Salivarea abundentă la bebeluși. În primele luni de viață este posibil să remarci faptul că hainuțele bebelușului sunt adesea pline de salivă, dar nu este cazul să te îngrijorezi. Fenomenul salivării abundente este unul sănătos! Saliva sugarului, deși ți se pare că este peste tot, are un rol foarte bine definit în dezvoltare!
Știm că ai multe întrebări arzătoare despre acest subiect. Le-am selectat pe cele mai frecvente și îți oferim răspunsuri competente de la pediatri cu experiență!
Salivarea abundentă la bebeluși. Este firească și benefică, deși tu știai altceva!
1. De ce salivează bebelușii?
Producția excesivă de salivă în cazul bebelușilor este legată de faptul că sistemul lor digestiv este în curs de dezvoltare, iar apariția salivei este tocmai semnalul dat de organism că lucrurile stau cât se poate de bine la acest capitol. Saliva este esențială pentru digestie atât în cazul copiilor, cât și în al adulților.
Saliva bebelușului protejează intestinul bebelușilor și, mai mult decât atât, poate proteja jucăriile și alte obiecte cu care bebe intră în contact cu anticorpi care previn apariția bolilor!
Fără să aibă acces la studii de specialitate bunicile și mamele noastre ne lăsau să punem mâna și gura peste tot când eram mici! Ei bine, acum ai aflat și explicația științifică a acestui gest!
2. Bine, bine, dar de ce iese atât de multă salivă din gura celui mic?
Este o chestiune legată de mușchi și de controlul acestora! Știai că glandele salivare produc zilnic între 2 și 4 litri de salivă pe zi? Noi adulții nu mai băgăm în seamă acest aspect, deoarece am dobândit reflexul de a o înghiți.
Cât îi privește pe sugari, ei nu au un control deplin asupra mușchilor de înghițire și a mușchiului din jurul gurii până nu ajung la vârsta de 18 luni, unii dintre ei chiar la 24 de luni.
Așadar, dacă ne permiți o glumă, până la acestă vârstă bebe arată ca un robinet pe care cineva a uitat să-l închidă!
3. Când ies dinții salivarea este și mai abundentă?
Nu neapărat, deși suntem siguri că mulți „experți” ți-au oferit această explicație! Potrivit unora, salivarea este considerată un semn clasic al erupției dentare, dar nu există neapărat o legătură directă!
Deși este adevărat că salivarea este foarte frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 luni și durează de obicei până ce copilul ajunge la 12-15 luni (aproximativ aceeași vârstă la care încep să apară dinții de lapte), salivarea abundentă înseamnă doar că glandele salivare ale bebelușului încep să-și intre în funcțiune!
Laptele este ușor de digerat, nu are nevoie de salivă pentru asta. Dar, atunci când începe diversificarea alimentației, bebe începe să-și dezvolte unele abilități motorii (cum ar fi mestecarea mâinilor ori băgatul diverselor obiecte în gură), receptorii motori din gură transmit semnale către creier pentru a iniția producția de salivă, semn că este pregătit să mănânce.
Practic bebelușului i se dezvoltă mușchii feței și secretă salivă din abundență fix în momentul în care are nevoie de ele pentru a mânca alimente solide. Uimitor, nu?
Salivarea abundentă la bebeluși. Beneficii și măsuri speciale
4. Îl schimb de vreo 8 ori pe zi. Chiar nu pot face ceva să opresc salivarea abundentă a bebelușului?
Dr. William Sears, în Cartea bebelușului, spune că „saliva spală dinții și gingiile de alimentele și bacteriile acumulate”. Trebuie să înțelegi că tot ce știai despre salivarea abundentă a bebelușilor este doar un mit! Aceasta ajută la descompunerea mâncării consumate de cel mic și face lucruri uimitoare și atunci când ajunge în intestinul acestora.
Marea „petrecere” a salivării abundente se va încheia în momentul în care bebe are toți dinții în gură, sistemul său digestiv este suficient de matur, iar mușchii faciali sunt destul de dezvoltați.
5. Să zicem că am înteles că e bine să saliveze, dar văd că are o erupție la gură. Ce pot face?
Salivarea abundentă a bebelușilor le poate aduce acestora o erupție neplăcută în jurul gurii, în urma excesului de umiditate prezent în acea zonă. Pentru a evita ca saliva să intre în contact prea des cu pielea bebelușului, mai ales dacă îl știi sensibil, șterge-l cu un șervețel de bumbac din când în când la guriță.
Cât privește salivarea nocturnă, aplică-i înainte de culcare un unguent de protecție împotriva umezelii în jurul gurii și la nivelul obrajilor. Consultă-te cu pediatrul, pentru a alege cea mai bună cremă în funcție de vârsta acestuia și de paricularitățile pielii sale!
Dacă după ce copilul tău a trecut de vârta de doi ani salivarea abundentă persistă, atunci trebuie să apelezi la un consult de specialitate care ar putea identifica cauzele și eventualele probleme!