Scaun de bicicletă pentru copii – ghidul celei mai bune alegeri

Toate produsele destinate copiilor trebuie să respecte anumite standarde de siguranță impuse de Comunitatea Europeană. Nici scaunul de bicicletă pentru copii nu face excepție de la această regulă! Vrei să faci alegerea perfectă? Ai neapărată nevoie de ghidul nostru! Lectură…utilă!

Georgiana Mihalcea, redactor
scaun de bicicletă pentru copii
Vrei să cumperi un scaun de siguranță pentru copii? Primul pas este să citești până la final articolul nostru!

Scaun pentru bicicletă pentru copii. Ce nu face un părinte pentru bucuria copilului său? Totul! Inclusiv să-l plimbe cu bicicleta într-un scaun special și omologat! Dacă e prea mic să pedaleze singur sau pur și simplu vrei să trăiți împreună senzația oferită de plimbatul pe două roți, e timpul să citești cu atenție ghidul nostru și abia apoi să mergi la cumpărături!

Un scaun de bicicletă pentru copii este un dispozitiv special conceput pentru transportul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 7 ani ce se poate monta în partea din față ori în cea din spate a bicicletei.

Înainte de a-l cumpăra trebuie să-ți pui trei întrebări esențiale:

 • Este copilul tău suficient de mare pentru a purta o cască potrivită corespunzător?
 • Se poate monta un scaun pentru copii pe bicicleta pe care o ai deja?
 • Ce fel de scaun de bicicletă pentru copii este potrivit pentru micuțul tău, dar și pentru bicicleta ta?

Bine de știut la început de…shopping

Tot ce cumpărăm pentru copiii noștri trebuie să alegem cu mare atenție, mai ales atunci când este în joc siguranța lor!

Scaunele de bicicletă pentru copii sunt mici, ușoare, durabile și disponibile în diferite stiluri de montare. În plus, acestea se potrivesc, în general, specificațiilor diferitelor biciclete, dar și preferințelor părinților.

Bicicliștii adulți folosesc aceste dispozitive atunci când merg cu bicicleta cu copiii lor în locuri în care nu există trafic prea aglomerat sau acesta este foarte ușor (de exemplu, parcuri cu trasee de biciclete desemnate).

Există trei tipuri principale de scaune pentru biciclete pentru copii: scaune montate în față, la mijlocul bicicletei (pe cadru) și scaune montate în spate.

Scaunele cu montare în spate pot fi clasificate în continuare în două subtipuri:

 • Scaune cu montare pe cadrului din spate (atașate la tija scaunului bicicletei și montate pe cadru)
 • Scaune cu montare pe rack-ului din spate (montat pe un rack situat deasupra anvelopei din spate și conectat la cadrul bicicletei).

Fiecare tip de scaun de bicicletă pentru copii are avantajele sale de siguranță, precum și dezavantaje. În cele din urmă, cumpărarea celui potrivit pentru copilul tău se reduce la: compatibilitatea suportului pentru copii cu bicicleta și, în al doilea rând, la preferința ta legată de modalitatea de transport, design și culoare!

Scaun de bicicletă pentru copii montat în față

Reprezintă un model de durată medie, menit să fie montat în partea din față a bicicletei, atașat sub ghidon. Sunt potrivite pentru copiii între 9 luni și 2,5 ani. Este cel mai mic de scaun de bicicletă, iar bebelușii și copiii mici și se simt confortabil în el, fiind foarte aproape de părinți și putând să discute cu ei și o vizibilitate foarte bună.

procontra
Copilul se află în raza vizuală a adultului.Acest tip de scaun pentru bicicletă este de obicei prea mare pentru bebeluși.  
Copilul poate privi în față și se poate bucura de priveliștea din jur.  Ascensiunea poate fi dificilă din cauza spațiului limitat dintre șaua adultului și scaunul copilului.  
Adultul poate comunica în permanență cu copilul.Este o obstrucție care îngreunează pedalarea și direcția.  
Adultul poate purta în spate un rucsac cu provizii sau alte lucruri utile într-o călătorie.Limita maximă de greutate este mai mică decât poate suporta scaunele din spate.  
Portbagajul din spatele este disponibil pentru utilizare.  Dimensiunea sa limitată și greutatea limitează utilizarea prelungită.  
Bicicleta are o distribuție și o manevrabilitate mai bune a greutății.  Copilul este în pericol mai mare în caz de accidente frontale.  
Scaunele din față pentru biciclete sunt de obicei mult mai ușoare și mai ușor de atașat sau de demontat de pe bicicletă.  În general, nu există suficientă amotizare împotriva denivelărilor.  

Scaun de bicicletă pentru copii montat în spate

Scaunele de bicicletă montate în spate sunt potrivite copiii cu vârste cuprinse între 12 și 48 de luni și sunt cel mai popular tip de scaun de pe piață. Toate scaunele ce pot fi montate în spatele bicicletei sunt mai mari decât cele montate în față și oferă mai multe caracteristici, cum ar fi capacitatea de a se înclina, suspensia și bretelele cu o mai mare reglabilitate.

Scaunele din spate se pot monta pe cadrul bicicletei sau pe un rack. Cu excepția cazului în care ai nevoie de un suport pentru bagaj, îți recomandăm scaunul montat pe cadru.

Există două tipuri de scaune montate în spate:

* Scaune de biciclete pentru copii care se montează pe cadrul bicicletei și se fixează, de obicei, direct pe tija scaunului bicicletei.

* Scaune de biciclete pentru copii care se montează pe un rack situat deasupra anvelopei din spate și se conectează la cadrul bicicletei.

Pro  Contra  
Acest model de scaun nu este o obstrucție pentru pedalare și direcție.  Copilul nu este în raza vizuală a adultului.  
Scaunele montate în spate sunt mult mai mari și mai spațioase decât cele montate în față.  Este mai dificil să interacționezi sau să faci conversație cu copilul în timpul mersului cu bicicleta.  
Copilul este mai protejat de praf și vânt.  Este posibil ca micuțul tău să nu se familiarizeze automat cu a sta în spate.  
Scaunele din spate sunt de obicei echipate cu funcții mai inteligente, cum ar fi scaune înclinate, sisteme de curele sau centuri și suporturi de picioare reglabile.  Bicicleta este mai greu de echilibrat la montare și demontare.  
Acestea sunt de obicei proiectate cu sisteme de suspensie pentru a amortiza impactul denivelărilor și pentru o călătorie mult mai lină.  Spațiul pentru bagaje este compromis, cu excepția cazului în care îți atașezi la bicicletă un dispozitiv suplimentar.  
Scaunele cu montaj în spate pot fi utilizate pentru mult mai mult timp.   

Dimensiunile scaunelor pentru biciclete pentru copii în funcție de vârstă / greutate

Scaunele pentru biciclete montate în față sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între unu și trei ani, a căror greutate nu depășește 20 kg. 

Pe de altă parte, scaunele pentru biciclete cu montare în spate sunt potrivite atât pentru copiii de un an, cât și pentru copiii care cântăresc până la 35 de kilograme.  Pentru a ști dacă un scaun este potrivit pentru vârsta și greutatea copilului tău, trebuie să citești specificațiile produsului înainte de a-l cumpăra.

Verifică sistemele de siguranță și protecție ale scaunului de bicicletă pentru copil pe care vrei să-l cumperi!

Cele mai importante criterii de cumpărare ale unui scaun de bicicletă pentru copii

Găsirea celui mai potrivit scaun pentru bicicletă și pentru copilul tău poate fi o sarcină mult mai ușoară dacă știi de la început caracteristicile necesare de care ar trebui să ții cont.

Mai jos sunt câteva criterii importante de achiziție pe care trebuie să le iei în considerare atunci când cumperi un scaun de bicicletă pentru copii.

Durabilitatea

Scaunul pentru bicicletă trebuie să poată suporta toată greutatea copilului tău. Materialul său trebuie să reziste unor condiții de mediu precum căldura soarelui ori ploaia.

Compatibilitatea

Scaunul pentru bicicletă trebuie să fie potrivit specificațiilor bicicletei tale. Aceasta înseamnă că scaunul ales poate fi atașat ușor și sigur de bicicletă.

Confortul

Scaunul pentru bicicletă trebuie să fie confortabil atât pentru adultul care pedalează, cât și pentru copil. Pentru copii, scaunul de bicicletă trebuie să fie echipat cu margini groase, căptușite, cotiere închise și un etrier. În afară de aceasta, scaunul trebuie să fie respirabil sau bine ventilat

Scaunul pentru bicicletă trebuie să fie proiectat cu un sistem de suspensie, astfel încât copilul să nu simtă fiecare denivelare de pe drum.

De asemenea, este ideal ca cel mic să aibă o vedere bună asupra împrejurimilor. În ceea ce privește părinții, ar trebui să existe suficient spațiu pentru ca adultul care pedalează să se miște confortabil. Este de preferat o vedere neobstrucționată a drumului din față.

Ușurința de utilizare

La fel ca în cazul scaunelor auto pentru bebeluși și copii mici, scaunul potrivit pentru biciclete ar trebui să fie ușor de instalat. Caută modelul ușor de montat și demontat și, evident, ușor de folosit, ceea ce înseamnă că este mai bine dacă modelul ales este pliabil și are un mâner de transport încorporat.

Reglabilitatea dimensiunii

Deoarece copilul tău crește repede, plăcuța scaunului pentru bicicletă ar trebui să fie reglabilă, pentru a se adapta la dimensiunea schimbătoare a copilului. Dacă este posibil, ar trebui să vină și cu un tetier reglabil.

Siguranța

Un scaun de bicicletă pentru copii trebuie să vină cu cel puțin un ham de 3 puncte, căptușit și reglabil. Cu toate acestea, un ham de 5 puncte poate fi preferabil dacă dorești o securitate suplimentară. De asemenea, că-ți dorești ca micuțul tău să fie vizibil în permanență pentru alte persoane în timp ce călătoriți pe traseele de biciclete scaunul cumpărat ar trebui să vină cu reflectoare sau benzi reflectorizante.

Protecția

Un scaun de bicicletă pentru copii ar trebui să aibă caracteristici suplimentare care protejează copilul de spițele bicicletei.

De asemenea, copilul are nevoie de protecție împotriva soarelui, a vântului, a ploii și a prafului. Verifică toate aceste caracteristici la produsul pe care vrei să-l cumperi.

Alegerea culorii

Carcasa din plastic a scaunului pentru copii trebuie să fie deschisă la culoare, mai ales pentru verile calde. Suprafețele de culoare închisă absorb mai multă căldură, ceea ce ar putea fi dăunător pentru copilul tău.

Sănătatea și siguranța unui scaun de biciclete pentru copii

Ca și în cazul oricărui alt produs pe care îl cumperi pentru copilul tău, siguranța și confortul copilului sunt esențiale atunci când vine vorba de achiziționarea și utilizarea scaunelor pentru biciclete pentru copii. De aceea este absolut esențial să citești cu atenție următorul subcapitol al materialului nostru!

Până la 1 an, copiii trebuie transportați în partea din față a bicicletei.

Admis și interzis la un produs achiziționat

 • Nu cumpăra niciodată un scaun de bicicletă pentru copii fără a verifica dacă este compatibil cu bicicleta ta! Nu toate bicicletele sunt destinate montării unui astfel de scaun sau există biciclete compatibile doar cu un anumit tip de modele sau mărci de scaune de biciclete.
 • Nu pune niciodată un copil într-un scaun pentru bicicletă fără o cască de protecție care nu este pe măsura lui! Unele scaune pentru biciclete sunt concepute pentru bebeluși care au în jur de 8-9 luni; dar, dacă nu li se potrivește corect capul într-o cască, nu este înțelept să-ți aduci copilul cu tine în timpul mersului cu bicicleta.
 • Nu scoate la plimbare copilul cu bicicleta în zonele în care există un trafic intens!

Substanțe toxice în scaunul de bicicletă pentru copii

Părinții au devenit îngrijorați de posibilitatea ca produsele pe care le cumpără pentru copiii lor să conțină substanțe chimice dăunătoare. Cu atâtea studii publicate în ultimii ani despre produsele pentru copii, amenințarea a devenit prea reală.

Ca atare, a devenit necesar ca voi, părinții, să fiți consumatori vigilenți. Prin urmare, înainte de a cumpăra un anumit scaun de bicicletă pentru copii, trebuie să te asiguri că este certificat conform standardelor UE în vigoare.

Suporturi de brațe și etrieri

Indiferent dacă intenționezi să achiziționezi un scaun care se montează în față sau unul de spate, asigură-te că iei unul cu un etrier sau un suport pentru picioare.

Acestea împiedică prinderea picioarelor copilului tău în roata bicicletei sau în frânele acesteia. Un scaun de biciclete pentru copii cu cotiere închise este, de asemenea, ideal, deoarece oferă un plus de confort și protecție brațelor copilului tău.

Sistem de centură

Un sistem de curele sau centuri care asigură umerii și talia copilului este o necesitate în orice scaun de biciclete pentru copii. Standardul este un ham de 3 puncte, deși unele modele vin cu un ham de 5 puncte, ca măsură de securitate suplimentară. Centura și catarama trebuie să fie reglabile.

Reflector

Pentru siguranța copilului, scaunul trebuie să fie vizibil pentru ceilalți bicicliști de-a lungul pistei de agrement. Aceasta înseamnă că ar trebui să achiziționezi doar unul care are benzi reflectorizante sau reflectoare.

Protecția picioarelor

Scaunul pentru copii ar trebui să aibă piciorușe reglabile pentru a împiedica o mișcare prea amplă a picioarelor copilului. Aceasta va servi drept protecție împotriva roții în mișcare a spițelor sale.

Sfaturi de îngrijire și curățare pentru un scaun de biciclete pentru copii

 • Protejează căptușeala scaunului praf și ploaie utilizând capacul de ploaie atunci când bicicleta nu este utilizată.
 • Spală cu atenție tapițeria folosind o cârpă umedă și un vas cu apă caldă, cu un pic de detergent delicat, special pentru copii.
 • Nu folosi înălbitori pentru curățarea scaunului de bicicletă a copilului, deoarece aceștia pot deteriora materialul produsului.
 • Verifică în mod regulat apariția semnelor de uzură pentru a te asigura că scaunul bicicletei este întotdeauna sigur în utilizare.

Accesorii utile suplimentare

Stand cu două picioare – Pentru a pune un plus de greutate pe o bicicletă (cum este un scaun de bicicletă pentru copii) ai nevoie de un suport cu două picioare pentru a preveni înclinarea acesteia.

Amortizor de direcție –  Un amortizor de direcție împiedică mișcarea necontrolată sau nedorită a părții laterale a bicicletei.

Cască –  O cască este o necesitate de fiecare dată când îți scoți copilul la plimbare cu bicicleta în scaunul special.

Husa de ploaie – Husa de ploaie menține scaunul pentru copii uscat în vreme de ploaie!

Întrebări frecvente despre scaunul de bicicletă pentru copii

Cât de sigure sunt scaunele pentru biciclete pentru copii?

Părinții și experții au păreri diferite despre mersul pe bicicletă cu bebeluși și copii mici. Unii spun că este în regulă; alții strâmbă din nas. Academia Americană de Pediatrie interzice părinților să-și pună copilul pe scaunul pentru bicicletă dacă au mai puțin de un an. Acest lucru se datorează faptului că efortul fizic al deplasării cu bicicleta poate avea un efect negativ asupra dezvoltării creierului bebelușului.

Trebuie să aștepți până când capul copilului poate încăpea într-o cască și cel mic o acceptă! Până atunci pe poți bucura de plimbări în parc alături de bebelușul tău care stă cuminte într-un cărucior! Dar chiar și după 1 an, experții recomandă o atenție sporită atunci când scoți copilul la plimbare într-un scaun de bicicletă!

Care scaun de biciclete pentru copii este cel mai sigur?

Fiecare tip de scaun pentru copii are avantajele său de siguranță, precum și dezavantaje. Nu există doar un sigur model recomandat. Cel mai mult contează compatibilitatea bicicletei cu modelul ales, să aibă toate caracteristicile de siguranță, precum și preferințele tale legate de design.

Acestea fiind spuse, Academia Americană de Pediatrie recomandă ca părinții să achiziționeze doar scaune pentru copii care îndeplinesc standardele de siguranță stabilite de ASTM International, care sunt similare cu cele din continentul nostru.

Până la ce vârstă / greutate poate folosi copilul meu un scaun de bicicletă pentru copii?

În general, utilizarea modelelor stabile de scaune pentru biciclete este potrivită pentru copiii cu vârsta de până la șapte ani. Limita maximă de greutate este de obicei de 35 kg.

Pot cumpăra un scaun pentru biciclete pentru copii la mâna a doua?

Nu este recomandat să cumperi un scaun de bicicletă second-hand, deoarece există riscul ca acesta să fie periculos pentru copilul tău. Cu toate acestea, dacă vrei neapărat să cumperi unul la mâna a doua, verifică mai întâi dacă are zone uzate, dacă se potrivește cu bicicleta ta, dacă are manual de instrucțiuni, ca să știi cum să-l montezi/demontezi.

Bicicleta mea este potrivită pentru un scaun de bicicletă pentru copii?

Scaunele de biciclete pentru copii sunt destul de versatile, deoarece pot fi montate pe majoritatea bicicletelor generice.

Cu toate acestea, în mod realist vorbind, nu există un transportor pentru copii care să fie universal compatibil cu fiecare model de bicicletă realizat vreodată. Unele biciclete nu pot găzdui un scaun în față, altele în spate! Verifică asta înainte de cumpărare!

Prin urmare, cel mai bun mod de a ști dacă scaunul pentru copii este potrivit bicicletei tale este testându-l personal. Vizitează un magazin de biciclete de renume și adu bicicleta cu tine. De obicei, angajații îți permit să încerci scaunul pentru a vedea dacă este compatibil cu bicicleta. Cu toate acestea, dacă nu ai timp să faci acest lucru și ai ales să comanzi online, păstrează bine chitanța.

Remorcă sau scaun de bicicletă pentru copii?

Între un scaun pentru biciclete și o remorcă specială, experții îți spune cel mai probabil că o remorcă este cea mai bună alegere. Comparând cele două, scaunele de bicicletă s-au dovedit a fi mai potrivite pentru excursii recreative în parc.

În ceea ce privește remorcile pentru biciclete, acestea sunt mai bune pentru ciclism pe distanțe mai mari, deoarece oferă mai mult confort copilului și părintelui.

Există mai multe motive pentru care remorca este preferabilă. Mai întâi de toate, poziția sa este mult mai aproape de sol, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îți faci griji cu privire la căderea copilului tău în caz de accidente.

În al doilea rând, bicicleta este, de asemenea, mult mai ușor de direcționat sau de manevrat, deoarece remorca nu obstrucționează vederea celui care pedalează și nu dezechilibrează bicicleta cu greutatea sa. Și, în cele din urmă, utilizarea acesteia este mai puțin riscantă, deoarece copilul este așezat confortabil și legat într-un compartiment închis, cu un cadru rigid și capac de protecție.

Ce este mai bun scaun de bicicletă: cu montare în  față sau în spate?

Scaunele de biciclete montate în față sunt cele mai potrivite pentru copiii cu vârsta cuprinsă între unu și trei ani. Scaunele pentru biciclete pentru copii montate în spate sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 6,7 ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa