Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 19

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 19 de viață. Acum, el observă mult mai repede obiectele mici sau pe cele aflate în mișcare.

În acest moment, el poate recunoaște un lucru atunci când vede o parte din el – ca de exemplu, jucăria acoperită parțial cu pledul. Aceasta e baza pentru jocurile de-a v-ați ascunselea cu care vă veți distra în lunile care urmează. Vei observa și că se întinde după obiectul pe care-l ții aproape de el.

Până acum a învățat să distingă culorile puternice. Acum începe să perceapă diferența dintre acestea și pasteluri. Ca să-l ajuți să învețe mai multe și mai repede, te poți folosi de cuburi în culori diferite.

Atunci când se foiește în magazin, încearcă și distrage-i atenția. Nu vei reuși, totuși, să faci suficient de mult cât să-ți faci toate cumpărăturile, ci doar câteva minute. Vorbește-i și fă fețe caraghioase. Bate din palme, dă-i ceva să țină în mânuțe sau în gură sau explică-i și arată-i ce se află pe rafurile magazinului. Ține însă cont că pentru unii bebeluși, mai sensibili, multitudinea de sunete, mirosuri și culori poate fi prea mult.

În săptămâna 19 bebelușul începe să înțeleagă că acțiunile sale au consecințe

Abilitatea lui de a interacționa cu tine și cu cei din jur evoluează în fiecare zi. În acest moment, el se poate juca și începe să înțeleagă că acțiunile simple au rezultate. De exemplu, va arunca pe podea jucăriile doar ca să te vadă cum le ridici sau să vadă, pur și simplu, cum cad.

Odată ce va înțelege că a da drumul unui lucru e la fel de amuzant ca a-l prinde, lumea lui va deveni și mai interesantă, iar a ta… mai complicată. Oricât de obositor ar părea, ar fi bine să te obișnuiești cu asta. În următoarele săptămâni, această joacă va fi însoțită de chicotelile și râsul lui și atunci ți se părea că nu e atât de obositor pentru că e foarte distractiv.

Nivelul zgomotului din casa ta va crește. Nu numai din cauza „cuvintelor” pronunțate din ce în ce mai des de cel mic, cât și din cauză că el descoperă că e amuzant să lovești obiectele unui de altul.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 19. Cum e influențată viața ta: Apelează la o bonă

Acesta este un moment foarte important în viața unui părinte. De fapt, cea mai grea parte e să găsești și să alegi pe cineva care să-ți placă și în care să ai încredere, mai ales când niciun membru al familiei și niciun prieten apropiat nu te poate ajuta. Cere-le sfatul vecinilor, amicilor sau unor proaspăt părinți și astfel îți va fi mai ușor să alegi persoana potrivită. Poți căuta și prin agențiile specializate.

Atunci când alegi o bonă trebuie să ții cont de mai mulți factori, inclusiv vârsta, experiența și cunoștințele pe care le are în ceea ce privește primul ajutor acordat unui copil. E bine să începi prin a cere referințe despre candidata respectivă și să completezi în timpul interviului datele despre caracterul, personalitatea și calificarea ei. Observă cum interacționează cu copilul. Dacă nu mergi la serviciu, poți apela la o adolescentă care să te ajute și să supravegheze copilul atunci când gătești sau faci curățenie.

Odată aleasa persoana potrivită, roag-o să vină la început mai devreme ca să treceți împreună prin rutina bebelușului. Apoi, dă-i toate informațiile importante: numărul tău de telefon și al pediatrului, locul unde ții trusa de prim ajutor, informații legate de starea de sănătate a copilului. Cât despre salariu, e bine să întrebi tot părinții care se folosesc deja de serviciile unei bone.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 19. Află mai multe despre graficul de creștere

De ce monitorizează pediatrul dezvoltarea bebelușului?

Pediatrul îl cântărește, îi măsoară lungimea corpului și circumferința capului și compară rezultatele atât cu mediile înregistrate pe plan național, cât și cu măsurile precedente ale copilului. Schimbările intervenite brusc sau măsurile extreme pot indica probleme în asimilarea nutrienților, o boală sau o problemă în dezvoltare.

La ce se referă termenul „procent”?

Graficele indică valori medii, așa că nu trebuie să te sperii dacă bebelușul tău este sub sau peste acest nivel. Totuși, potrivit specialiștilor, dacă diferența este cu 15% mai mică decât aceste standarde medii, atunci copilul este subnutrit, iar dacă depășește 20%, atunci are un exces de greutate.

Nu trebuie însă să-ți faci griji dacă micuțul tău este cel mai mic dintre copiii de vârsta lui sau printre cei mai durdulii. Fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul lui. Datele se pot schimba cu repeziciune în timpul unei luni sau a unui an, pentru ca în următorea perioadă să stagneze.

Unii bebeluși sunt mai mici sau mai mari și datorită genelor. Alte cauze pentru aceste diferențe sunt temperamentul fiecăruia și nivelul activităților fizice pe care le fac. Dacă ai însă dubii, vorbește cu pediatrul și el îți va spune dacă ai sau nu motive de îngrijorare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video