Plânsul bebelușului – motivele cele mai frecvente pentru care bebelușii plâng și soluții de calmare

Mihaela Călin

Soluții de calmare plânsul bebelușului. La plânsul bebelușului nu te gândești aproape deloc când ești însărcinată. Te gândești la bebelușul tău și ți-l imaginezi mereu ca în reclamele frumoase de la televizor: un copil fermecător care zâmbește la fața liniștită a mamei. Niciodată plânsul bebelușului nu apare în această imagine idilică.

Înainte să vină ziua cea mare, noi, viioarele mămici am citit cărți despre modul în care se îngrijește un nou-născut: cum se îmbăiază, cum se hrănește, cum se îmbracă și apoi ne-am simțim oarecum pregătite.
Cu toate acestea, un copil care plânge nu a făcut niciodată parte din acea viziune idilică, așa că asta ne ia prin surprindere.

Dar adevărul este că toți bebelușii plâng. Unii copii plâng mai mult decât alții, dar toți plâng. Dacă înțelegi de ce plânge bebelușul tău, acest lucru te poate ajuta să treci de această fază și să răspunzi în mod eficient la plânsul lui.

Ce spune plânsul bebelușului meu?

Copiii plâng pentru că pur și simplu nu pot vorbi.

Bebelușii sunt ființe umane și au nevoi și dorințe, la fel ca noi, dar nu le pot exprima. Chiar dacă ar putea vorbi, de foarte multe ori ei nu ar înțelege de ce se simt într-un anumit fel, ei nu s-ar înțelege pe ei înșiși suficient de bine pentru a-și articula nevoile, așa că bebelușii au nevoie de cineva care să-i ajute să-și dea seama ce se întâmplă cu ei.

Plânsetele lor sunt singura modalitate prin care pot spune: „Ajută-mă! Ceva nu este în regulă aici! „

Plânsul bebelușului – diferite tipuri

Pe măsură ce îți vei cunoaște mai bine copilul, vei deveni expertă în înțelegerea plansetelor sale într-un mod în care nimeni altcineva nu o poate face.
În cercetările lor, profesioniștii în dezvoltarea copilului au stabilit că anumite tipuri de plânsete înseamnă anumite lucruri. Cu alte cuvinte, bebelușii nu plâng de fiecare dată exact în același mod.

Despre plânsul bebelușilor poți citi mai multe în cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire – Descoperăți înstinctele de părinte

Cu timpul, vei recunoaște anumite plânsete ca și cum ar fi cuvinte vorbite. În plus față de aceste semnale de plâns, deseori îți vei putea da seama de ce plânge bebelușul tău în funcție de situația în care apare plânsul.

Plânsul bebelușului și indicii care îți pot spune ce se întâmplă:

Foame

Dacă au trecut trei sau patru ore de la ultima hrănire, dacă tocmai s-a trezit și are scutecul plin și a început să plângă, probabil că îi este foame. Cel mai probabil că hrănirea va opri plânsul.

Oboseală

Urmărește aceste semne:
Activitate scăzută;
Pierderea interesului pentru oameni și jucării;
Se freacă la ochi;
Are ochii sticloși;
Cască.

Dacă observi oricare din aceste semne la copilul tău care plânge, poate ar trebui să doarmă.

Soluții de calmare plânsul bebelușului.  Disconfort

Dacă un copil se simte inconfortabil, de exemplu este ud, îi este cald sau frig, este murdar, el își va arcui spatele într-un mod specific atunci când plânge, de parcă ar încerca să scape de sursa disconfortului său. Încearcă să-ți dai seama care este sursa suferinței lui și să-i rezolvi problema.

Durere

Cân plânsul bebelușului este brusc și strident, la fel ca atunci când un adult sau un copil mai mare plâng când sunt răniți atunci este de durere. Acest tip de plâns poate include țipete lungi urmate de o pauză în timpul căreia copilul pare să-și oprească respirația. Apoi își reia respirația și lasă să iasă un alt strigăt lung. Este timpul să verifici temperatura bebelușului, să-l dezbraci pentru un examen corporal complet și să suni pediatrul.

Suprastimulare

Dacă în cameră este gălăgie, oamenii încearcă să atragă atenția bebelușului agitând zornăitori, de undeva răsună muzică și copilul închide brusc ochii și plânge (sau își întoarce capul), poate încearcă să oprească tot ce se mișcă în jurul său și să găsească puțină liniște. Este momentul să mergi cu bebelușul într-o cameră liniștită, întunecată și să-i oferi câteva mângâieri calme.

Boală

Atunci când bebelușul este bolnav, el poate plânge slab, gemând. Acesta este modul său de a spune: „Mă simt rău”. Dacă ți se pare că bebelușul este bolnav, caută semne de boală, ia-i temperatura și sună medicul pediatru.

Frustrare

Copilul tău acum învață cum să-și controleze mâinile, brațele și picioarele.
Poate încearcă să-și bage degetele în gură sau să ajungă la o jucărie deosebit de interesantă, dar corpul lui nu cooperează. El plânge de frustrare, pentru că nu poate realiza ceea ce vrea să facă. Tot ce are nevoie este un pic de ajutor.

Singurătate

Dacă bebelușul tău adoarme în timp ce îl alaptezi și îl așezi în pat, dar se trezește curând cu un strigăt, poate încearcă să-ți spună că îi lipsește căldura îmbrățișării tale și nu-i place să fie singur.

Este îngrijorat sau îi este frică

Copilul tău se trezește brusc în brațele mătușii Matilda, iar pe tine nu te poate vedea – dintr-o dată gângurelile lui fericite de mai înainte se transformă brusc în plâns. Încearcă să-ți spună că e speriat. Nu cunoaște această persoană nouă și vrea la mama sau la tata. Explică-i mătușii că bebelușul are nevoie de puțin timp pentru a se obișnui cu cineva nou și lasă-i pe cei doi să se cunoască reciproc, în timp ce bebelușul rămâne la tine în brațe.

Plânsul bebelușului. Plictiseală

Copilul tău a stat în scaunul său 20 de minute, în timp ce tu ai luat masa de prânz și ai vorbitul cu partenerul. Copilul nu e obosit, nici nu-i e foame și nici nu stă inconfortabil, dar începe să plângă nervos. Poate spune că este plictisit și are nevoie de ceva nou la care să se uite sau să atingă. O nouă poziție pentru scaunul său sau o jucărie pe care să o țină, poate ajuta.

Colici

Bebelușul tău poate avea colici dacă plânge în fiecare zi, pentru perioade lungi de timp, mai ales la aceeași oră din zi, și nimic nu-l consolează. Cercetătorii încă nu sunt siguri de cauza exactă a colicilor. Unii experți cred că acestea sunt legate de imaturitatea sistemului digestiv.
Oricare ar fi cauza, iar aceasta poate fi chiar o combinație a tuturor teoriilor – colicile se numără printre cele mai exasperante stări prin care trec proaspeții părinți.

Este plânsul bebelușului unul nervos?

Sunt o mulțime de momente când nu poți să-ți dai seama dacă plânsul bebelușului tău este legat în mod direct de o situație care poate fi rezolvată, dacă plânge de foame, din cauza unui scutec murdar sau din dorința de a fi ținut în brațe.
Atunci părinții devin frustrați și nervoși. Atunci ar trebui să respiri adânc și să încerci câteva dintre următoarele metode pentru oprirea plânsului.

Metode pentru oprirea plânsului bebelușului:

Ține-ți bebelușul în brațe

Indiferent din ce motive bebelușul tău plânge, dacă este ținut în brațe de o persoană prietenoasă, acest lucru îi oferă un sentiment de siguranță și poate să-i liniștească plânsul. Bebelușii iubesc să fie ținuti în brațe sau în sistemele de purtare.
Ei caută contactul fizic și, de obicei, asta îi calmează cel mai bine.
Dacă alăptezi, pune-l la sân. Alăptarea este pentru copil atât hrană, cât și mângâiere.

Puțină mișcare

Bebelușilor le plac mișcarile repetitive, ritmice, cum ar fi rotirea, oscilarea, legănarea, dansul sau să meargă cu mașina. Mulți părinți încep să-și legene copilul agitat dintr-un motiv foarte bun: funcționează.

Efectul zgomotelor albe

Burtica mamei era un loc foarte zgomotos. Amintește-ți de sunetele pe care le-ai auzit cu ajutorul aparatului Doppler? Nu cu mult timp în urmă, copilul tău auzea acele zgomote timp de 24 de ore pe zi. De aceea, bebelușul tău poate fi uneori calmat de un „zgomot alb”, care este un zgomot continuu și uniform, cum ar fi bătăia inimii, ploaia, aspiratorul.

Lasă muzica să-ți liniștească bebelușul

Muzica liniștită este un excelent calmant pentru copil. Nu trebuie să fii cântăreață profesionistă pentru a-i cânta celui mic ceva – copilul tău iubește să audă vocea ta. În plus față de cântecele tale, copiii iubesc, de obicei, să audă orice fel de muzică. Experimentează cu el diferite tipuri de melodii, deoarece copiii au preferințe proprii, care variază de la jazz la muzică clasică și chiar la rock și rap.

Infășatul poate ajuta

În timpul primelor trei sau patru luni de viață, mulți copii se simt confortabil dacă mamele lor ar putea recrea atmosfera strâmtă de care se bucurau în uter.

Și masarea bebelușului poate ajuta

Copiii iubesc să fie atinși și mângâiați, așa că un masaj este un mod minunat de a calma un copil agitat. Un tip de masaj pe care mulți copii îl adoră: bătăi blânde, ritmice pe spate.

Oferă-i bebelușului ceva de supt

Un sân, un biberon, o suzetă, propriile degetele, o jucărie de dentiție sau degetul mic al tăticului pot face minuni ca metodă de alinare.

Distrage atenția copilului

Uneori, o nouă activitate sau schimbarea peisajului, poate o plimbare în aer liber, un dans însoțit de un căntecel sau o bălăceală în cadă pot fi foarte utile pentru a transforma un copil agitat într-unul fericit.

Citirea limbajului corpului copilului

De multe ori, poți evita plânsul, răspunzând imediat la semnele cele mai timpurii ale copilului, cum ar fi starea de nervozitate sau rigidizarea corpului. Pe măsură ce îți vei cunoaște copilul și îi vei învăța semnalele, dându-ți seama din timp de ce are nevoie, lucrurile vor deveni mai ușoare pentru tine.

Îți recomandăm să citești ”Cartea Bebelușului”, care este cel mai bun ghid al primilor ani, ”prietenul” de bază al fiecărei mămici. Mai multe detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa