Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 44 de viață. Dacă încă nu a început să meargă singur, bebelușul o va face în viitorul apropiat (dacă nu o face, nu te îngrijora. Sunt bebeluși care încep să meargă singuri abia pe la 18 luni).
Îl poți încuraja stând în genunchi în fața lui și ținându-l de mânuțe. Sau ține-i ambele mânuțe și ajută-l să meargă în fața ta. Dacă este ca majoritatea bebelușilor, atunci când va începe să meargă o va face cu brațele depărtate de corp (pentru echilibru), cu coatele îndoite, piciorușele strâmbe, burta în față și fundul în spate (tot pentru echilibru).
Ca de fiecare dată, asigură-te că în timp ce practică noua abilitate bebelușul este într-un mediu sigur. Protejează-l de colțurile mobilelor și nu-l lăsa nesupravegheat. Și ține camera de filmat la îndemână!
Cu siguranță ai senzația că e un lucru rău să-i iei copilului un obiect de care s-a atașat, dar specialiștii spun că acum e momentul să-i iei suzeta. Cu cât o folosește mai mult, cu atât îi va fi mai greu să se dezobișnuiască de ea, în plus e indicat să renunțe la ea, deoarece acum începe o fază extraordinară în ceea ce privește abilitatea de a-și dezvolta limbajul.
Poate fi dificil să-i iei suzeta, așa că fa-o gradual. Limitează timpul în care o ține în fiecare zi și apoi treci la noapte. Poți încerca s-o înlocuiești cu jucăria sau animalul de pluș preferat pe care să-l strângă în brațe la culcare.
Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 44. Cum e influențată viața ta: Nesiguranța unui părinte
Aproape oricare părinte se simte nesigur la un moment dat când vine vorba despre felul în care-și crește copilul. Trebuie să ai încredere în instinctele tale, dar reține că toate abilitățile tale (și încrederea) vin odată cu experiența și cu educația primită. Toți greșim uneori, ceea ce nu e chiar rău dacă învățăm din greșeli. Cu timpul, te vei simți mai încrezătoare în ceea ce privește capacitatea de a-ți da seama care sunt nevoile micuțului și cum le poți împlini. Probabil că angoasele nu vor dispărea niciodată cu totul, dar până și asta face parte din „meseria” de părinte.
O modalitate minunată de a căpăta ajutor și a scăpa de stres este să te alături unui grup de mame (tați). Acolo există toate șansele să cunoști persoane care au temeri și griji similare și-ți pot oferi o altă perspectivă. Dacă ți se par perfecți, ei bine, probabil că încă nu i-ai cunoscut suficient de bine. Stai mai mult în preajma lor (deschide o sticlă de vin sau fă niște ceai) și în cele din urmă le vei descoperi vulnerabilitățile.
Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 44. Află mai multe despre varicela (vărsat de vânt)
Copilul poate lua varicelă?
Da, deși este puțin probabil. Este totuși o idee bună să cunoști simptomele. Caută bubițe roșii pe piele, mai ales dacă știi că bebelușul a fost în preajma unui copil care are această afecțiune (perioada de incubație este cuprinsă între 10 și 21 de zile). Poți vedea iritații sau puncte roșii în mijlocul cărora apar mici bășici pline cu lichid, care se transformă în timp în cruste roșiatic-maronii. Acestea apar mai întâi pe piept și în cap și se întind pe față, brațe și picioare. Copilul poate fi mai obosit, să-și piardă apetitul și să facă febră moderată.
Ce trebuie să faci când copilul are varicelă?
Poți merge cu el la pediatru, deși dacă micuțul e sănătos în rest, varicela trece de la sine. Ca să eviți infecțiile și cicatricile, taie unghiile copilului și supraveghează-l să nu se scarpine. Unii părinți folosesc mănuși în perioada aceasta. Îi poți ușura durerea și mâncărimea făcându-i baie în apă în care ai pus bicarbonat sau făină de ovăz, după care îi aplici pe piele o loțiune calmantă. Febra o tratezi cu ibuprofen (nu cu aspirină!).
Anunță medicul dacă simptomele se înrăutățesc (durere mare, vezicule în gură sau ochi), dacă febra durează câteva zile, dacă se umflă și dacă pielea devine sensibilă sau foarte roșie.
Dacă știi că micuțul are un sistem imunitar slab și bănuiești că a făcut varicelă, contează imediat pediatrul.
Ar trebui să vaccinezi copilul împotriva varicelei?
Deși în România vaccinul anti-varicelă este opțional și nu este gratuit, este dintre cele mai sigure. Vaccinarea cu două doze de vaccin oferă o protecție de aproximativ 80% împotriva varicelei. Unele persoane vaccinate (15-20%) pot face boala însă în formă mult mai ușoară (câteva vezicule, durată mai redusă).
Dacă bebelușul a avut cancer sau orice altă afecțiune debilitantă care i-a afectat sistemul imunitar sau dacă i s-au administrat steroizi pe cale orală, atunci medicul va decide dacă îi va face sau nu acest vaccin.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.