Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 29

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 29 de viață. Faptul că bebelușul și-a descoperit mobilitatea se poate traduce și prin căzături. Acestea sunt inevitabile în copilărie și, deși în urma acestora micuțul se poate alege cu julituri sau vânătăi, încearcă să te bucuri de felul în care explorează și-și descoperă limitele.

Încearcă să-ți controlezi tendința de a-l proteja și permite-i să învețe singur. Cu toate acestea, fă totul să te asiguri că nu este expus unor riscuri. De exemplu, nu lăsa neacoperite zonele periculoase. Asigură-te că ai izolat colțurile mobilei, că ai fixat zonele care se pot desprinde (rafurile sau sertarele) și televizorul.

La această vârstă, bebelușul se târăște pe burtă sau pe funduleț, folosindu-se de mâini și de picioare. De obicei, copilul învață la început să se ajute de mâini ca să se ridice în genunchi, apoi își va da seama ce trebuie să facă mai departe ca să se ridice în picioare.

Toate aceste mișcări îi întăresc mușchii pe care-i va folosi în scurt timp ca să meargă. Indiferent ce modalitate folosește acum ca să se miște, este fascinat să descoperi cum găsește soluții.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 29. Cum e influențată viața ta: Viața de cuplu

Mulți părinți recunosc că viața cu un bebeluș o afectează pe cea de cuplu și că, fără să-și dea seama cum și când s-a întâmplat, se îndepărtează de partener. Venirea pe lume a unui bebeluș este un eveniment important în viața unui cuplu. Din cauza ajustărilor pe care trebuie să le facă zilnic, adeseori partenerii nu se mai gândesc la relația de cuplu, copilul fiind pe primul loc.

Acceptarea și recunoașterea acestei situații – mai întâi în fața ta și apoi a partenerului – este primul pas în rezolvarea problemei. Fă în așa fel încât partenerul tău să știe că-ți este dor de el. Dacă simți acest lucru, sunt șanse mari ca relația voastră să revină la normal.

Plănuiește totul ca să petreceți mai mult timp împreună. Încearcă să-ți dai seama ce vă lipsește cel mai mult și fă din asta o prioritate. Organizează lucrurile în așa fel încât să petreceți timp împreună, chiar dacă e vorba de o noapte pe săptămână sau o seară în oraș. În acele momente, evitați să vorbiți despre copil sau problemele gospodărești. Eventual, într-o seară, reorganizați toate sarcinile care țin de casă, pentru a avea mai mult timp la dispoziție pentru voi. Lucrul în echipă are rezultate uimitoare.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 29. Află mai multe despre întârzierile în dezvoltare

Ce sunt întârzierile în dezvoltare?

Medicii folosesc acest termen atunci când micuții nu ating diferite stadii de dezvoltare la o vârstă considerată normală (târâtul pe burtă, mersul de-a bușilea sau în picioare, vorbitul. La copiii născuți prematuri, lucrurile stau puțin diferit față de cei născuți la termen. Aparentele întârzieri în dezvoltare pot indica sau nu o problemă permanentă. În realitate, cei mai mulți copii recuperează întârzierile.

Modelul de dezvoltare este unic la fiecare copil, deși bebelușii tind să atingă secvențial un anumit nivel. De exemplu, unii copii își dezvoltă motricitatea grosieră (ridicatul în picioare) mai devreme, în timp ce alții au o motricitate fină mai dezvoltată (apucarea obiectelor mici). Unii se mișcă mai greu, dar încep să vorbească mai devreme. Important este ca, în timp, copilul să se dezvolte atât fizic, cât și psihic.

Ce anume cauzează întârzierile în dezvoltare?

Bebelușul se poate concentra mai mult pe anumite abilități în detrimentul altora. Întârzierile de vorbire (chiar dacă nu sunt evidente) pot fi cauzate de lipsa de comunicare cu adulții sau de probleme cu auzul. Mult mai rar, sunt cauzate de afecțiuni precum spina bifida sau autism.

Ce trebuie să faci dacă micuțul are probleme de dezvoltare?

Pentru început, informează-te în legătură cu momentul aproximativ în care ar trebui să vorbească sau să meargă. Mergi cu copilul la pediatru. Acesta îl evaluează din toate punctele de vedere: dezvoltare fizică, auz și văz (medicii ar trebui să monitorizeze regulat bebelușii).

Înainte să mergi la medic, pune-ți ideile în ordine: e ceva care te deranjează la felul în care merge sau comunică micuțul? Pare să fi atins un nivel de dezvoltare după care a regresat? Ai observat semne de întârziere în dezvoltarea psihică? Ai încredere în instinctele tale! Poate că micuțul are nevoie de mai mult timp, dar nu strică să fii atentă la eventualele probleme.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video