Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 11

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 11 de viață. Chiar și la această vârstă e bine să urmărești reacțiile bebelușului, pentru că-ți va fi de folos. De exemplu, faptul că te aude vorbindu-i și urmărește mișcarea buzelor tale îi va dezvolta auzul și-l va ajuta să priceapă cadența și pronunția. Schimbă-ți tonul, maimuțărește-te și cântă-i, iar interacțiunea cu el va deveni și mai interesantă.

Dacă se uită în altă parte sau își pierde interesul atunci când îi citești, încearcă să faceți altceva sau lasă-l să se odihnească. Ține cont de indiciile pe care ți le dă.

Sunt o mulțime de cărți potrivite pentru un bebeluș și e bine să le alegi pe cele cu imagini mari, colorate, care să-i atragă atenția. Îi poți citi chiar și dintr-o publicație pentru adulți (știrile din ziar, revista ta preferată sau chiar Shakespeare). Dacă o faci cu plăcere, micuțului îi va plăcea să-ți asculte vocea.

Bebelușul și-a descoperit mâinile în urmă cu câteva săptămâni și acum e fascinat de ele. Privește-l cum le examinează, le bagă în gură și-și suge degetele.

Nu te îngrijora dacă devine puțin cam obsedat de noua descoperire. Această formă de confort poate fi foarte liniștitoare pentru el, acordându-ți și ție puțin timp de odihnă.

Acum, când îl iei în brațe, își poate ridica mai ușor capul și-l poate ține în această în poziție timp de câteva secunde sau chiar mai mult atunci când stă pe burtică. Dacă este sprijinit, îl poate ține chiar mai mult.

Când stă pe burtică, își poate ridica ușor capul la aproximativ 45 de grade, ca și cum ar face flotări. Îl poți încuraja, așezându-te în fața lui și agitând o jucărie.

Ca un exercițiu amuzant, întinde-l pe spate și ridică-l ușor de mânuțe, apoi culcă-l la fel de ușor. Astfel, i se vor dezvolta mușchii gâtului. Totuși, medicul ortoped Valentina Contanu atrage atenția că bebelușul nu trebuie forțat: ”Nu așezați copilul în șezut la 4 luni, dar nici nu neglijați dacă la 7 luni copilul nu se poate susține deloc în șezut! Și iată de ce vă recomand acest lucru- copii așezați prea devreme în șezut vor dezvolta o cifoză posturală, situată de obicei mai jos de torace, în zona lombară, unde în mod normal coloana este încurbată invers în lordoză (scobitură sau arcuire).”

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 11. Cum e influențată viața ta: Sortează sfaturile primite

Atunci când ai un bebeluș, toată lumea pare să aibă o opinie legată de creșterea lui: „Nu ar trebui să-i mai pui un pulover?”, „Nu va crește mare și puternic dacă nu-i dai de acum mâncare solidă”, „Dacă-i dai suzeta, își va distruge dinții”. Indiferent dacă sunt sfaturi bune sau greșite, acestea te pot stresa.

Cum să fac faci față? Pentru început, nu lua totul în serios. Dacă asculți părerile tuturor, ai foarte multe șanse să-ți pierzi încrederea în tine, așadar fă cum consideri tu că e mai bine. Documentează-te din surse credibile și în felul acesta vei scăpa de temeri.

Ține însă cont că majoritatea sfaturile sunt date cu bune intenții. Adulții sunt atrași de bebeluși. Uneori îți dau sfaturi doar ca să spună ceva, așa că cel mai bine e să dai răspunsuri neutre: „Mulțumesc pentru grijă” sau „O să mă gândesc la asta”. Cea mai bună cale de a o scoate la capăt cu bunicii, care au păreri ferme despre mese și somn, e să aduci în discuție o a treia persoană: „Mulțumesc, mamă. Am să vorbesc și cu pediatrul despre asta”.

Dezvoltarea bebelușului. Săptămâna 11. Află mai multe despre: Capul și părul bebelușului

Ce e de făcut atunci când capul bebelușului pare plat?

Dacă la spate capul pare plat (plagiocefalie pozițională), poate fi din cauză că a dormit prea mult pe spate. Atunci când se nasc, copiii au craniul moale și, dacă dorm pe spate în fiecare noapte, se poate turti în zona în care se sprijină pe saltea. În cele mai multe cazuri, chiar și atunci când aplatizarea este vizibilă, aceasta va dispărea când copilul va începe să meargă de-a bușilea și să stea în funduleț. Ca să fii însă sigură că totul e în regulă, cere părerea unui neurochirurg pediatru sau specialist craniofacial, care pot hotărî dacă este ceva normal sau este nevoie de o intervenție.

Dacă situația nu e gravă, medicul îți va da probabil câteva sfaturi pe care le poți pune în practică acasă. De exemplu, asigură-te că micuțul petrece suficient timp pe burtă (supravegheat cu atenție!), ca să-și întărească mușchii gâtului. Asta îi va permite să se întoarcă în somn și să-și schimbe poziția.

Dacă plagiocefalia este severă, se vor folosi terapia prin bandă (legarea craniului cu o bandă) sau cranioplastia cu orteză dinamică (se folosește un dispozitiv creat special pentru a aplica o presiune ușoară asupra craniului).

De ce e pleșuv într-o anumită zonă?

Lipsa părului într-o anumită zonă a capului este că bebelușii obișnuiesc să stea în aceeași poziție și să-l frece de saltea. Nu-ți face griji! Pe măsură ce copilul crește, părul va crește și el și acest obicei va dispărea. Căderea părului poate avea însă și alte cauze: bebelușii născuți cu păr foarte des îl pot pierde din cauza scăderii nivelului de hormoni. Alte cauze pot fi herpesul sau afecțiunea autoimună numită alopecie. Aceste afecțiuni sunt foarte rare la bebelușii mai mici de șase luni.

Îi va crește repede părul?

E greu de prezis. Majoritatea bebelușilor își schimbă de două ori părul înainte de împlinirea vârstei de un an, dar timpul în  care se regenerează depinde la de la un copil la altul. Unora le crește imediat, în timp ce la alții durează mai mult. Mai mult, culoarea și textura pot fi total diferite față de cele pe care le-a avut la naștere.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video