Remedii pentru colici – ce a funcționat la bebelușul meu

Veronica Guzun, redactor
remedii pentru colici

Printre provocările cu care părinții se confruntă când au un nou-născut se numără, cu siguranță, și plânsul neconsolat cauzat de colici. Nici pe noi această problemă nu ne-a evitat. Așa că am fost nevoiți să căutăm rapid remedii pentru colici, astfel încât să asigurăm și confortul fizic al bebelușului, dar și confortul decibelic al familiei și vecinilor. Am vrut soluții care să vină fie în completarea picăturilor din farmacie, fie chiar să le înlocuiască și iată o listă cu ce a funcționat în cazul bebelușului meu.

Nici nu ne-am liniștit bine după ce a depășit icterul, că am intrat într-o nouă etapă în dezvoltarea boțului de om cu care am venit acasă – colicile – una dintre marile frici a oricărui părinte proaspăt.

Știam din cărți că apariția colicilor are cauze incerte. Totuși, se crede că printre principale motive se numără balonarea, refluxul gastric sau reacțiile alergice la lactate. Există însă și cauze mai grave cum ar fi o infecție a urechii.

După ce am exclus la medicul pediatru problemele menționate mai sus, am căutat metode prin care să replicăm elemente din mediul intrauterin, singurul familiar nou-născutului – sunete, mișcări, senzații, ele au devenit și remedii pentru colici.

Remedii pentru colici – zgomotul alb

Zgomotul alb ajută la reducerea diferenței dintre sunetele de fundal și un zgomot puternic, cum ar fi o cană scăpată pe gresie. Crearea unui sunet ambiental constant, precum cel al unui ventilator, aparat de aer condiționat, uscător de păr în funcțiune poate ajuta la mascarea activității din interiorul și din afara casei. Și dacă nu ați încercat să adormiți pe aceste sunete, cu siguranță ați experimentat somnul profund când pe fundal se aude ropotul ploii.

Bebelușul este învățat încă din perioada fetală cu asemenea sunete, căci ce sunt bătăile inimii, zgomotele intestinelor mamei, sunetul produs de circulația sângelui prin vasele sangvine dacă nu niște ”melodii monotone”? De aceea, zgomotul alb are capacitatea de a liniști rapid și chiar de a adormi un bebeluș.

Conform healthline.com, în 1990, un studiu publicat în Archive of Desease in Childhood arăta că 80% din cei 40 de nou-născuți expuși zgomotului alb au adormit în primele cinci minute.

În prezent, nu mai e necesar să țineți pornit vreunul dintre electrocasnice pentru a potoli plânsul nou-născutului. Internetul abundă de opțiuni cu melodii cu ”zgomot alb”, sau puteți cumpăra un aparat care emite asemenea sunete.

Atenție însă la volumul prea mare (peste 50 de decibeli), care poate afecta nervii auditivi foarte sensibili ai copilului, la durata expunerii (nu mai mult de 8 ore pe zi), căci poate da dependență, și la distanța la care este ținut emițătorul față de copil (cel puțin doi metri), avertizează Healthline.com.

În cazul nostru, cel mai bine a funcționat sunetul ploii suprapus pe piesele pentru pian ale lui Chopin.

Remedii pentru colici – legănatul

Pe lângă sunetele repetitive și ritmice, încă din burtică bebelușului îi sunt cunoscute și mișcările asemănătoare. De aceea, legănatul este o altă soluție încercată de noi care a funcționat bine. Mai ales legănatul de sus în jos, care imită mișcările pe care le simte fătul atunci când mama se deplasează.

Am observat încă din sarcină că bebelușul meu se liniștea în timpul zilei, când eram activă, și începea să dea de veste mai ales seara, când mă așezam în pat. Așa că, prin legănat, am încercat să imit ritmurile de peste zi. Bebelușul nu resimțea mișcări foarte puternice, pentru că erau amortizate de apa în care se afla în uter. De aceea, legănați copilul ușor și niciodată nu zgâlțâiți bebelușul. Scuturatul intens poate duce la traume ale creierului sau chiar moarte!

Remedii pentru colici – înfășatul

În ceea ce privește înfășatul, părerile sunt împărțite. În cazul nostru, a funcționat, în asociere cu legănatul. Copilul adormea repede și avea un somn mai liniștit. Conform babycentre.co.uk, înfășatul îl poate ajuta pe bebeluș să se simtă în siguranță și să nu se trezească atunci când tresare în somn – reacție numită reflexul Moro. De asemenea, poate ajuta copilul să se calmeze dacă este supra-stimulat.

Prin înfășare se creează o ușoară presiune în jurul corpului bebelușului, ceea ce îi oferă un sentiment de securitate. La fel ca în cazul celorlalte remedii, și acesta este inspirat din senzațiile intra-uterine. În burtică, mai ales în ultimele luni de sarcină, bebelușul a trebuit să se mulțumească într-un spațiu foarte restrâns, iar înfășatul replică această ”înghesuială”. Totuși, urmăriți reacțiile copilului, pentru că sunt nou-născuți care nu suportă să stea înfășați.

Câteva reguli de ținut minte, recomandate de babycentre.co.uk:

– Nu strângeți prea tare în pânză nou-născutul, deoarece acest lucru poate afecta dezvoltarea lui fizică.
– Asigurați-vă întotdeauna că are suficient spațiu pentru a-și mișca picioarele, de la șolduri în jos. Pe vremuri, se recomandă legarea strânsă a picioarelor, cu argumentul că astfel copilul va avea picioarele drepte. Acum este complet interzis să faceți acest lucru, deoarece poate apărea displazia de șold.
– Asigurați-vă că pânza nu acoperă fața copilului și folosiți o țesătură subțire, pentru a evita supraîncălzirea corpului.
– Nu înfășați copilul când riscul de moarte subită este cel mai ridicat (de la două la trei luni), dar de la naștere până la 8 săptămâni puteți încerca această tehnică.

Remediu pentru colici – purtarea bebelușului în sistem

Rareori s-a întâmplat să nu reușesc să liniștesc copilul folosind unul dintre remediile pentru colici de mai sus. Dar, dacă totuși niciuna dintre variante nu funcționa, apelam la asul din mânecă – sistemul de purtare, sau cum îl mai consider eu, remediul 2 în 1 – legănare și înfășare. Mie mi-a oferit avantajul de a avea ambele mâini libere, iar bebelușului confortul necesar pentru a se liniști.

Pentru noi, a fost cea mai scurtă cale de la țipete la somn adânc. Și nu e de mirare. Aici, lipit de corpul mamei, sau al tatălui, poate auzi cel mai bine bătăile inimii (un sunet alb), poate simți căldura corpului părintelui, are parte de mișcare ritmată și e suficient de strâns în zona trunchiului pentru a se simți în siguranță.

Și în acest caz, există câteva reguli care trebuie respectate:

– Nu folosiți sistemul de purtare la copii de până la patru luni, dacă aceștia s-au născut prematuri, cu greutate mică sau sunt răciți;
– Sistemul trebuie să se potrivească vârstei și numărului de kilograme;
– El trebuie să mențină nou-născutul într-o poziție verticală, care oferă sprijin capului și gâtului;
– Spatele bebelușului trebuie să fie sprijinit și nu curbat;
– Bărbia să fie dezlipită de piept;
– Fața copilului trebuie să fie la vedere;
– Picioarele stau în formă de M (picioarele depărtate și genunchii îndoiți).

Desigur, aceasta nu este o listă exhaustivă de remedii pentru colici, ci doar acele soluții pe care le-am testat și au funcționat în cazul bebelușului meu. Voi ce ați făcut să treceți cu bine de această perioadă zgomotoasă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa