Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 45

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 45 de viață. Mulți bebeluși fac singuri primii pași între 9 și 12 luni și merg bine pe la 14-15 luni. Dacă micuțul tău nu s-a dezlipit încă de măsuța de cafea, nu-ți face probleme. E de asemenea normal ca un copil să înceapă să meargă abia la 15-16 luni sau chiar mai târziu.

Încurajează-l să meargă și să exploreze oferindu-i oportunitatea să se miște fără ajutor. Nu trebuie nici să-l iei prea des în brațe, să-l duci tu unde vrea. Îi poți încuraja tentativele de mers aranjând piesele de mobilier în așa fel încât să creezi un mediu sigur pentru copil, dar să lași anumite obiecte de care se poate prinde. Îndepărtează orice poate apuca, fețe de masă sau cabluri electrice. Dacă șovăie să pășească, e posibil să se simtă mult mai în siguranță dacă se ține de unul dintre degetele tale sau dacă ridică mânuțele și tu îl ții și mergi în spatele lui.

De două lucruri nu ai nevoie: un premergător (specialiștii susțin că sunt nesigure și că îl descurajează pe copii să învețe să meargă singuri) și pantofi. Tălpile goale îi ajută să învețe să-și țină echilibrul și să-și coordoneze mișcările. Folosește încălțămintea doar pentru ieșirile din casă.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 45. Află mai multe despre: controlul medical la un an

Te poți pregăti pentru acest control, anticipând câteva dintre întrebările pe care ți le va pune medicul:

  • Somnul: Cât timp doarme noaptea și peste zi?
  • Hrana: Ce fel de mâncare solidă consumă? Are un apetit sănătos? Îi place să mănânce singur cu degetele?
  • Dantura: Câți dințișori i-au apărut până acum?
  • Aptitudini: Merge de-a bușilea? Se ridică? Merge ținut? Indică obiecte? Susține contactul vizual și răspunde când este strigat pe nume?
  • Vederea: Ai observat dacă se freacă des la ochii, îi mijește sau aduce jucăriile și cărțile mai aproape?
  • Auzul: Copilul se întoarce atunci când aude sunete, zgomote?
  • Vorbirea: Imită sunete, bălmăjește sau pronunță cuvinte?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video