Mulți părinți sunt de părere că băița de seară ajută copilașii să se liniștească înainte de somnul de noapte. Rutinei de baie trebuie să i se se adaugă și o rutină de hidratare.
Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, acoperă nou-născutul din cap până-n picioare. Însă, spre deosebire de pielea adulților, pielea bebelușilor este cu aproximativ 20% mai subțire. În primele câteva luni de viață, pielea bebelușilor permite trecerea umidității cu mai mare ușurință, dar, totodată, și uscarea este mai rapidă. Iar acest lucru predispune pielea la iritații și inflamații.
Pediatrii susțin că poate dura doi până la patru ani ca pielea unui copil să ajungă la completa maturizare. De aceea, în toată perioada copilăriei, ceea ce ajunge în contact cu pielea copiilor, dar și modul cum o îngrijim poate avea efecte pentru tot restul vieții.
De ce au bebelușii pielea uscată
De regulă, principala cauză a uscării pielii bebelușilor este legată de condițiile exterioare, adică ale mediului în care trăiește. Frigul și aerul uscat al iernii pot usca pielea sensibilă a bebelușilor, la fel cum căldura excesivă din casă, aerul uscat, îi afectează.
Chiar și unele obișnuințe ale părinților, de la lumânările parfumate care ard în cameră, parfumul care persistă pe pielea sau hainele lor, până la mirosul de fum de țigară, toate pot irita pielea bebelușilor ori pot declanșa o reacție alergică. Iar sănătatea pielii influențează sănătatea întregului organism.
Ce trebuie să conțină produsele de îngrijire pentru bebeluș
Pielea sensibilă a bebelușilor are nevoie de o îngrijire specială. Acest lucru presupune folosirea unor produse special concepute pentru nevoile lor. Cu atâtea produse cosmetice speciale pentru bebeluși, unei proaspete mame i-ar fi extrem de complicat să aleagă. Nu însă și dacă știe ce caută! Iată ce ar trebui să scrie pe eticheta unui produs cosmetic corespunzător nevoilor de îngrijire a pielii delicate a bebelușilor:
- în primul rând, asigură-te că alegi produsul care menționează pe etichetă că nu conține parabeni, uleiuri parafinice, fenoxietahanol, microplastice, SLS și SLES. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES) sunt des întâlniți în săpunuri, șampoane, detergenți, ca agenți de spumare. Dacă pentru pielea adultă folosirea acestora nu implică riscuri, pentru pielea bebelușilor ar trebui evitați;
- proteinele naturale din lapte. Știi deja că laptele matern este cel mai bun lucru pentru copilul tău. Ei bine, proteinele naturale din laptele mamiferelor sunt esențiale și în sănătatea pielii bebelușilor. Ele formează un strat protector la suprafața pielii. În plus, susțin factorii naturali de reținere a umidității pielii, protejând-o împotriva uscării și menținând-o moale și suplă. Pe vremuri, moașele recomandau adesea un strop de lapte matern în băița bebelușului pentru o curățare ușoară;
- zincul. Sub formă de oxid de zinc, acest ingredient acționează ca un înveliș protector împotriva agresiunilor din mediul extern. De aceea îl face un ingredient important în produsele de îngrijire a pielii. În plus, calmează iritațiile, mâncărimile și previne infecțiile pielii. Are proprietăți antiseptice și astringente, ceea ce înseamnă că reduce riscul infecțiilor. Este și hidratant, asigurând, prin simpla aplicare, o vindecare rapidă a rănilor superficiale;
- uleiul de măsline. Cunoscut pentru beneficiile sale în îngrijirea pielii încă din Antichitate, lipidele uleiului de măsline sunt grozave pentru sănătatea pielii tocmai pentru că sunt foarte asemănătoare cu lipidele pielii noastre. Acest lucru face ca absorbția să fie perfectă;
- pantenolul. Sau provitamina B5, supranumită și elixirul tinereții, este o vitamină cu rol esențial în vindecarea rănilor și în păstrarea integrității pielii;
- gălbenelele. Beneficii acestei plante sunt cunoscută din vremuri străvechi. E minunat dacă se află printre ingrediente, pentru că are proprietăți calmante, antiinflamatoare și antibacteriene, și ajută la reducerea iritațiilor care apar în zona scutecului.
Băița de seară trebuie să includă și o rutină de hidratare
Cât de des faci baie unui bebeluș este discutabil. În timp ce recomandările dermatologilor variază, cu toții sunt de acord că uscarea pielii celor mici este cel mai important lucru de evitat. Dermatologii spun că băița, chiar dacă este parte din rutina de liniștire a unui bebeluș, ar trebui să conțină și o rutină de hidratare.
Băița bebelușului. Aliații tăi de încredere
Pregătește cădița bebelușului. Ia lângă tine toate produsele și accesoriile necesare pentru a nu lăsa bebelușul nesupravegheat. Verifică temperatura apei cu cotul ca să nu fie prea fierbinte. Folosind un prosopel moale, curăță ușor pielea bebelușului. Nu uita de pielea din zona scutecului, nici de pliurile pielii – axile, gât, picioare. O baie nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, spun specialiștii, chiar și dacă micuțul adoră băile calde, care îi amintesc de căldura din burtica mamei. Aliații tăi de încredere sunt cosmeticele sigure, care întrunesc condițiile de mai sus în ceea ce privește ingredientele naturale și delicate cu pielea bebelușului.
Gama de curățare Sanosan conține gel de duș pentru păr și corp, șampon, săpun îngrijire și apă de curățare fără clătire. Toate produsele sunt lipsite de parabeni, siliconi, parafine, SLS/SLES și fenoxietanol. Au peste 90% ingrediente de origine naturală, ceea ce le face perfecte pentru pielea sensibilă a bebelușului tău. Ingredientul principal ale acestor produse este extractul organic de măsline, acele lipide care au proprietatea esențială că se absorb repede. Pentru bebelușii mai mari, alege șamponul Sanosan. Acesta este o formulă „fără lacrimi“, pentru a te asigura că experiența băițelor va fi una de neuitat pentru bebelușul tău.
Masajul, rutina de hrănire a pielii bebelușului
După baie, înfășoară bebelușul într-un prosop, de preferință unul cu glugă, deoarece bebelușii pot pierde multă căldură prin scalp. După ce usuci pielea copilului, tamponând-o ușor cu prosopul, începe masajul imediat, pentru a ajuta la etanșarea hidratării și pentru a-i proteja bariera pielii.
Gama de îngrijire Sanosan conține ulei de masaj, loțiune hidratantă pentru corp, cremă hidratantă pentru față și corp. Fiecare formulă nou dezvoltată a primit calificativul maxim de 5 stele de la testele DERMATEST – cea mai prestigioasă instituție care analizează produsele pentru îngrijirea pielii și care certifică faptul că formulele exclud, în cea mai mare măsură posibilă, reacțiile cutanate ulterioare.
Afirmația care certifică o hidratare de 24 de ore este acordată în urma unor teste care arată că produsele Sanosan Baby, precum crema hidratantă sau loțiunea hidratantă, măresc semnificativ hidratarea pielii după o singură aplicare și îi oferă un efect de hidratare de 24 de ore.
Aplică crema, loțiunea sau uleiul pentru bebeluși după fiecare baie a bebelușului. Acestea conțin substanțe care calmează și protejează pielea lui sensibilă. Masajul blând ajută și la stimularea conexiunii emoționale dintre tine și bebeluș.
S.O.S. funduleț roșu? Creme cu zinc sunt soluția!
Bebelușii trăiesc practic în scutece, așa că nu este surprinzător faptul că iritația de scutec este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii la sugari. Aceasta poate fi cauzată de expunerea prelungită la un scutec ud sau murdar, dar și de efectele de uscare ale săpunurilor nepotrivite, spun dermatologii.
Când bebelușul are o iritație, pielea poate deveni roz sau roșie și sensibilă. Cel mai frecvente iritații apar în zona scutecului. Specialiștii spun că primul lucru de care un părinte trebuie să se îngrijească este schimbarea frecventă a scutecului. Mai ales când micuțul suferă de diaree, dar nu doar atunci, pentru că și urina poate provoca iritații. Apoi, trebuie să se știe că ori de câte ori schimbăm scutecul unui bebeluș, zona trebuie mai întâi spălată blând, folosind doar produse special concepute pentru pielea lor sensibilă.
Când vine vorba de alegerea cremelor pentru scutece, părinții ar trebui să opteze pentru cele care au o concentrație mare de oxid de zinc. Acestea oferă o barieră de protecție pentru a ajuta la ameliorarea iritației cauzate de erupție.
Produsele de îngrijire a pielii din zona scutecului oferite de Sanosan exact asta oferă. În noua cremă anti-iritații, s-a păstrat conținutul de pantenol, de 3%, dar a crescut conținutul de oxid de zinc, de la 3% la 10%. Adică s-a triplat! Asta pentru că zincul (oxidul de zinc) are efect bacteriostatic și antiinflamator. În special în zona scutecului, unde pielea este expusă la umiditate crescută, apare rapid efectul de piele înmuiată și inflamație. Iar zincul are puterea de a contracara acest lucru. În plus, produsele de îngrijire a pielii din zona scutecului nu conțin parfum.
Gama SANOSAN se găsește în farmacii, în magazinele specializate pentru copii și în drogherii. De asemenea, poți achiziționa și on-line produsele preferate aici. La cumpărături de minim 200 de lei, îl primești ca bonus pe Sani, mascota Sanosan, un iepuraș alb și pufos de care bebelușul tău va fi foarte încântat.