Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 9

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 9 de viață. Dacă bebelușul tău doarme neîntrerupt 5-6 ore pe noapte, atunci te poți considera fericită. Majoritatea copiilor de două luni se trezesc deseori noaptea, deși cei mai mulți pot sta acum mai mult timp treji sau dormi mai multe ore consecutiv. La 9 săptămâni, sugarul doarme între 14 și 16 ore din 24.

Un detaliu interesant trebuie remarcat în săptămâna 9 de viață a bebelușului tău. Indiferent dacă este pasăre de noapte sau ciocârlie și se trezește cu noaptea-n cap, există șansa ca acest obicei să se păstreze de-a lungul întregii copilării.

Glandele salivare încep să funcționeze încă de când micuțul este la stadiul de făt, adăpostit în uterul tău. Cu toate acestea, la această vârstă, încep să-i curgă bale. El duce tot ce prinde la gură și produce mai multă salivă decât poate înghiți.

Nu înseamnă că-i dau dințișorii! Acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Celor mai mulți copii le apar dinții între 4 și 7 luni. Dacă micuțul tău e mai dezvoltat, este posibil să observi primii muguri pe gingii (de obicei apar cei de jos) cel mai devreme la 3 luni. Totuși, au fost cazuri, e adevărat foarte rare, în care s-au născut bebeluși cu un dinte.

Mulți părinți obișnuiesc ca în perioada asta să-i pună copilului bavețică. Dacă te numeri printre ei, ai mare grijă să nu-l lași să doarmă cu ea, ca să nu se stranguleze!

Tot în această perioadă, bebelușul învață să se rostogolească de pe o parte pe alta. Rostogolirea completă va veni abia peste o lună, pentru că micuțul are nevoie de mușchi puternici la gât și la brațe ca să execute această manevră.

Mobilitatea crescută pe care a căpătat-o face ca acum să fie nevoie să fii și mai atentă când îi schimbi scutecul. Niciodată să nu-l lași nesupravegheat!

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 9. Cum e influențată viața ta. Caută o creșă bună

Pentru că locurile de la creșele bune se ocupă foarte repede, este bine să începi să te documentezi de pe acum. La creșele de stat durează și un an până când se aprobă dsarul, așa că poți faci primii pași în acest sens.

Chiar dacă știi ce vrei de la creșa la care ai decis să duci copilul, poate fi o idee bună să verifici mai multe variante. Poți fi surprinsă!

Atunci când începi să cauți o creșă, e bine să ceri sfatul altor părinți sau să mergi personal să verifici. Vizitează cât mai multe și încearcă să petreci cât se poate de mult timp în fiecare. Discută cu educatoarele, cu directorul și cu părinții care au copiii acolo ca să-ți faci o imagine cât mai completă. Fii atentă la modul în care interacționează personalul cu copiii. Dacă alegi o bonă, cere referințe de la locurile de muncă anterioare și vorbește cu părinții pentru care a lucrat.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 9. Află mai multe despre reflux

Ce este refluxul?

Refluxul are loc atunci când mâncarea și acidul gastric urcă din stomac în esofag. E normal ca un bebeluș să aibă reflux – uneori ei scuipă sau regurgitează o cantitate mică de lapte după alăptare (aproximativ 50% dintre bebeluși fac asta). Cele mai multe astfel de episoade sunt scurte și nu sunt urmate de complicații. Cu toate acestea, dacă regurgitează o cantitate mare de lapte de-a lungul unei zile sau vomită de câteva ori, atunci s-ar putea să aibă reflux gastroesofagian.

Acesta este asociat cu crampe și durere în timp ce mănâncă, iar în cazuri severe apar tusea sau probleme cu greutatea. În cazul acestor simptome, ia legătura cu medicul.

Ce cauzează refluxul?

Problema principală este sfincterul esofagian – valva care leagă stomacul de gât. Majoritatea copiilor se nasc cu un sfincter esofagian relaxat și din această cauză mâncarea nu rămâne în stomac. O altă cauză a refluxul este și faptul că înghite prea mult aer sau mănâncă prea mult.

Cum se tratează refluxul?

În cele mai multe cazuri, acesta dispare până la vârsta de un an, pe măsură ce mușchiul esofagian devine mai puternic.

Dacă sugarul este hrănit cu lapte praf, pediatrul ți-ar putea sugera să treci la o formulă pe bază de soia. S-ar putea te sfătuiască să-i dai cantități mai mici și să-l hrănești mai des ca să eviți să i se umple stomacul prea mult sau prea des. Unele studii arată că cerealele adăugate în laptele matern sau în cel praf (ca să-l îngroașe) dau rezultate bune.

E bine ca în timpul și imediat după alăptare să ții bebelușul în poziție semi-verticală, cu capul ridicat la aproximativ 30%. Râgâiturile dese pot scădea simptomele refluxului.

Medicul pediatru ți-ar putea prescrie un antiacid pe care să i-l administrezi zilnic copilului și eventual îți va sugera un test prin care se măsoară valoarea PH-ului din esofag. Alte investigații sunt ecografiile tractului gastrointestinal și endoscopiile.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video