Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 39

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 39 de viață. În ”CV-ul” copilului se află acum mai multe abilități. Poate „merge” dacă-l ții de mânuțe și poate întinde mâinile și picioarele să te ajute să-l îmbraci. La masă, poate că vrea să se hrănească sau să bea singur din cănița lui. Multora dintre ei le place să arunce mâncarea sau tacâmurile pe podea doar ca să se distreze și să-ți vadă reacția, așa că ar trebui să fii atentă să-l împiedici să arunce și mâncarea.

La doar câteva zile de la aniversarea primului anișor de viață, copilul nu mai e doar un bebeluș neajutorat care nu poate face nimic fără tine. El are încă multă nevoie de grijă și sprijin, dar independența lui – evidentă în felul în care pășește, sare sau se ghemuiește – este evidentă. Odată ce începe să bea singur din cană, va trebui să-l supraveghezi pentru că e greu de crezut că o va așeza apoi cu grijă pe masă. Sunt toate șansele să o trântească.

Tot el va arunca intenționat anumite obiecte pe jos doar ca să te vadă cum le ridici. Dacă te saturi de acest joc, ia-i acel obiect pentru câteva minute și încearcă să-i distragi atenția cu ceva la fel de amuzant, cum ar fi jocul ”cucu-bau”.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 39. Cum e influențată viața ta: Funcționezi cu somn puțin

Este greu să faci față greutăților vieții când ți se închid ochii de somn. Iată câteva strategii pentru atunci când lipsa somnului îți vine de hac.

Dormi mai mult dimineața după o noapte de nesomn? Dă mai tare alarma de la ceas și seteaz-o pe o melodie pe care o urăști. Asigură-te că ai pus ceasul să sune la o oră rezonabilă și, eventual, pune ceasul în celălalt capăt al dormitorului.

Ești amețită toată ziua? Dacă vrei, poți începe ziua cu o cafea sau chiar două, dar după aceea treci pe decafeinizată sau lipsește-te cu totul de ea după prânz. Prea multă cafeină îți excită nervii și te împiedică să dormi noaptea. Mai mult, încearcă și rezolvă majoritatea problemelor casnice dimineața, când ești mult mai energică.

Tragi de tine peste zi? Dacă ești la muncă, încearcă să moțăi 15 minute în pauza de masă. Dacă te afli în timpul unei ședințe care se prelungește, o băutură rece te poate ajuta să-ți păstrezi atenția. De aseemenea, plimbare scurtă în aer liber te poate revigora. Dacă ești acasă, încearcă să ațipești și tu când doarme copilul.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 39. Află mai multe despre antibiotice

De ce nu prescrie pediatrul antibiotice ori de câte ori e bolnav copilul?

Antibioticele funcționează doar când e vorba despre bacterii, ele nu sunt de folos în cazul virusurilor (care stau în spatele răcelilor, gripei sau infecțiilor respiratorii). Așadar, dacă bebelușul tău se află într-una dintre acestei situații, antibioticele nu-l vor ajuta. Dacă-i administrezi antibiotice atunci când nu sunt necesare, bacteriile pot deveni rezistente și asta va duce la complicații atunci când micuțul chiar are nevoie de antibiotice care să le vină de hac bacteriilor. Mai mult, ca orice medicament, antibioticele pot avea efecte secundare sau cauza serioase reacții alergice.

Poți înceta administrarea antibioticelor când copilul se simte mai bine?

Nu trebuie sub nicio formă să întrerupi tratamentul dat de medic dacă ți se pare că cel mic se simte mai bine. Trebuie să ia toată doza prescrisă, așa cum i s-a indicat de către pediatru. Dacă întrerupi mai devreme tratamentul, este posibil ca boala să nu fi fost eliminată complet sau să apară probleme mai grave.

Dacă bebelușul scuipă o doză?

Dacă micuțul vomită imediat după ce a înghițit antibioticul și a eliminat complet doza, atunci îi poți da o alta. Încearcă însă să-ți dai seama de ce a vomitat. Pentru că s-a înecat sau pentru că este bolnav? Roagă medicul să te învețe ce să faci ca să-i fie mai ușor copilului să-l înghită.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video