii. Modul corect de montare a acestui tip de scaun auto este afișat pe etichetele aflate în partea laterală a scaunului.

Scaune Isofix orientate înainte

 • Scaunele Isofix orientate înainte nu folosesc centurile de siguranță ale mașinii. Au monturi încorporate în ele care se introduc în punctele de ancorare Isofic care sunt încorporate în mașină.
 • Vor avea fie un picior de susținere care trebuie extins până la podeaua mașinii, fie o ancoră superioară care se fixează în punctele superioare de ancorare smplasate în spatele scaunului auto pentru copii.
 • Nu uita să verifici dacă mașina ta este dotată cu un sistem de fixare Isofix înainte de a cumpăra un astfel de scaun!

Scaune orientate înainte cu bază

Unele modele de scaune orientate înainte au o bază separată care este fixată cu centura de siguranță a mașinii și/sau în punctele Isofix, iar scaunul va face doar un clic când este așezat în poziția corectă.

Baza poate fi permanent lăsată în mașină, ceea ce face ca instalarea și scoaterea scaunului să fie mai rapidă și mai ușoară. Dacă baza se fixează cu ajutorul centurii de siguranță a mașinii, filetează centura prin ghidajele roșii și NU pe cele albastre!

Scaune de mașină pentru copii de tip Booster (de înălțare)

Odată ce copii au depășit scaunul din grupa 1, orientate spre înainte, cea mai bună opțiune este să folosești un scaun de înălțare din gurupa 2 sau 3, deoarece îi protejează pe cei mici în cazul accidentelor rutiere.

 • Scaunele cu spate înalt, numite și „Booster” nu au un ham integral pentru a ține copilul pe poziții, dar centura de siguranță a mașinii se fixează optim în jurul copilului și a scaunului.
 • Excepție fac scaunele de înălțare din grupele 1, 2 și 3 care au un ham integral pe care copilul îl folosește până ajunge la greutatea de 18 kg și trebuie să treacă la folosirea centurii de siguranță a mașinii cu scaunul de înlălțare.
 • Acest model ridică poziția scaunului copilului, astfel încât centura de siguranță a mașinii să se potrivească în mod corespunzător.
 • Are indicatoare roșii sau fante pentru a semnaliza pe unde trebuie amplasată centura de siguranță.
 • Centura de siguranță trebuie să traverseze pelvisul, pieptul și umărul copilului:
  • Centura trebuie purtată cât mai strâns posibil (dar confortabil)
  • Centura inferioară trebuie să treacă peste regiiunea pelviană, nu peste stomac.
  • Cureaua diagonală trebuie să treacă peste umpr și nu pe gât.

Scaunele de susținere cu spate înalt au, de asemenea, aripi laterale care ajută la protejarea capului copilului în ca de impact. Unele au spatele sau tetiera reglabilă, care poate fi ridicată sau coborâtă pentru a se potrivi înălțimea copilului care o folosește.

Scaunele de înălțare pot fi utilizate în fața sau în spatele mașinii, dar este mult mai sigur să le pui în spate!

Scaunele Isofix și i-size

Scaunul Isofix are cel mai simplu ansamblu de montaj în mașină.

Scaunele auto, centurile de siguranță și acorarea centurilor variază foarte mult de la un model de mașină la altul. Scaunele au forme și design diferit, unele centuri de siguranță sunt mai scurte decât altele, unele puncte de acorare sunt mai în față, altele mai în spate. Toate aceste aspecte fac dificilă montarea corectă a unui scaun de mașină pentru copii, iar sondajele arată în mod constant că foarte multe scaune sunt montate greșit.

Sistemul Isofix oferă un mod sigur și ușor de fixare a scaunelor pentru copii în mașină.

Practic, punctele de montaj sunt încorporate atât în mașini, cât și în scaunele auto pentru copii încă din fabrică. Un scaun pentru copii Isofix este conectat la punctele de montaj corespunzătoare din mașină, eliminând astfel necesitatea de a folosi centurile de siguranță ale mașini pentru a călători cu copilul în condiții optime. O ancoră superioară suplimentară sau un picior de sprijin sunt utilizate pentru a proteja suplimentar copilul în cazul unui accident.

 • Pentru a afla dacă mașina ta are pucnte Isofix, caută etichetele specifice între baza și spatele scaunelor auto (punctele de montaj în sine pot fi, de asemenea vizibile) sau consultă manualul vehiculului.
 • Pentru a afla dacă un scaunul Isofix este compatibil cu mașina ta, consultă indicațiile producătorului sau distribuitorului scaunului pentru copii, mulți au o secțiune specială în site unde precizează mașinile pentru care sunt omologate.
 • Când cumperi un scaun nou de mașină pentru copii cu sistem Isoflix du-te cu mașina la magazin și cere permisiunea vânzătorului de a-l proba înainte de cumpărare.
 • Pentru montarea unui scaun Isoflix urmează întocmai instrucțiunile producătorului.

Scaunele i-size

„i-size” este un regulament UE de siguranță pentru scaunele auto de copii (ECE R129). A fost introdus în iulie 2013 pentru a face scaunele de mașină pentru copii mai ușor de montat, pentru  a oferi o protecție mai bună împotriva impacturilor laterale și pentru a menține copiii orientați spre spate cât mai mult timp. „i-size” se aplică numai scaunelor Isofix.

R129 și R44 sunt valabile simultan, în clipa de față, astfel încât părinții pot alege dacă vor cumpăra și folosi scaune auto pentru copii care respectă fie R44.09, fie R129 (scaunele i-size).

Reguli elementare

 • Copilul nu trebuie ţinut în braţe în maşină, nici măcar pe locurile din spate. Scaunul special auto îi asigură protecţie.
 • Nu-i permite micuțului să stea în picioare sau în genunchi pe scaun. Poate fi rănit la orice frână mai serioasă.
 • Bebelușii din grupele 0 şi 0+ au scaunul fixat în sens invers direcţiei de mers. Scaunul este imobilizat pe bancheta atomobilului cu centura maşinii, iar centura de siguranţă a scaunului copilului este fixată în 5 puncte.
 • Centura de siguranţă trebuie să fie mereu fixată, chiar dacă cel mic este foarte cuminte.
 • Copiii din grupele 2 şi 3 vor folosi scaunul auto adecvat şi centura de siguranţă a maşinii, care se aplică în trei puncte. Centura trebuie să treacă la jumătatea umărului şi peste bazin, nu aproape de gât şi nu peste burtică.
 • Pentru grupele de greutate 2 şi 3, dacă în condiţii de forţă majoră trebuie să fixezi scaunul auto al copilaşului pe locul din dreapta şoferului, deplasezi complet în spate scaunul maşinii.
 • Copiii care au sub 1,5 m înălţime trebuie să stea pe un înălţător (scaun pentru grupa 3 de greutate), folosind centura de siguranţă a maşinii.
 • Întâi fixează bine scaunul şi reglează-l şi apoi aşază-l pe cel mic.

Sfat bonus

Lipeşte pe maşină un indicator „Copil la bord”. Vei atrage atenţia celorlalţi şoferi să fie mai prudenţi. Dacă copilul tău este ceva mai mare, învaţă-l să respecte anumite reguli. Nu ceda rugăminţilor lui de a călători pe locul din faţă sau fără centură. Regulile sunt reguli şi trebuie respectate. Iar dacă tu nu vei purta centura sau te vei plânge că te incomodează, copilul va reacţiona la fel. Doar ştii că eşti modelul lui!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa