Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 24

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 24. La această vârstă, bebelușii sunt atrași de jucăriile de pluș, indiferent dacă sunt mari sau mici. Una dintre ele ar putea deveni preferata lui, și-l va ajuta să se simtă în siguranță în momentele tensionate. În scurt timp, va fi acoperită de băluțe și va trebuie s-o iei cu voi peste tot.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 24. Jucăriile preferate

Când decizi să adaugi un nou membru familiei jucăriilor de pluș, caută o jucărie moale și bine finisată. Alte jucării potrivite acestei vârste sunt  mingiile (suficient de mari cât să nu-i încapă în gură), cuburile moi și păpușile mari.

Una dintre modalitățile de a afla dacă bebelușul are un favorit sau două e să i le iei pe rând ca să vezi cum reacționează la fiecare în parte. În clipa în care o iei pe cea pe care și-o dorește mult, te va „atenționa” cu țipete sau chiar plânsete.

Acum, bebelușul își poate susține propria greutate pe picioare și îi place să țopăie, mișcare care-i va întări musculatura. Ține-l de subțiori și ajută-l să stea în picioare pe podea sau în poala ta. S-ar putea să aibă nevoie de un impuls, așa că ajută-l și vei fi răsplătită în scurt timp cu multe chiocoteli.

Funcțiile motorii ale bebelușului s-au dezvoltat și acum poate să prindă un obiect și să-l treacă ușor dintr-o mână în alta. Ca să-l ajuți să-și dezvolte aceste funcții, pune o jucărie în raza lui vizuală, la mică distanță, iar el va încerca s-o ia. Dacă plânge că nu poate ajunge la ea, încurajează-l, dar nu-i da jucăria. Chiar dacă va fi frustrat, dacă și-o dorește atunci va face eforturi s-o ia.

După câteva încercări va fi în stare să se aplece până la jucărie și apoi să se îndrepte la loc. Datorită acestui exercițiu, peste puțin timp va începe să meargă de-a bușilea. Ca să-i fie mai ușor, pune-i haine lejere.

Din acel moment, asigură-te că nu are la îndemână nasturi, monede, piuneze, baloane, pietre sau alte obiecte pe care le poate înghiți.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 24. Cum e influențată viața ta. Abordează-i cu delicatețe pe bunici

Bunicii sunt bine intenționați, atât doar că uneori sunt prea… intenționați. Încearcă să nu fii defensivă sau să-i judeci pe părinți sau socrii dacă-ți critică stilul în care crești copilul și cerne sfaturile primite fără să te lași neaparat influențată. Ai încredere în calitățile tale de părinte și-ți va fi mai ușor să le faci față celor din jur. Poate că au mai multă experiență ca părinte prin comparație cu tine, dar tu și numai tu ești mama acestui copil, lucru pe care îl poți menționa cu delicatețe.

Pe de altă parte, înțelepciunea lor îți poate fi de folos, așa că ascultă și decide dacă ceea ce te sfătuiesc poate fi aplicat familiei tale și copilului tău.

Cât despre răsfăț, bebelușul tău nu va suferi dacă e ținut în brațe și alintat decât dacă atenția peste măsură interferează cu programul lui de masă sau somn. Cadourile oferite „fără număr” sunt uneori o sursă de supărare pentru părinți, dar pentru bunici nu reprezintă decât o formă de manifestare a iubirii. Dacă se întâmplă să consideri unul dintre cadouri nepotrivite, refuză-l începând într-o notă pozitivă: mulțumește-le, dar spune-le ce anume îți dorești pentru copil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video