Ruperea turtei la fete este o tradiție de care am auzit cu toții, dar nu mulți știu care este semnificația acestui obicei. De regulă, la acest eveniment participă nașii, părinții și, eventual, apropiații familiei. Echivalentul ruperii turtei la fete este tăierea moțului la băieți. În esență, ambele obiceiuri semnifică același lucru, însă la fetițe este obișnuit să se rupă o turtă deasupra capului, în timp ce băieților li se taie o șuviță de păr, care se păstrează peste ani. Iată când are loc tradiția ruperii turtei la fete și ce semnifică!
Când are loc ruperea turtei la fete
Ruperea turtei este o tradiție importantă în viața unei fetițe, care marchează împlinirea vârstei de un an. Conform obiceiurilor, acest moment trebuie să aibă loc chiar în ziua în care cea mică împlinește un an, pentru a aduce noroc și fericire în viața ei. În zilele noastre, evenimentul are loc în jurul datei la care s-a născut copilul, astfel încât să poată participa nașii și familia extinsă. Din acest motiv, mulți aleg ca acest moment să se petreacă într-o zi de weekend. Conform tradiției, se spune că, dacă ruperea turtei se face într-o zi senină, viața fetiței va fi una frumoasă și liniștită. De obicei, evenimentul se face acasă la părinți sau la nași și este urmat de o mică petrecere.
Ce semnificație are ruperea turtei
La ruperea turtei, nașii sunt cei care cumpără (sau fac) turta și tot ei sunt cei care o rup deasupra capului fetiței în patru bucăți. În acest moment, copilului i se oferă o tăviță de pe care să aleagă ce obiecte vrea. Nașii și părinții pregătesc tăvița cu diferite obiecte: un pix, un stetoscop, bani, bijuterii, o oglindă sau un ruj, o carte și alte obiecte. Cea mică trebuie să aleagă trei obiecte de pe tavă și se spune că acestea îi vor influența sau prezice viitorul și cariera. În acest timp, lumânarea de botez se aprinde și se ține aprinsă pe tot parcursul ritualului, fiind ținută de obicei de către naș.
Dacă fetița alege pixul, va fi studioasă și bună la școală, dacă alege stetoscopul va fi doctor, iar dacă alege cartea ar putea deveni profesoară. În zilele noastre, obiectele de pe tavă pot reprezenta diferite meserii: foarfecă (hair stylist), papiotă (fashion designer), mini calculator (contabilă, economistă), muzicuță sau alt instrument muzical în miniatură (cântăreață), microfon (artistă), pensule de machiaj (make-up artist) etc.
Ruperea turtei poate fi însoțită, în funcție de tradițiile zonei și de dorința părinților, și de tăierea unei șuvițe. Unele familii aleg să îngroape șuvița la rădăcina unui pom fructifer sau să o lipească pe o bancnotă cu ceara de la lumânarea de botez. Toate aceste gesturi se fac pentru ca micuța să aibă noroc, belșug și prosperitate în viață. De asemenea, acesta este primul moment în care se taie părul copilului. Până la vârsta de un an, nu trebuie să scurtezi părul bebelușului, conform tradițiilor.
- CITEȘTE ȘI: Tăierea moțului: semnificație și obiceiuri. Când are loc și ce se duce la acest eveniment
Ce se dă cadou la ruperea turtei
Tot în această zi, nașii fac cadouri fetiței, unul dintre acestea fiind ținuta pe care o poartă la eveniment. Un alt obicei spune că părinții copilului trebuie să ofere daruri nașilor, drept mulțumire că aceștia au acceptat să-i fie părinți spirituali. Invitații trebuie să aducă și ei daruri. De regulă, acestea vor fi în funcție de relația pe care o au cu părinții. Cei apropiați pot alege bijuterii din aur pentru copii, hăinuțe sau un compleu special pentru cea mică.
Alții pot veni cu coșuri cu bunătăți sau un cadou simbolic: o icoană, o carte, o brățară gravată, o cutie de bijuterii personalizată sau ceva care să îi amintească micuței de acest moment special, peste ani și ani, când va vedea fotografiile și i se va posti despre lucrurile pe care le-a ales de pe tavă. Nașii pot oferi cadou jucării, o bijuterie sau ceva ce știu că i-ar fi util copilului.