Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 38

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 38 de viață. La această vârstă, bebelușul poate sta fără probleme în șezut și chiar merge dacă se ține de obiectele de mobilier. O altă realizare este că atunci când stă în picioare se apleacă după o jucărie și apoi revine la poziția inițială. În principiu, modalitatea preferată de deplasare acum este de-a bușilea, deși sunt copii care trec peste această etapă direct la pășit.

Primii pași către independență, dar și mai multă alergătură pentru tine, urmează în viitorul foarte apropiat. Cei mai mulți bebeluși fac primii pași între 9 și 12 luni și până pe la 14 luni se descurcă de minune. Dacă al tău nu merge încă, nu-ți face probleme, e încă devreme. Sunt și bebeluși care așteaptă până la 18 luni ca să meargă singuri.

La 38 de săptămâni degețele lui sunt mult mai agile. Folosind degetul arătător și pe cel mare, poate prinde bucățele de mâncare pe care le duce la gură. Din moment ce a trecut la mâncare solidă, așteaptă-te ca o parte din meniu să-l găsești pe podea. E intrigat de obiectele mici și încă e dispus să le bage pe toate în gură. Asta nu e rău, atâta timp cât te asiguri că sunt comestibile și nu se poate îneca. Pentru el sunt potrivite legumele gătite, brânza, fructele curățate de coajă și tăiate bucățele.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 38. Cum e influențată viața ta: Tradițiile de familie

Când erai copil, cum se petreceau în familia ta Paștele și Crăciunul? Cum îți sărbătoreai ziua de naștere? Făceai ceva special vara? Atunci când întemeiază o familie cuplurile se gândesc la ritualurile și tradițiile cu care au crescut și le vor crea pe cele ale familiei lor. Chiar dacă bebelușul nu înțelege foarte bine sau nu le apreciază, ritualurile îi întăresc sentimentul de siguranță, de încredere și de apartenență.

Acestea pot fi lucruri mărunte, dar frecvente, ca citirea unei cărți înainte de culcare sau scoaterea câinelui la plimbarea după cină, sau se pot învârti în jurul Crăciunului sau al evenimentelor speciale. În acest moment, nu ai de ce să te agiți foarte mult în legătură cu sărbătorile. Copilul e mult prea mic ca să le aprecieze și, mai mult, s-ar putea să devină agitat din cauza numeroaselor decorațiuni, drumuri, activități.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 38. Află mai multe despre: Ciupituri și înțepături ale insectelor

Ce trebuie să faci dacă bebelușul este înțepat?

Majoritatea înțepăturilor sunt neplăcute, dar nu pun viața în pericol, decât dacă micuțul este alergic la veninul insectei. Iată ce trebuie să faci dacă ești pusă în situația aceasta.

  • Îndepărtează acul prin răzuire nu prin smulgere.
  • Spală zona cu apă și săpun.
  • Ține pe locul dureros o pungă cu gheață timp de 15 minute sau aplică o pastă calmantă făcută din bicarbonat și apă. Înainte de a-i administra calmante copilului, sfătuiește-te cu medicul.
  • Sună pediatrul dacă micuțul are diaree sau febră, vomită sau se umflă după 24 de ore. Procedează în același fel dacă zona în care a fost înțepat dă semne că se infectează, se înroșește, e dureroasă sau s-a umflat.

Cum îți dai seama dacă bebelușul are o reacție alergică?

Șocul anafilactic apare foarte rar în cazul unei înțepături de insectă și asta doar în cazul în copilul este alergic. E adevărat că nu ai de unde să știi asta până nu se întâmplă, ceea ce riscant.

Dacă micuțul e alergic, atunci începe să respire cu greutate și să se umfle. E posibil să vomite, să aibă crampe abdominale sau obrajii roșii, să pară amețit, să-i apară erupții sau să i se umfle limba, mâinile, fața. Copilul poate fi în șoc dacă este confuz sau somnolent.

Dacă bebelușul este alergic, sună imediat la salvare, apoi întinde-l pe pat, calmează-l și învelește-l cu un pled.

Cum poți reveni mușcăturile și înțepăturile insectelor?

Nu poți eradica insectele și nici nu-ți poți ține copilul tot timpul în casă, dar poți folosi soluțiile repelent speciale pentru copii. De asemenea, îi poți da bluzițe cu mânecă lungă, pantaloni și șosete atunci când mergeți afară. Culorile deschise sunt mai puțin atrăgătoare pentru insecte și au avantajul că, dacă e cazul, le poți zări imediat. Evită să folosești produsele mirositoare cum ar fi cremele și loțiunile.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video