Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 47

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 47 de viață. Este vremea primelor cuvinte. Oricât de aparte şi unic ar fi copilul tău, studiile au arătat că primele cuvine la copii cel mai adesea sunt aceleaşi oriunde în lume. Află care sunt aceste cuvine şi de ce sunt importante.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 47. Primele cuvinte

Este timpul să începi să asculţi primele cuvinte ale copilului tău. Acestea vor fi probabil:
– mama
– tata
– apa
– minge
– căţel
– pa pa!
– aşa
– uh-oh
– vreau
– ce e asta

Uimitor, indiferent de limba în care este crescut şi educat un copil, fie că e română, engleză, franceză, sau coreană, aceste prime 10 cuvine sunt în principiu aceleaşi. Desigur, fiecare copil le pronunţă în limba lui. De ce acestea? Fiecare cuvânt reprezintă fie obiecte importante, însufleţite şi/sau neînsufleţite din mediul copilului (“câine” şi “apă”) sau probleme pe care ei încearcă să le rezolve, cum ar fi dispariţia (“pa pa!”), precum şi cauza şi efectul (“acolo” şi ” uh-oh “).

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 47. Ce spun studiile

Apariţia înregistrărilor video în anii 1970 a însemnat că cercetătorii ar putea urmări şi înregistra cu uşurinţă ce spun copii de un an. Iată ce au descoperit că este important atunci când micuţii îşi aleg primele cuvinte:

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 47. Relevanţa şi interesul

Datorită importanţei părinţilor, este uşor să realizezi de ce “mamă” şi “tată” sunt printre primele cuvinte ale unui copil. “Apă” (sau băutura cel mai des consumată, pe lângă lapte), ocupă un loc în listă deoarece copiii îl beau frecvent. De asemenea, se poate vărsa şi turna în pahare, aşa că textura sa lichidă prezintă de asemenea un mare interes pentru copil. “Mingea” este obişnuinţă, pentru că este probabil jucăria cel mai frecvent întâlnită printre copiii de toate vârstele. În plus, traiectoria sa a prezentat interes încă din primele săptămâni pentru micuţ. “Câine” sau alte animale despre care aude poveşti sau pe care le vede în parc, poate intra în masa primară a vocabularului unui bebeluş, cu atât mai mult cu cât reprezintă un obiect însufleţit, dar atât de diferit de oameni.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 47. Permanenţa obiectelor

Copiii de un an încă sunt în procesul în care înţeleg în ce măsură un obiect continuă să existe chiar şi atunci când nu este la vedere. Astfel, cuvântul “pa pa” intră repede în masa vocabularului. A fi plecat nu înseamnă dispărut, ci doar în afara ariei vizuale.
Copiii de această vârstă sunt foarte interesaţi de cauză şi efect, aşa că atunci când construiesc ceva cu o mână de cuburi, cuvântul pe care îl folosesc pentru a îşi descrie efortul este “aşa”. Atunci când grămadă de cuburi este dezorganizată, ei narează evenimentul spunând “uh-oh!”.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video