Șapte poziții de ținut bebelușul în brațe. Recomandări importante

Ce poziții există de ținut un bebe în brațe și când e mai bine să o folosești pe fiecare, află din acest articol.

Veronica Guzun, redactor
pozitii de tinut bebelusul in brate
Există un șir de poziții de ținut bebelușul în brațe. Fiecare dintre ele este potrivit pentru anumite vârste și contexte. Foto: Shutterstock

Să luăm bebelușul în brațe este în firea lucrurilor. Gestul este în egală măsură necesar atât copilului, pentru a se simți în siguranță, cât și mamei, pentru a simți că-și protejează puiul. O singură poziție poate deveni incomodă, de aceea, am căutat cele mai bune poziții de ținut bebelușul în brațe și am aflat care și în ce momente este mai potrivită.

Există bebeluși care plâng mult, există și bebeluși liniștiți, copii care dorm bine și copii care plâng toată noaptea, dar niciun bebe nu va refuza să fie ținut în brațe. Și, să o spunem din capul locului, NU, nu se obișnuiesc în brațe. Este o nevoie, iar noi, ca părinți, putem cu ușurință să o satisfacem. Pentru confortul propriu, puteți încerca diverse poziții de ținut bebelușul în brațe.

După nașterea primului copil m-a șocat dorința lui intensă și necontenită de a fi ținut în brațe. Unii bebeluși exprimă foarte clar nevoia de a fi ținuți în brațe, iar eu am simțit, instinctiv și intuitiv, că băieții meu au această nevoie. Așa că i-am ținut în brațe. Mult. La început, cam tot timpul și cam întruna în primele săptămâni. Și, de fapt, dacă mă gândesc bine, i-am tot ținut în brațele în primele luni. Am petrecut mult timp ținându-i în brațe.

Mayim Bialik, mamă a doi băieți, doctor în neuroștiințe și actriță

Dacă ai un copil care nu stă liniștit decât în brațe, aceste recomandări de la momjunction.com îți pot fi de folos.

Pregătește-te pentru a-ți lua bebelușul în brațe

Spălă-te pe mâini înainte de a lua copilul. Sistemul lor imunitar este foarte imatur, menținerea igienei mâinilor este esențială pentru a opri răspândirea infecțiilor. De asemenea, păstrează un dezinfectant la îndemână.

Fă-te confortabilă: este important să te simți în largul tău pentru că starea ta se transmite și copilului.

Oferă sprijin: nou-născuții au un control scăzut al mușchilor gâtului. Prin urmare, trebuie să-i sprijini capul și gâtul. De asemenea, asigură-te că nu apeși pe punctele moi de pe cap (fontanele). Suportul este esențial până când bebelușul va avea la trei luni, când dezvoltă un control bun asupra mușchilor capului și gâtului.

Ridică copilul: Așază o mână sub cap și alta sub fund. Acum ridică trunchiul în regiunea pieptului. Din această poziție ai suficientă libertate să îl ții în brațe în mai multe moduri.

1. Poziții de ținut bebelușul în brațe. Pe umăr

Aceasta este una dintre cele mai naturale poziții pentru un nou-născut. Ține corpul bebelușului paralel cu al tău și ridică-l la înălțimea umărului. Pune-i capul pe umărul tău, astfel încât să poată privi în spatele tău. Sprijină-i capul și gâtul cu o mână, iar fundul cu o altă mână. Este poziția care îi permite copilului să-ți audă bătăile inimii.

Una dintre cele mai bune poziții pentru a ține un bebeluș în brațe. Foto: Shutterstock

2. Poziția leagănului

Cu copilul paralel cu nivelul pieptului, glisează o mână de la cap spre trunchi, pentru a sprijini capul și gâtul. Așază ușor capul bebelușului în pliul cotului. Cu cealaltă mână prinde șoldurile și picioarele. Apropie bebelușul de corpul tău. Este o poziție, așa cum spune și denumirea, comodă pentru legănat și adormit copilul.

O poziție comodă, și pentru părinți, și pentru copii Foto: Shutterstock

3. Cu burtica pe braț

Bebelușul tău va adora această poziție care amintește de o felină odihnește pe creangă. Așază copilul cu burtica în jos și strecoară o mână pe sub burtică astfel încât capul să se sprijine pe pliul cotului. Lasă-i picioarele să atârne de ambele părți ale mâinii tale. Pune cealaltă mână pe spatele bebelușului pentru a-l face să se simtă în siguranță. Este o bună poziție dacă bebe are dureri de burtică din cauza gazelor. Mângâierea pe spate ajută la eliberarea gazelor acumulate.

Când bebe are dureri de burtă, această aceste o poziție foarte utilă Foto: Shutterstock

4. Poziții de ținut bebelușul în brațe. Pe șold

Este o poziție potrivită pentru un copil mai mare de trei luni, care poate deja să-și țină capul. Îndreptați bebelușul spre exterior și așază-l pe șold de o parte și de alta a trunchiului tău astfel încât un picior să vină ăn spate și celălalt în față. O mână ține copilul de talie și una de sub funduleț. Această poziție este comodă pentru mamă căci greutatea copilului nu se sprijină pe brațe, ci pe șold.

Când bebelușul mai crește, încercați și aceată poziție. Foto: Shutterstock

5. Față în față

Este poziția care stimulează interacțiunea dintre părinte și bebeluș. Sprijină capul și gâtul bebelușului cu o singură mână. Cealaltă mână sprijină fundulețul copilului. Ține bebelușul chiar sub piept cu fața către tine.

Această poziție favorizează interacțiunea părinte-copil Foto: Shutterstock

6. Poziția scaunului

Ai un copil curios? Atunci aceasta este o poziție excelentă care o să îl ajute să vadă lumea din jur. El va sta pe mâna ta ca într-un scaun. Lasă bebelușul să se sprijine cu spatele pe pieptul tău, astfel încât capul să aibă un sprijin adecvat. Cu o mână ține-l de piept, iar cu alta sprijină-l de funduleț. Poziția este potrivită pentru copii mai mari de trei luni.

Copilul va sta mai liniștit într-o astfel de pozitie Foto: Shutterstock

7. Ținerea bebelușului în poală

Ia bebelușul în poală astfel încât capul lui să fie aproape de genunchi. Așază ambele mâini sub cap pentru sprijin, iar antebrațele pe tot corpul. Lasă-i picioarele să se prindă în regiunea taliei tale.

Când bebe are chef de joacă, ține-l într-o astfel de pozitie Foto: Shutterstock

Cum să ții copilul după hrănire?

Când hrănești bebelușul, ține capul copilului mai sus decât trunchiul, pe brat sau pe o perne. După hrănire, ține copilul în poziție verticală și bate-l ușor pe spate pentru a-l ajuta să elimine aerul pe care l-a înghițit odată cu laptele. Imediat după masă evită să te joci activ cu bebelușul, fără agitație, gâdileli, și sărituri. Toate jocurile agitate pot să-l facă pe bebeluș să vomite.

Sfaturi când ții copilul în brațe

Urmărește starea de spirit a micuțului tău în timp ce-l ții. Dacă plânge sau este agitat și nervos, schimbă-i poziția pentru a-l face confortabil. Aceste sfaturi te vor ajuta să-i asiguri tot confortul:

  • Capul bebelușului trebuie să fie întotdeauna liber, astfel încât să se poată întoarce pentru a respira.
  • Cu fiecare ocazie, oferă-i contact piele-pe-piele. Nu trebuie să stai mereu în picioare când ții bebelușul în brațe.
  • Așază-te comod și starea ta de relaxare se va transmite și copilului. Pentru și mai mult confort, apelează la perna de alăptat pentru a sprijini copilul.
  • Nu ține copilul în brațe atunci când gătești sau duci ceva fierbinte.
  • Nu scutura copilul. Poate avea repercusiuni grave.
  • Folosește ambele mâini pentru a ține copilul în timp ce urci și cobori de pe scări pentru o siguranță suplimentară.

În brațe, dar cu mâinile libere – sistemul de purtare

O soluție care pe deoparte ține copilul aproape de părinte, dar îi și eliberează mâinile este folosirea unui sistem de purtare. Despre avantajele acestui mod de a purta bebelușii a vorbit foarte frumos Mayim Bialik.

Să-ți porți copilul este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a încuraja o trecere lină de la siguranța și căldura mângâietoare ale pântecelui tău către lumea exterioară plină de stimuli senzoriali suprasolicitanți o lume în care piciorușele mult prea mici tind să se agite necontrolat și neîncetat. Dacă e purtat, un bebeluș își reglează mecanismele e protejat de suprastimulare și dezvoltă cu părintele o relație de atașament plină de mulțumire, calm și siguranță. Nu e de mirare că în societățile în care purtarea bebelușilor este un lucru obișnuit rareori auzim de colici!
Bebelușii trebuie să aibă contact fizic cu noi și cu trupurile noastre.

Mayim Bialik, mamă a doi băieți, doctor în neuroștiințe și actriță

Ca o concluzie, bebelușii au nevoie de contact fizic cu noi și cu trupurile noastre. Pentru ei, mirosim familiar, avem voci care îi liniștesc și ne simțim cu toții bine. Ei au nevoie să fie aproape de noi, nu lângă noi, de aceea, în brațe este locul unde se simt cel mai bine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa