ARTICOL SUSȚINUT DE

Primul an în colectivitate. Cum susții imunitatea copilului tău încă dinainte de a ajunge la grădiniță

Cum susții imunitatea copilului tău încă dinainte de a ajunge la grădiniță? Iată reguli de urmat.

Cristina Călin, redactor
copil înainte de primul an de colectivitate
Imunitatea puternică se poate construi înainte de a intra în colectivitate. FOTO: Shutterstock

Intrarea copilului în colectivitate este o provocare pentru părinți. De cele mai multe ori, copilul stă mai mult acasă decât la creșă sau grădiniță și situația nu se îmbunătățește vizibil decât în primii ani de școală. Cum putem ajuta copiii să aibă o imunitate dezvoltată atunci când merg pentru prima dată în colectivitate?

Când copilul ajunge la grădiniță mediul lui de viață se schimbă în totalitate. Se joacă, doarme, mănâncă împreună cu alți copii pentru mai bine de 8 ore. Fiecare dintre ei are un status de sănătate diferit, așa încât riscul de a lua diverse boli este destul de mare.

În perioada de acomodare cu grădinița copilul trece și prin stări de anxietate indiferent cât de lin este făcută tranziția. Acest lucru se reflectă și în starea lui de sănătate, pentru că nu se va mai odihni la fel de bine, nu va mai mânca atât cât trebuie.

De ce nu trebuie să te sperie virusurile și bacteriile

Totuși, nu trebuie să te îngrijorezi foarte tare. Intrarea în contact cu diverși microbi, virusuri și bacterii nu este un lucru neapărat rău pentru că îi va ajuta pe copii să își clădească un sistem imunitar puternic.

Un studiu realizat în 2015 de cercetători de la Universitatea din Chicago arată că persoanele care stau mai izolate, fără să intre în contact cu alți oameni au un sistem imunitar mai slab decât cei care intră des în colectivități mari de oameni. Așa că, este nevoie de răbdare. Până când lucrurile intră pe făgașul normal poți face câteva lucruri pentru a ajuta organismul copilului tău să se adapteze la noua realitate.

Iată ce poți face pentru ca primul an de grădiniță să treacă fără prea multe episoade de îmbolnăvire.

„Niciun om nu vine pe lume cu un sistem imunitar pregătit. Încet-încet, acesta capătă putere tocmai prin lupta cu bacterii, virusuri și alte organisme. Este normal ca un copil să se îmbolnăvească de 6-8 ori pe ani, luând în calcul răceli, viroze, otite.”

Dr. Chales Shubin, medic pediatru, Universitatea din Maryland

Sfaturi pentru a întări imunitatea copilului înainte de începerea grădiniței

Imunitatea se clădește în timp, așa că este important să fii tot timpul atentă la ceea ce mănâncă micuțul tău, la cum și cât doarme, la cât timp stă afară și la igienă.

Meniu bogat în fructe și legume

Fructele și legumele nu ar trebui să lipsească din meniul copilului tău încă din perioada de diversificare. Încearcă să îi oferi cât mai multe variante, pentru că fiecare are un profil nutrițional diferit oferindu-i diverse vitamine și minerale. Polifenolii sunt o categorie aparte pentru că ajută organismul să producă celule albe și interferon, care protejează celulele de atacul virusurilor. Un studiu publicat în 2021 arată că polifenolii reduc riscul de apariție a bolilor cronice și a unor tipuri de cancer în viața adultă. Oferă-i 5 porții de fructe și legume pe zi pentru a beneficia de aceste proprietăți extraordinare.

Ai grijă să doarmă suficient

Lipsa somnului poate duce la apariția mai multor boli prin slăbirea sistemului imunitar în cazul adulților. Kathi Kemper, director al Center for Holistic Pediatric Education and Research la Children’s Hospital din Boston, spune că acest lucru este valabil și în cazul copiilor.

Atunci când merg la grădiniță sau creșă copiii nu se odihnesc la fel de bine sau deloc din cauza surescitării produse de toate activitățile pe care le fac acolo. Verifică de fiecare dată dacă a dormit la prânz și, dacă nu, încearcă să îl culci cât mai devreme pentru a acoperi necesarul de ore de somn. Un bebeluș trebuie să doarmă aproximativ 16 ore, un copil cu vârsta între 2 și 4 ani 11-14 ore, un preșcolar cu vârsta între 4 și 6 ani aproximativ 10-13 ore.

Încearcă să alăptezi cât mai mult

Nenumărate studii au arătat că laptele matern conține celule albe și anticorpi care ajută sistemul imunitar al copilului să se dezvolte. De asemenea, reduce riscul de apariție a infecțiilor la nivelul urechilor, alergiilor, pneumoniei, meningitei, infecții ale tractului urinar și a sindromului morții subite.

Sunt studii care arate care arată că alăptarea prelungită ajută la protecție împotriva apariției diabetului, a bolii Crohn și a anumitor tipuri de cancer în viața adultă. Primul lapte, colostru, este cel mai bogat în anticorpi.

Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață. Dacă acest lucru nu este posibil ideal este să prelungești hrănirea la sân cât de mult poți, fie și pentru 2-3 luni.

Faceți mișcare în familie

Activitatea fizică ajută sistemul imunitar să fie puternic. Chiar dacă ai un copil mic ce nu poate face mișcare într-un ritm susținut, încearcă să găsești activități pe care să le puteți face împreună. Pot fi plimbări lungi, înot, puteți merge cu bicicleta, cu rolele. Pe măsură ce copilul crește puteți merge în excursii la munte și îl poți înscrie la diverse sporturi adaptate vârstei lui. Evident, și adulții din viața lui trebuie să facă mișcare pentru a fi un model.

Respectă regulile de igienă

Reducerea numărului de germeni cu care copilul intră în contact nu îi va întări sistemul imunitar, dar îl va lipsi de o povară. În cazul în care cel mic suferă de boli cronice este cu atât mai important să ții cont de regulile de igienă cu strictețe. Spălatul pe mâini este unul dintre cele mai simple, dar eficiente lucruri pe care le poți face. Ai grijă să fie făcut corect. Dacă nu sunteți în casă sau nu se poate spăla pe mâini folosește șervețele umede pentru a-l curăța.

Un alt lucru pe care îl poți face este să îi schimbi periuța de dinți după fiecare episod de boală, spune medicul Barbara Rich, purtător de cuvânt la Academy of General Dentistry. În felul acesta eviți reapariția bolii și transmiterea ei către alți membrii ai familiei.

Renunțați la fumat

Dacă la voi în casă există fumători ar fi bine să renunțe. Nu doar pentru sănătatea lui, dar și pentru cea a copilului. Țigările conțin peste 7.000 de substanțe chimice periculoase care afectează organismul. Chiar dacă nu se fumează în aceeași cameră cu cel mic el tot este expus la fumatul „second hand”. Substanțele nocive tot ajung la el. În felul acesta crește riscul de otite, bronșite, sindrom al morții subite și astm.

La fel de periculoase sunt și țigările electronice și cele de tip vape. Acestea din urmă eliberează nitrosamine, substanțe care au efecte negative pe termen lung asupra copiilor.

Nu îi da multe medicamente

Este normal ca atunci când ai copilul bolnav să vrei să îl vindeci cât mai repede. Doar că uneori această dorință se traduce prin administrarea unui tratament mult prea puternic, de cele mai multe ori cu antibiotice. Nu pune presiune pe pediatrul tău să îți prescrie așa ceva dacă este vorba despre răceală. Antibioticele sunt folositoare doar dacă este vorba despre o boală cauzată de bacterii.

Dacă îi dai copilului tău antibiotic fără să fie nevoie nu faci decât să crești rezista bacteriilor la substanțele conținute de acesta. Când va avea cu adevărat nevoie de el nu își va mai face efectul.

Respectă schema obligatorie de vaccinare

Vaccinurile îl vor ajuta pe copil să aibă organismul pregătit pentru întâlnirea cu agenții patogeni care îi pot ieși în cale. Aceștia pot provoca poliomielită, meningită și alte boli grave.

Administrează-i vitaminele potrivite

Chiar dacă respecți toate sfaturile de mai ai nevoie de un ajutor suplimentar pentru a te sigura că micuțul tău va trece mai ușor de primul an în colectivitate. Discută cu pediatrul lui despre administrarea de vitamine care să îi întărească sistemul imunitar.

Vitamina D3

Un nivel adecvat de Childlife® vitamin D3 500UI de la Secom®ajută la prevenirea apariției răcelilor și gripei. De cele mai multe ori alimentația și statul afară nu asigură o cantitate suficientă așa încât este necesar să îi dai suplimente cu vitamina D3. Înainte de a face acest lucru este recomandat să faci și o dozare pentru a vedea dacă are cu adevărat nevoie de ea.

Dozele necesare de vitamina D3:

  • Sunt cuprinse între 400-800 U.I./zi pentru sugari și copiii cu vârsta până la 18 luni;
  • Pot fi crescute până la 1.000 U.I./zi, pe perioade limitate (nedepăşind o lună), în unele situații ( ex. sugarii cu îmbolnăviri acute frecvente, sugarii mici ale căror mame nu au primit suficientă vitamina D3 profilactic în timpul sarcinii)
  • Pentru copiii cu vârsta peste 1 an se recomandă 600 UI/ zi
Beneficiile administrării vitaminei D la copii

Vitamina D3 are numeroase beneficii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este asociat cu oase mai puternice, sistem imunitar întărit, risc mai mic de naștere prematură și posibilă prevenire a bolilor.

Oasele mai puternice 

Calciul este principalul element la care te gândești atunci când vine vorba de sănătatea oaselor copilului tău. Totuși, mai este ceva: vitamina D3. Într-adevăr, organismul poate absorbi calciul doar atunci când este prezentă vitamina D3, conform unui studiu publicat în JAMA Pediatrics. Copiii își construiesc oase puternice de-a lungul copilăriei și adolescenței, așa că au nevoie de calciu și de vitamina D3 mai ales în această perioadă. În cazuri rare, copiii pot avea o lipsă atât de mare de vitamina D3 încât pot dezvolta o afecțiune numită rahitism. Oasele devin slabe și moi și picioarele lor par strâmbe.

Sistem imunitar puternic

Vitamina D joacă, de asemenea, un rol vital în sistemul imunitar. Mai mult, cercetările publicate arată că nivelurile serice de vitamina D din sânge de 50 de nanograme pe mililitru (ng/ml) par să protejeze împotriva infecțiilor respiratorii virale.

Vitamina C

Vitamina C este un nutrient esențial pentru sănătatea și dezvoltarea copilului tău. Ajută la formarea colagenului, creșterea absorbției fierului și întărește sistemul imunitar.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani au nevoie de 15 mg de vitamina C pe zi. Copiii mai mari cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani au nevoie de 25 mg pe zi. Multe fructe și legume conțin vitamina C, în special cele de culoare roșie și portocalie, cum ar fi căpșunile, ardeiul gras roșu și portocalele. 

5 beneficii ale vitaminei C pentru copii

Ajută la creșterea oaselor sănătoase

Unul dintre numeroasele roluri vitale pe care le îndeplinește vitamina C este în formarea sănătoasă a oaselor și a dinților. 

Sprijină absorbția fierului

Fierul este o altă componentă esențială pentru sănătatea copilului tău, iar vitamina C va ajuta la absorbția fierului în organism. Fierul este esențial pentru sănătatea și dezvoltarea generală, precum și pentru formarea sângelui. Deficiența de fier în organism poate provoca o varietate de probleme de sănătate, cea mai comună fiind anemia.

Întărește sistemul imunitar

Una dintre cele mai vitale funcții ale vitaminei C este stimularea și menținerea unui sistem imunitar sănătos și puternic. Vitamina C nu numai că întărește sistemul imunitar al copilului, dar ajută și la reducerea duratei răcelilor și gripei, fiind un antioxidant puternic. Din acest motiv sprijină distrugerea radicalilor liberi și a inflamațiilor din organism.  

Sprijină sănătatea pielii

Vitamina C ajută la menținerea colagenului format împreună cu susținerea sănătății țesutului conjunctiv. 

Protejează celulele sănătoase ale corpului

Vitamina C, ca antioxidant, ajută la prevenirea formării radicalilor liberi în organism, care ajută la protejarea celulelor sănătoase ale corpului. Acești radicali liberi pot provoca daune semnificative membranelor celulare și altor structuri, iar vitamina C îi neutralizează.

Produsele din Gama Childlife® – Vitamin C 250 mg (copii), Vitamin D3 500 UI (copii) si First Defense, vă ajută să aveți un copil pregătit să facă față provocărilor din primii ani de viață. Găsiți mai multe informații despre ele aici: www.provocarideparinte.ro

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa