Primele zile ale bebelușului acasă. Ce recomandă specialiștii pentru o acomodare mai ușoară

Anca Lupescu
Mama cu bebeluș abia adus acasă de la maternitate
Cum arată primele zile ale bebelușului acasă? FOTO: Shutterstock

Nou-născuții își petrec primele săptămâni de viață adaptându-se la noul lor mediu. Lumea exterioară este foarte diferită de uter, unde temperatura este constantă și zgomotul este estompat. Îți poți ajuta bebelușul să se obișnuiască mai ușor cu lumea exterioară oferindu-i căldură, dragoste, siguranță și multă atenție.

Primele zile ale bebelușului acasă pot fi, totuși, destul de haotice pentru proaspeții părinți. Iată ce puteți face pentru ca totul să meargă bine.

Cum se desfășoară primele zile ale bebelușului acasă 

Imediat după externare, un nou-născut are parte de prima lui călătorie cu mașina spre casă. Pentru a face călătoria sigură și confortabilă, pregătește din timp echipamentul și îmbrăcămintea potrivite. În primul rând, instalează pe bancheta din spate un scaun auto pentru bebeluși poziționat cu spatele la sensul de mers. Alege un scaun auto de calitate și montează-l corespunzător. Copiii atât de mici nu pot petrece prea mult timp în mașină într-o singură poziție. Dacă drumul e lung, ar fi bine să faceți multe opriri. Atunci când îmbraci bebelușul pentru drumul spre casă, amintește-ți că nou-născuții nu au simțit niciodată căldura soarelui sau briza exterioară.

Pune-i pe cap o căciuliță moale și folosește o pătură ușoară pentru a-i proteja pielea delicată. Poți renunța la căciuliță în mașină, pentru a evita supraîncălzirea. La temperaturi mai scăzute, poți îmbrăca bebelușul în straturi, cu haine moi și absorbante pe dedesubt, iar pentru un plus de căldură, ar fi bine să ai la îndemână o păturică. Ajustează îmbrăcămintea copilului în funcție de temperatura din mașină, iar pătura (dacă e nevoie) se pune neapărat peste peste centurile de siguranță ale scaunului auto.

Somnul

Nou-născuții dorm între 14 și 17 ore pe zi, așa că trebuie să acorzi mare atenție rutinei sale de somn și mediului în care acesta doarme. Așa cum o arată și recomandările Academiei Americane de Pediatrie (AAP) nou-născuții trebuie să doarmă întotdeauna pe spate, pe o suprafață fermă și plată, pentru a evita accidentele și pentru a preveni Sindromul morții subite. E nevoie de un pătuț, de un coșuleț sau o saltea pe care cel mic să poată dormi în voie. Nu aglomera zona de dormit: păstrează spațiul de somn al bebelușului liber de pături, perne, protecții laterale sau jucării – există riscul de sufocare. Poți folosi pleduri speciale de înfășare, dar nu acoperi un copil atât de mic cu o pătură, pentru a evita riscul sufocării.

Hrănirea

Dacă bebelușul tău s-a născut prematur sau are anumite afecțiuni medicale, medicul pediatru ar putea recomanda hrănirea programată. Majoritatea nou-născuților sănătoși, născuți la termen, pot fi hrăniți la cerere. Cum vei ști când bebelușul este gata să mănânce? Plânsul este un semnal clasic de foame, dar există și alte semne. Urmmărește copilul și vezi dacă:

  • Își duce mâinile la gură în mod repetat;
  • Caută instinctiv sânul sau biberonul;
  • Își linge buzele sau scoate des limba;
  • Este agitat sau neliniștit;
  • Suge orice are la îndemână.

Majoritatea nou-născuților mănâncă la fiecare 2-3 ore, însă ritmul bebelușului tău poate fi altul, fără ca asta să fie o problemă. În primele două zile, cel mic poate consuma doar 14-15 grame la fiecare hrănire, pentru ca mai apoi să ajungă la 25-50 de grame. Medicul pediatru te va întreba despre obiceiurile de hrănire și, dacă se impune, va sugera schimbări pentru a se asigura că bebelușul se hrănește suficient.

Scutecele

Dacă ești atentă la „ritmul” bebelușului tău, vei observa câteva schimbări importante în primele zile, însă toate țin de normalitate. Nou-născuții hrăniți cu formulă care se adaptează bine la biberon vor uda 5 sau mai multe scutece în primele zile. Nou-născuții hrăniți la sân ar putea uda mai puține scutece în primele zile. Dar nu-ți face griji! Și laptele mamei este îndestulător. După 5 zile, atât bebelușii hrăniți la sân, cât și cei hrăniți cu biberonul vor uda aproximativ 8 scutece la fiecare 24 de ore. Primele scaune ale nou-născutului sunt de obicei groase, lipicioase și negre, cunoscute sub numele de meconiu. Cu timpul, scaunul va începe să arate diferit. Bebelușii hrăniți la sân au de obicei scaune de culoare galben-muștar și cu aspect de semințe, în timp ce cei hrăniți cu biberonul au scaune în nuanțe de maro. Această tranziție de la scaunele întunecate și lipicioase către unele mai deschise indică faptul că bebelușul se hrănește bine.

Icterul 

Urmărește atent pielea copilului tău și, dacă aceasta pare să capete nuanțe gălbui, poate indica icterul, o afecțiune comună în cazul nou-născuților. Icterul înseamnă că organismul bebelușului depune eforturi suplimentare pentru a gestiona bilirubina, o substanță rezultată în urma eliminării globulelor roșii vechi. În majoritatea cazurilor, icterul este inofensiv și dispare de la sine, dar ar trebui să discuți cu pediatrul pentru a te asigura că totul decurge bine.

Cordonul ombilical 

Te poți aștepta ca restul de cordon ombilical (buricul copilului) să se usuce și să se desprindă în decurs de 2-3 săptămâni de la naștere. În acest timp, este important să păstrezi locul curat și uscat. Dacă zona se murdărește, folosește doar apă și săpun pentru a-l curăța. Cordonul în sine nu are vase de sânge sau terminații nervoase, așa că nu trebuie să te îngrijorezi că îl va durea pe cel mic.

Când să contactezi pediatrul 

Cele mai multe preocupări legate de hrănire, somn și sănătate vor fi discutate la prima întâlnire cu pediatrul. Însă este bine să contactezi medicul dacă bebelușul tău prezintă aceste simptome:

  • Semne de icter;
  • Abdomen tare, mai ales dacă nu a avut scaun în ultimele 24 de ore;
  • Tentă albăstruie persistentă a pielii;
  • Tuse frecventă sau sufocare în timpul hrănirii;
  • Temperatură.

Ce e esențial să știi despre îngrijirea unui nou-născut 

Dacă nu ai petrecut mult timp în preajma nou-născuților, aceștia pot părea foarte fragili. Iată câteva reguli de bază:

  • Spală-ți mâinile (sau folosește un dezinfectant) înainte de a atinge copilul. Nou-născuții au un sistem imunitar slab, deci sunt expuși la infecții. Asigură-te că oricine manevrează copilul are mâinile curate.
  • Susține capul și gâtul copilului. Sprijină-i capul și gâtul când îl ții în poziție verticală sau înclinată.
  • Nu scutura copilul – nici în joacă, nici din frustrare, deoarece acest lucru poate cauza sângerări cerebrale și poate duce la deces. Pentru a-l trezi, gâdilă-l ușor la picioare sau suflă-i delicat pe obraz.
  • Siguranța copilului în port-bebe, cărucior sau scaun auto este esențială. Evită activități periculoase, mișcările prea bruște sau prea agitate.
  • Evită joaca dură, precum aruncarea copilului în aer.
  • Nu legăna copilul prea tare. Citește despre sindromul copilului zgâlțâit.

Cum să te conectezi cu bebelușul tău

Conectarea cu nou-născutul se face încă de la naștere. Această apropiere fizică ajută la formarea unei legături emoționale puternice și la dezvoltarea copilului. Poți să-l mângâi ușor, poți să îl ții în brațe sau să îl ții pe pieptul tău. Contactul piele-pe-piele („îngrijirea de tip cangur”) este o practică benefică celui mic, fie că este îngrijit de mamă sau de tată.

Asigură-te că bebelușul tău este relaxat și caută câteva metode ușoare pentru a-i crea tot confortul. Iată câteva metode:

  • Masajul (delicat) pentru bebeluși ajută la dezvoltarea sănătoasă a acestuia, dar și la conectare. Există numeroase cărți și tutoriale pe care le poți urmări până prinzi metoda.
  • Sunete: Bebelușii adoră sunetele vocii tale. Vorbește-i, cântă-i, gângurește împreună cu el! Ascultați muzică în surdină.
  • Înfășatul: Această tehnică poate fi extrem de liniștitoare. Când îl înfeși, prinde-i bine mânuțele (ca să nu se trezească odată cu mișcarea brațelor), dar lasa-i picioarele să se miște puțin. Înfășatul oferă senzația de siguranță și confort și reduce reflexul de tresărire care îl poate trezi din somn.

Când și cum să faci baie bebelușului?

În primele zile, băițele se fac prin tamponări blânde cu un burete sau un finet. După ce cordonul ombilical cade și se vindecă, poți începe băile într-o cădiță de bebeluși. Băițele trebuie să fie blânde (atenție la temperatura apei!) și scurte. Se recomandă o frecvență de 2-3 băi pe săptămână în primul an, iar dacă băița îl relaxează, poți să i-o faci în fiecare seară. Folosește produse fără parabeni sau substanțe care i-ar putea irita pielea sensibilă.

La cât timp trebuie hrănit bebelușul 

Ține minte că fiecare bebeluș este diferit. Unii preferă să mănânce mai des, iar alții mănâncă mai mult la o masă și pot rezista mai mult timp între mese. Stomacul unui nou-născut are dimensiunea unui ou, așa că ei tolerează mai ușor mese mai mici și mai dese. Pe măsură ce cresc, și stomacul lor poate reține mai mult lapte, așa că majoritatea bebelușilor vor bea mai mult și vor avea intervale mai mari între mese.

Nou-născuții alăptați sug, de obicei, la fiecare 2 ore, prin urmare vor fi cam 10-12 mese în 24 de ore. În timp, intervalele dintre mese se măresc, dar acest proces este lent. Totuși, ține minte că ar trebui să îți hrănești bebelușul la cerere. Majoritatea bebelușilor alăptați consumă 30 ml în primele săptămâni, cantitate care crește treptat, ajungând la aproximativ 130 ml la 1 an. Uneori, bebelușii alăptați pot consuma mai mult dacă mama are lapte din abundență. Acești bebeluși pot regurgita, pot deveni agitați și pot avea scaune mai dese.

Dacă sunt hrăniți cu biberonul, majoritatea nou-născuților mănâncă la fiecare 2-3 ore. Sunt recomandate minimum 8 mese pe zi, însă fii atentă la semnale și încearcă să îți dai seama când bebelușului îi este foame. În primele zile de viață, bebelușii pot consuma doar 15 ml/hrănire, dar în scurt timp vor bea între 30 și 60 ml la fiecare masă. La sfârșitul primei luni, majoritatea bebelușilor consumă aproximativ 90-120 ml la fiecare masă, aproximativ la fiecare 3-4 ore. La 6 luni, pot ajunge la 180-240 ml la 4-5 mese în 24 de ore. De asemenea, la 6 luni, ar trebui introduse alimentele solide în dietă, conform recomandărilor OMS.

Există riscul ca bebelușii hrăniți cu biberonul să fie hrăniți excesiv, deoarece le este mai ușor să tragă lapte din sticluță. Ei pot continua să sugă și după ce sunt sătui. Dacă sunt hrăniți în exces, bebelușii pot avea dureri de stomac, gaze, pot regurgita des, pot avea episoade cu vărsături și pot deveni predispuși la obezitate. Este de preferat să îi oferi copilului o cantitate mai mică de lapte, pe care o poți suplimenta, în cazul în care simți că nu s-a hrănit suficient. Dacă îți faci griji că bebelușul vrea să mănânce tot timpul – chiar și când e sătul – discută cu pediatrul.

Cum știi dacă bebelușul primește suficientă hrană?

Scutecele zilnice: Numărul de scutece ude este un bun indicator al confortului alimentar. În primele zile după naștere, bebelușul ar trebui să ude 2-3 scutece pe zi. După 4-5 zile, ar trebui să ude cel puțin 5-6 scutece pe zi.

Creșterea în greutate: În timpul controalelor medicale, pediatrul va monitoriza greutatea copilului și o va nota pe un grafic de creștere. Progresul pe acest grafic indică dacă acesta primește hrană suficientă. Bebelușii care rămân în intervalele sănătoase de creștere primesc probabil o cantitate adecvată de hrană.

Dificultăți de creștere în greutate? Bebelușii născuți înainte de termen pot fi somnoroși și ar putea să nu mănânce suficient în primele săptămâni. Aceștia trebuie monitorizați îndeaproape pentru a vedea dacă ating și ei nivelurile dorite de pe curba de creștere. Dacă bebelușul nu ia în greutate corespunzător, nu lăsa intervale prea mari între mese. Discută cu pediatrul despre cât de des trebuie hrănit și ce cantități de lapte să-i oferi.

Cât durează alăptarea

Proaspetele mămici trebuie să știe că nu există un termen limită în ceea ce privește alăptarea. Bebelușul va renunța să sugă în momentul în care se simte sătul, dar poate să caute din nou sânul mamei pentru a îi oferi confort emoțional și siguranță. Pune copilul la sân oricând are nevoie și îl caută. Aceasta nu este doar o formă de hrănire, ci și cea mai intimă formă de comunicare între bebeluș și mama sa. Un nou născut poate suge în jur de 10-30 de minute, însă asta poate varia de la bebeluș la bebeluș. Nu forța copilul să renunțe la sân încă de la primele semne de întrerupere a suptului. 

Cât despre perioada de alăptare, experții recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv (fără formulă, apă, suc, lapte non-matern sau alimente) în primele 6 luni. Apoi, recomandă continuarea alăptării până la 2 ani (și mai mult,) dacă acest lucru este potrivit pentru tine și bebelușul tău. Departe de a fi o normă, orice perioadă în plus în care bebelușul mai poate fi alăptat îi este benefică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa