Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 23

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 23 de viață. În scurt timp, bebelușul te va anunța că e gata să încerce să mănânce singur, prinzând lingurița sau luând mâncare din farfurie. Poate că are un apetit sănătos, dar nu are suficienți dinți, așa că trebuie să începi cu mâncare pe care o poate mesteca sau care i se topește ușor în gură.

Încearcă cereale înmuiate în lapte sau bucăți mici de banană, avocado, mango sau brânză. Pe măsură ce copilul crește, îi vei putea da bucățele mai mari din ceea ce mănânci tu. Ca să nu se înece, dă-i să mănânce în scaunul special, unde să stea drept, nu în cărucior sau leagăn.

La această vârstă, el își folosește simțurile ca să exploreze și să învețe totul despre lumea în care trăiește. Asigură-te că intră în contact doar cu obiecte pe care le poate atinge, mirosi sau mișca în siguranță. Îi place să strângă o minge moale din cauciuc, să mângâie o bucată de blană artificială sau să audă cum chițăie o jucărie din pluș.

Iată un experiment interesant și amuzant! Pune la un loc obiecte cu diferite texturi și urmărește expresia copilului când trece de la unul la altul.

Ia-l lângă tine când îi citești. În felul acesta, îl ajuți să-și dezvoltate abilitatea de a vorbi și poate îi deschizi apetitul pentru citit mai târziu. Nici nu contează ce carte alegi: important e să aibă imagini viu colorate. Până pe la 9 – 12 luni, copilul nu are dexteritatea necesară să deschidă o carte sau să dea paginile și este posibil să nu aibă răbdare să te asculte până la capăt, dar nu renunța. Indiferent ce vârstă are, profită de aceste momente ca să interacționați și să stați îmbrățișați.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 23. Cum e influențată viața ta: Fă-ți timp pentru tine

Pentru cei mai mulți părinți, ultima pe lista priorităților este propria persoană. Îngrijirea copilului, păstrarea locului de muncă și treburile casnice vin înainte. Cu toate acestea e important să faci din persoana ta o prioritate pentru că dacă nu o faci, va fi și mai greu să-ți îndeplinești toate celelalte îndatoriri. E ca și cum ai vrea să mergi cu mașina fără benzină.

Din moment ce nu poți adăuga ore la cele 24 ale unei zilei, încearcă să le organizezi pe cele pe care le ai la dispoziție. Gândește-te la ce poți renunța (la curățenia obsedantă în casă, de exemplu). O altă modalitate de a „face rost” de timp e să ciupești câteva minute de la fiecare activitate. Dacă ai nevoie de ajutor, nu te jena să-l ceri și să-l accepți.

Totul poate fi mai ușor dacă lucrezi în echipă cu partenerul tău, mai ales în ceea ce privește îngrijirea bebelușului.

Apoi, programează-ți o activitate doar pentru tine: cursuri de fitness sau prânzul cu o prietenă. Învață să profiți la maximum de orice pauză și bucură-te de lucrurile care-ți fac plăcere. Citește, tricotează sau scrie pe blog. Stai de vorbă cu alți părinți și află cum își programează ei timpul în așa fel încât să-și ușureze viața.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 23. Află mai multe despre camera de gardă

În ce situații trebuie să mergi cu copilul la camera de gardă?

Din moment ce există riscul să ajungi cel puțin o dată cu copilul acolo, ar fi bine să fii pregătită. Printre motivele pentru care bebelușul are nevoie imediată de îngrijire medicală sunt reacțiile alergice severe, blocajul intestinal sau o criză puternică de astm. O altă situație poate apărea atunci când micuțul va deveni mai mobil și este posibil să înghită diferite obiecte sau să cadă și să se rănească.

Dacă, din orice cauză, copilul respiră cu greutate, intră în șoc anafilactic sau s-a lovit puternic la cap, cheamă Salvarea. Pentru celelalte urgențe, ia legătura mai întâi cu pediatrul. Dacă totuși nu-ți dai seama care e gravitatea situației, atunci nu sta pe gânduri și mergi la camera de gardă.

Cum să te pregătești pentru o vizită la camera de gardă

Înainte să se întâmple ceva, află unde cea mai apropiată unitate spitalicească. Ideal ar fi un spital de pediatrie. Află care e drumul cel mai scurt de la tine de acasă. Ajunsă acolo trebuie să-ți păstrezi calmul ca să le poți oferi medicilor informațiile cerute, necesare pentru stabilirea cu acuratețe a unui diagnostic corect.

Cum îți poți calma copilul în timpul acestei vizite?

Arată-i că ești calmă și că deții controlul situației, chiar dacă realitatea e alta. Pentru micuț e foarte importantă starea ta și asigurările că va fi bine. Ai grijă însă să nu exagerezi pentru că prea multă atenție îl poate speria. Înainte să pleci de acasă, pune într-o geantă scutece, un rând de hăinuțe de schimb, una dintre jucăriile lui preferate și mâncare pentru o masă sau două.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video