Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 20

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 20 de viață. Acum, bebelușul vede și aude aproape la fel de bine ca și tine. Capacitatea lui de comunicare se dezvoltă rapid și se manifestă prin țipete, gângurit sau scâncit. Sunetele scoase arată atitudinea sau răspunsul lui față de anumite obiecte – fericire, nerăbdare sau chiar satisfacție.

La această vârstă, aproximativ jumătate dintre bebeluși gânguresc, repetând într-una o silabă – ba, ma sau ga. Unii dintre ei adaugă încă o silabă sau două, scoțând sunete mai complexe. Chiar dacă nu înțelegi ce spune, laudă-l și încurajează-l pentru că va aprecia. Încearcă să simulezi un dialog: spune tu ceva, apoi lasă-l pe el să „vorbească” și ascultă-l cu atenție, după care continuă tu și tot așa.

Până la 6 luni, bebelușul își va controla mâinile atât de bine încât va putea să tragă un obiect spre el. Poate că nu va reuși să-l apuce cum trebuie, dar îl va aduce mai aproape.

Îl poți ajuta să exerseze punând în apropierea lui o jucărie și așteptând s-o aducă mai aproape. În aproximativ o lună, va reuși să apuce obiecte mai mari și să le treacă dintr-o mână în alta. Ia o jucărie care-i place și pune-i-o în mânuța dreaptă, după care ia-o și pune-o în stânga. Și tot așa. Încet, încet, va înțelege cum stau lucrurile și va fi foarte fericit: a înțeles că are două mânuțe pe care le poate folosi!

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 20. Cum e influențată viața ta: Privarea de somn

Atunci când acumulezi restanțe la somn este din ce în ce mai greu să funcționezi normal. Prietenii sau colegii de serviciu care nu au copii și nu știu cât de obositoare e îngrijirea unui copil nu te vor putea înțelege și relațiile dintre voi ar putea avea de suferit. Iată ce te-ar putea ajuta:

Mai mult somn pentru bebeluș. La această vârstă, cei mai mulți bebeluși dorm neîntrerupt 5-6 ore pe noapte. Dacă copilul tău nu se încadrează însă în această categorie, atunci ar fi bine să încerci diverse metode de liniștire și o rutină înainte de culcare și s-o aplici bebelușului tău pe cea mai potrivită.

Mai mult somn pentru tine. Încearcă unul dintre aceste trucuri:

– ațipește puțin în pauza de masă la serviciu sau, dacă ești acasă, atunci când doarme copilul peste zi;

– simplifică treburile gospodărești sau dă o parte dintre ele altcuiva ca să poți lua o pauză;

– într-o seară, mergi la culcare mai devreme și roagă-l pe partenerul tău să culce copilul;

– stabilește un ciclu somn-veghe. Încearcă să te trezești și să te culci la aceleași ore;

Un somn de calitate. Iată câteva idei ca să dormi și să te odihnești.

– dacă ai probleme cu somnul, vorbește cu medicul despre remedii din plante sau somnifere ușoare, care se eliberează fără rețetă;

– fă din dormitor un mediu propice somnului. Nu aduce laptopul sau dosarele. Asigură-te că ai o saltea confortabilă. Dacă are o vechime mai mare de 8-10 ani, e momentul s-o schimbi. Ajustează lumina, temperatura și nivelul zgomotului. În general, cu cât e mai întuneric, mai răcoare și mai liniște, cu atât e mai bine;

– relaxează-te înainte de culcare ca să adormi imediat: bea lapte cald, practică yoga, respiră adânc, fă baie sau relaxează-te cu un masaj;

– ai grijă de tine și din alte puncte de vedere. Mănâncă sănătos și rezumă-te la gustări ușoare, evită cafeina peste zi și fă regulat exerciții fizice. Încearcă să programezi cele mai dificile și stresante treburi dimineața devreme;

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 20. Află mai multe despre: Vaccinuri

Ce vaccinuri se pot face la controlul de 6 luni?

– VHB (hepatita B): Protejează împotriva virusului hepatitei B.

– DTP: Împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive.

– Polio (IPV sau virusul polio inactiv): Protejează împotriva poliomielitei, care poate provoca paralizia şi moartea.

– Hib (Haemophilus influenzae tip b ): Împotriva infectiei cu Haemophilus influenzae tip b care poate determina infecţii severe: meningite, pneumonii, otite, epiglotite.

– Vaccinul antipneumococic (Streptococcus pneumoniae): Bolile pneumococice sunt: meningita, septicemia, pneumonia şi otita medie.

– Vaccinul antigripal: Protejează împotriva virusului gripal care poate provoca infecţii respiratorii severe şi pneumonie.

Cum poți face ca vaccinarea să fie mai puțin traumatizantă pentru copil?

Întreabă medicul dacă, în loc să-l întinzi pe pat, poți ține în brațe copilul. Păstrează-ți calmul și vorbește-i pe un ton liniștitor. Copilul va sesiza și prelua starea ta, așadar tonul și limbajul trupului sunt foarte importante. După injecție, dă-i biberonul, sânul sau suzeta. Există studii care susțin că alăptarea imediat după imunizare are efect calmant. În realitate, aceste momente sunt deseori mai traumatizante pentru părinți decât pentru copii.

Dacă bebelușul e mare și sănătos de ce trebuie vaccinat?

Vaccinurile care i s-au administrat până la această vârstă nu-i oferă protecție completă. Multe vaccinuri se administrează în serii ca să ofere imunizarea necesară pentru a-l proteja de anumite afecțiuni. Efectele secundare ale vaccinului pot fi agitație, febră, roșeață locală și plâns.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video