Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 43

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 43 de viață. Este momentul potrivit pentru introducerea conceptului „a ajuta”. Deși copilul nu înțelege încă această noțiune, atunci când va fi un pic mai mare îi va plăcea să te ajute să pui în cutie jucăriile sau să strângă împreună cu tine cerealele împrăștiate pe podea. Folosește deseori „mulțumesc” și „te rog”, și astfel el le va folosi atunci când va fi nevoie.

Cu toate că la această vârstă vocabularul lui se axează mai mult pe ”ma-ma” și ”ta-ta”, probabil că bebelușul poate rosti propoziții scurte care pentru un adult sună de parcă ar fi fost rostite într-o limbă străină. Reacționează ca și cum l-ai înțelege.

Bebelușul poate răspunde la întrebări și comenzi scurte, mai ales dacă-l ajuți dându-i câteva indicii cu ajutorul gesturilor. De exemplu „unde e gurița?” va fi însoțit cu indicarea gurii cu degetul. Sau „dă-mi cana” – urmat de indicarea obiectului. E posibil să-ți răspundă în felul lui, folosind gesturi, cum ar fi datul din cap pentru „nu”.

Depinde de tine ca micuțul să facă legătura între obiecte și numele lor și, cu cât îl ajuți mai mult, cu atât mai repede se va dezvolta vocabularul lui.

Vorbește mult cu el și indică-i obiectele pe lângă care treceți. Numără treptele în timp ce le urcați și spune numele și culorilor legumelor și fructelor din magazin. Citește-i dintr-o carte care are și poze și cere-i să indice anumite desene.

Din când în când, cere-i părerea. Întreabă-l dacă vrea șosete roșii sau albastre, dacă vrea să se joace cu cuburile sau cu inele din plastic. Dă-i doar două opțiuni. Poate că nu-ți va răspunde, deși este posibil să te surprindă.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 43. Cum e influențată viața ta: Taie din cheltuieli

Deși cei mai mulți bani se duc lunar pe alimente, de aici poți încerca să reduci. Asta pentru că lista cu alimente conține multe variabile. În loc să ajustezi ce cumperi, mai bine pune problema când o faci. Încearcă să programezi sesiunea de cumpărături atunci când partenerul tău sau cineva de încredere supraveghează copilul. Dacă nu ești distrasă și nu te grăbești, vei avea timpul necesar să compari produsele și prețurile și să limitezi cumpărarea unor produse pe care le iei doar în urma unui impuls sau al grabei.

Ajută mult și cum cumperi. Ține cont de buget și de lista cu produsele necesare. Vezi ce anume consumă în mod regulat familia și încearcă să iei cantități mai mari atunci când sunt reduceri.

Apoi, gândește-te ce cumperi. Cumpără en-gros alimente pe care le consumați des și pe care le poți depozita. Limitează cheltuielile renunțând la mâncarea gata preparată sau comenzile făcute la restaurant. Poți găti acasă din ingredientele pe care le ai și vei descoperi că este mult mai ieftin.

În cele din urmă, ai grijă de unde cumperi. Produsele din magazinul din cartierul tău sunt ieftine sau măcar convenabile ca preț? Acum, că familia s-a mărit, poate că ar fi mai bine să apelezi la magazinele care vând en-gros.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 43. Află mai multe despre suptul degetului

Ar trebui să te îngrijorezi dacă bebelușul își suge degetul?

Nu. Cei care o fac, folosesc un mecanism sănătos de a se liniști. Este un gest natural cu care se nasc unii copii, așa că nu trebuie să-ți faci griji.

Suptul degetului provoacă probleme dentare?

Specialiștii sunt de părere că nu există un asemenea risc. Unii susțin că sunt bebeluși care-și sug degetul până la 2 ani, iar asociațiile stomatologilor dau asigurări că o pot face fără probleme până la 4-5 ani sau când încep să apară dinții permanenți.

Suzeta e mai bună decât suptul degetului?

Suzetele sunt și ele o alternativă prin care se poate calma un copil, dar nu sunt neapărat mai bune. Bebelușul se poate obișnui să-i dai tu suzeta dacă-i cade din gură când e în pătuț, o poate pierde sau o poate murdări. Unii bebeluș resping fără drept de apel suzeta în favoarea degetului, așadar, dacă nu știi ce faci, bebelușul alege în locul tău.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video