Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 25

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 25 de viață. La această vârstă, mulți bebeluși se hrănesc deja singuri, cu ajutorul degetelor, deși sunt unii care „așteaptă” până la 10 luni.

Imediat ce învață să mănânce singur, dă-i o căniță din plastic. Alege una cu buză de scurgere și tortițe pe care le poate prinde. Dacă este frustrat că nu poate sorbi suficient din căniță, îndepărtează valva de sub capac. Dacă nu știe cum să bea, alege o căniță cu pai, pe care o preferă cei mai mulți bebeluși.

În această perioadă, bebelușul e atras de jocul de v-ați ascunselea, așa că ia una dintre jucăriile lui preferate și ascunde-o sub pătură. Trage pătura brusc și spune-i „Uite-o!”, după care repetă mișcarea. Dacă vreți să vă distrați și mai mult, ascunde un obiect și așteaptă să-l descopere. E una dintre cele mai simple modalități de a-l ține ocupat.

Reține că a învățat să facă diferența între diferite tonuri și inflexiuni ale vocii și va reacționa la ele, așa s-ar putea să înceapă să plângă dacă-i vorbești cu asprime.

Pentru că e dependent de rutină, bebelușului îi va plăcea să joace mereu aceleași jocuri sau să asculte aceleași povești.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 25. Cum e influențată viața ta. Ai încredere în instinctele tale

„Intuiția unui părinte” e mai mult decât un clișeu: este o unealtă care te va ajuta să educi și să crești copilul. Tu îl cunoști cel mai bine și asta te transformă într-un specialist când vine vorba despre modificările intervenite în starea lui, așa cum spunea scriitorul Benjamin Spock în cartea „Îngrijirea bebelușului și a copilului” (1946), „Ai încredere în tine. Știi mai multe decât crezi”.

Dacă ai senzația că ceva nu e chiar în regulă în legătura cu sănătatea, dezvoltarea sau binele copilului nu te grăbi să alungi acest sentiment. Mulți părinți au descoperit înaintea cadrelor medicale primele semne ale unei probleme de sănătate, chiar dacă a fost vorba despre debutul unei infecții înainte să apară febra sau prezența unei afecțiuni nediagnosticate care cauzează modificări în comportamentul lui sau întârzieri în dezvoltare.

Așadar, ce ar trebui să faci? Urmează-ți instinctul! Notează-ți observațiile și nu ezita să te sfătuiești cu pediatrul. Dacă tot nu ești convinsă, insistă până când afli răspunsurile și explicațiile care te satisfac.

Nu te teme că greșești sau că suspectezi o problemă acolo unde nu există – toți greșim.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 25. Află mai multe despre febră

Cum poți identifica febra?

După 7 luni, îți cunoști bebelușul destul de bine. Și probabil îți poți da seama dacă ceva nu e în regulă. Dacă ți se pare că e mai cald decât de obicei, folosește un termometru cu care să-i măsori temperatura. Deși ai auzit deseori că e normal să aibă 37 de grade, un bebeluș sănătos poate avea între 36 și 38 de grade Celsius, temperatura măsurată rectal.

Când ar trebui să-ți faci griji?

Oricât de greu ar fi de crezut, febra este prietenul bebelușului. Este semnul că organismul lui luptă împotriva unei infecții. Bebelușii tind să aibă temperatura mai crescută decât copiii mai mari, așa că e considerată febră în următoarele situații:

  • Temperatura măsurată rectal depășește 38 de grade Celsius
  • Temperatura măsurată în ureche depășește 37,5 grade Celsius
  • Temperatura măsurată la subțioară depășește 37.2 grade Celsius

Când micuțul are între 3 și 6 luni nu poate spune ce-l doare, așa că ar fi bine să iei legătura cu pediatrul dacă are temperatura ridicată. După 7 luni, poți aștepta să vezi dacă febra ajunge la 39 de grade Celsius ca să suni medicul, deși nu trebuie să aștepți dacă ești îngrijorată.

Ia însă legătura cu el dacă febra este însoțită de una dintre următoarele simptome: dificultate în respirație, apariția unor pete mici roșii-violacee pe piele, pierderea apetitului, greutate la înghițire, salivare excesivă, letargie, ochi tulburi, delir, agitație neobișnuită sau orice altă modificare în comportament.

La copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, febra mare poate duce la convulsii. Deși sunt benigne, modul de manifestare este înfricoșător. Atunci când iei legătura cu medicul, menționează asta dacă este cazul ca și orice alt simptom apărut.

Ce poți face ca să scazi febra?

Scoate-i o parte dintre haine, șterge-l cu un burete umed și lasă-l să se odihnească într-o cameră răcoroasă. Este bine să previi deshidratarea dându-i multe lichide.

Dacă toate astea se dovedesc zadarnice, ia legătura cu pediatrul și întreabă-l dacă-i poți administra medicamente. Dacă răspunsul e afirmativ, întreabă-l ce doze sunt potrivite.  Cantitatea ideală este calculată în funcție de greutatea copilului, care se modifică frecvent. Ai grijă să nu-i dai niciodată mai mult decât ți s-a recomandat. Amintește-i mediculuidacă micuțul are și o altă problemă de sănătate și nu-i da niciodată aspirină dacă are febră pentru că există riscul foarte mare de a face sindrom Reye.

Mai important decât faptul că i-a crescut temperatura este cum se simte el în general. Dacă mănâncă, doarme și se joacă la fel ca de obicei, atunci e posibil să nu aibă nevoie de tratament sau de vizită la spital. Atunci când vine vorba despre febră, bazează-te pe instinct la fel de mult ca pe termometru.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video