Pătuț bebe – sfaturi pentru alegerea unui produs sigur și confortabil

Cauți un pătuț pentru bebe? Sunt atât de multe modele pe piață, atât de multe criterii de siguranță și caracteristici ale produsului care trebuie luate în considerare, încât te de simți copleșită! Pentru liniștea ta și pentru a te ajuta să faci o alegere corectă am alcătuit cel mai bun ghid de cumpărături al unui pătuț de bebe!

Georgiana Mihalcea, redactor
pătuț bebe
Cauți un pătuț pentru bebe? Iată cel mai bun ghid de cumpărături!

Cu atâtea stiluri și opțiuni disponibile astăzi, alegerea pătuțului pentru bebelușul tău poate fi o sarcină destul de complicată! Odată ce îți stabilești bugetul și decizi ce caracteristici ale pătuțului sunt cele mai importante pentru tine, poți începe căutarea pentru pătuțul perfect. Iar noi te ajutăm acum cu cele mai bune sfaturi!

Pentru a-ți fi de folos în demersul tău, am creat un ghid de cumpărare a pătuțurilor cu tot ce trebuie să știi despre caracteristicile, stilurile, locurile de achiziție și, mai ales, standardele de siguranță ale pătuțului.

Standarde de siguranță pentru pătuț bebe

Orice pătuț nou pe care îl cumperi trebuie să îndeplinească cerințele minime ale Comunității Europene. Deci, este indicat să te familiarizezi cu cele mai noi standarde de siguranță pentru pătuț înainte de a face cumpărături!

Acestea fiind spuse, atâta timp cât asamblezi pătuțul conform instrucțiunilor producătorului și este utilizat în mod corespunzător, orice pătuț existent pe piață ar trebui să fie sigur pentru bebeluș.

Standardele pentru un pătuț sigur includ:

 • Conformitatea cu Standardul European EN 716-1:2008– Pătuțuri pentru copii și pătuțuri pliante pentru uz domestic (acest standard trebuie să apară în Manualul Produsului).
 • Un pătuț sigur are un design care nu permite celui mic să cadă cu ușurință sau să își prindă capul între barele sale. Spațiul dintre barele pătuțului din lemn nu trebuie să fie mai mare de 6 cm.
 • Adâncimea pătuțului de bebe nu trebuie să fie mai mică de 50 cm (măsurată de la marginea superioară a saltelei până la marginea de sus a pătuțului), iar baza pătuțului, fără saltea, trebuie să se afle la o distanță de cel putin 60 cm față de marginea de sus a produsului ales, astfel încât cel mic să nu se poată cățăra cu ușurință și cădea din pătuț.
 • Baza patului trebuie să fie fermă și stabilă.
 • Salteaua trebuie să se potrivească perfect, astfel încât să nu rămână un spațiu mai mare de 2 degete între marginea pătuțului și saltea.
 • Asigură-te ca salteaua este una certificată medical.

Atunci când bebelușul tău depașeste înalțimea de 89 cm, el trebuie mutat din pătuț într-un pat de vârstă mai mare.

Statistici referitoare la accidentele produse din cauza unui pătuț bebe:

Baza Europeană de Accidentări (IDB) indică faptul că anual în cele 28 de State Membre, se produc aproximativ 3.500 de accidentări ale copiilor cu vârsta între 0-4 ani a căror cauză sunt pătuțurile pentru bebeluși și copii.

În Statele Unite ale Americii au fost raportate 110 accidente produse din cauza unor pătuțuri cu margini glisante. Rezultatul acestor raportari a dus la retragerea de pe piață a 2.1 milioane de pătuțuri cu margini glisante.

În Statele Unite pătuțurile sunt responsabile de cele mai multe decese produse din cauza unui produs pentru copii. Mii de copii suferă accidentări suficient de grave încât să se impună prezentarea la Departamentul de Primiri Urgențe a unui spital.

Mare atenție la elementele patului care pot provoca accidente. Sursă foto: siguranță-copii.ro

Ce fel de accidentari se pot produse din cauza unui pătuț? (siguranță-copii.ro)

 • Designul pătuțului de bebe poate conduce la accidente de tip strangulare sau sufocare, putând rezulta goluri în care copii pot cădea și se pot bloca. Dăcă rămâne un spațiu mai mare de 2 degete între saltea și marginea laterala a pătuțului, capul copilului poate fi prins în golul respectiv, rezultând sufocarea acestuia.
 • Jucăriile pentru pătuț prezintă, de asemenea, un real pericol de sufocare. Îndepărtează toate jucăriile de pătuț de tipul caruselelor mobile sau asemănatoare atunci când bebe se poate ridica în mânuțe și genunchi și le poate trage în jos (aproximativ în jurul vârstei de 5 luni).
 • Nu atârna niciodata cordoane, funde sau sfori de pătuț. Suzetele nu trebuie să fie niciodată atârnate de lanțuri care pot produce ștrangularea copilului.
 • În anul 2010, Comisia Europeană a recunoscut riscurile pe care le poate prezenta un pătuț de bebe și a adoptat o decizie privitoare la stabilirea unor standarde de siguranță pentru saltelele de pătuț, tururile de pat, sacii de dormit, paturile suspendate pentru copii suspendate și chiar pentru păturicile pentru cei mici.

Siguranța saltelei pentru pătuț bebe

Când vine vorba despre siguranța pătuțului bebelușului, trebuie să te asiguri că utilizezi o saltea fermă care se potrivește perfect în pătuțul bebelușului. Din fericire, dimensiunile pătuțurilor și saltelelor(de dimensiuni mari) au fost standardizate. Deci, dacă achiziționezi separat un pătuț și o saltea de dimensiuni mari, salteaua ar trebui să se potrivească perfect cu patul.

Din păcate, aceeași regulă nu se aplică pătuțurilor care nu sunt de dimensiuni complete sau pătuțurilor și saltelelor portabile. Deci, dacă achiziționezi un pătuț de dimensiuni mari, acesta ar trebui să fie echipat cu saltea și să nu fie achiziționat separat.

Indiferent de mărimea pătuțului pe care îl alegi, ar trebui să utilizezi doar o saltea pentru pătuț, fie cea care vine cu pătuțul, fie una pe care o achiziționezi separat. De asemenea, nu trebuie să cumperi un topper din spumă sau sau saltea non-standard. Citește cu atenție eticheta produslui înainte de achiziție!

Pătuț bebe second-hand

Fii atentă la pătuțurile uzate! Noile informații despre pătuțuri indică faptul că reasamblarea se face adesea incorect, ceea ce poate pune în pericol copilul. Părțile lipsă sau piesele uzate sunt, de asemenea, posibile probleme.

Mediu de somn sigur

În fiecare an, peste 3.500 de copii mor în mod neașteptat. Acestor decese li s-a atribuit denumirea de „sindromul morții subite a sugarilor” (SIDS), sufocare sau strangulare. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), crearea unui mediu de somn sigur pentru bebeluș este o parte importantă a prevenirii acestor decese.

Pentru a crea un mediu de somn sigur, ar trebui:

 • să te asiguri că salteaua pentru pătuț a bebelușului este fermă,
 • să îți așezi copilul pe spate pentru a dormi
 • să nu fie alte obiecte în pătuț inclusiv pături, jucării și cărți.
 • să fie libere, de asemenea și barele de protecție, deoarece pot prezenta un pericol de sufocare sau strangulare.

Tipuri de pătuțuri bebe

Deoarece pătuțul este piesa centrală a camerei copilului, cu siguranță vei căuta multe informații înainte de achiziționare. După ce ți-ai însușit principalele caracteristici de siguranță, hai să descoperim împreună și ce modele există pe piață!

Pătuțul standard

Îl vezi peste tot, din lemn, cu grilaj de jur împrejur, este modelul de pătuț în care au dormit generații de bebeluși de mai bine de 100 de ani. Are și acesta o mulțime de variante: cu grilaj pe toate 4 laturile, cu grilaj doar în partea din față și placaj pe celelalte sau alte combinații de acest tip. Unele se și leagănă, altele sunt fixe.

Avantaje  Dezavantaje  
În această categorie intră de obicei cele mai ieftine pătuțuri de bebeluș.  Este greu de mutat dintr-un loc în altul  
Este foarte rezistent în timp  Lipsă de versatilitate  
Are o construcție robustă   

Pătuțul transformabil

Și acestea se găsesc pe piață de zeci de ani și sunt cunoscute ca paturile care cresc odată cu copilul. Se pot tranforma din pătuțuri de bebeluș în pat de copil mic și, mai apoi, în pat de o persoană pentru momentul în care copilul ajunge la vârsta școlară.

Dacă alegi această variantă, fii atentă la faptul că este posibil să fie nevoie de un kit de transformare care trebuie cumpărat separat. Fă achiziția odată cu patul, pentru că s-ar putea să nu îl mai găsești peste 5-6 ani când vei avea nevoie de el.

Avantaje  Dezavantaje  
Raportul cost-timp de folosire este foarte bun  Este mai scump decât celelalte tipuri de pătuțuri pentru bebeluș  
Vei folosi un singur pat pentru o perioadă lungă din viața copilului tău  Dacă vrei să schimbi mobila peste ani, va trebui să gândești totul în funcție de el  
Este foarte rezistent  Este nevoie de îndemânare pentru a face transformările de la o etapă la alta  
Au un design clasic care nu lasă să trădeze anul în care a fost fabricat  Kitul pentru transformare necesită spațiu de depozitare  
 Se poate strica după un an sau doi  

Pătuțul pliabil

Pentru cei care nu au locuințe foarte spațioase poate fi soluția perfectă pentru că se poate muta dintr-o cameră în alta. De asemenea, este foarte util dacă vrei să lucrezi într-o altă cameră decât cea a bebelușului.

Pur și simplu, pliezi patul și îl duci unde ai nevoie, astfel încât să poți supraveghea copilul. Unele au și roți, astfel încât mutarea lor este și mai ușoară. Totuși, ține cont că parchetul sau mochetele pot avea de suferit din cauza roților.

Avantaje  Dezavantaje  
Permite supravegherea copilului oriunde  Încheieturile trebuie verificate în mod constant  
Ideal pentru casele mici  Limitări cu privire la design  
 Chiar dacă pătuțul se pliază, salteaua nu, și vei avea nevoie de un spațiu de depozitare pentru ea.  

Pătuțul de călătorie

De obicei, este al doilea pătuț al familiei și este preferat de cei care călătoresc mult și vor ca bebelușul să aibă un mediu familiar.

Avantaje  Dezavantaje  
Este realizat din materiale foarte ușoare  Nu are robustețea pătuțului standard  
Se montează foarte ușor  Poate fi rupt ușor  
Se transportă ușor  Nu este potrivit pentru a fi folosit pe termen lung  
Poate fi luat și în avion   

Pătuțul multifuncțional (3 în 1)

Este cel mai popular model de pe piață. Pătuțul 3 în 1 poate fi folosit pentru trei etape de vârstă: bebe, copil mic, școlar! Acesta are încorporată și o altă piesă de mobilier, de obicei un dulăpior și o masă de înfășat.

Avantaje  Dezavantaje  
Economisești spațiu pentru că piesa de mobilier încorporată are de obicei dimensiuni mai mici decât una clasică.  Pentru a nu ocupa foarte mult spațiu, sunt eliminate multe elemente funcționale suplimentare.  
Se montează rapid  Este mai mare decât un pătuț standard  

Pătuțul rotund

Nu o să găsiți acest model peste tot. Este ales de părinții care decorează camera copiilor cu o anumită tematică.

Avantaje  Dezavantaje  
Design neobișnuit  Poate fi folosit o perioadă scurtă de timp  
Poate avea drept accesoriu un baldachin  Este mult mai scump  
 Accesoriile (saltea, așternuturi) sunt greu de găsit.  

Criterii de alegere a unui pătuț de bebe

Dimensiunile camerei

Dacă nu ai prea mult spațiu la dispoziție, poți lua în considerare un pătuț pliabil pe care să îl poți strânge când bebe se face mai mare și are nevoie de mai mult loc pentru a-și întinde jucăriile. Acest tip de pătuț este indicat și dacă ai multe deplasări de făcut.

Stabilitatea

În primele luni bebe nu va pune la încercare stabilitatea pătuțului, dar, pe măsură ce va crește, va țopăi, se va cățăra, va dansa, va trage de el. Este bine să îl testezi puțin în magazin, pentru a vedea cât este de rezistent.

Salteaua

Cu cât bugetul alocat saltelei este mai mare, cu atât durerile de cap pe care le vei avea alegând-o vor fi mai mari. Piața îți oferă zeci de variante pentru material, husă, grosime, model, greutate.  Ideal ar fi ca salteaua să fie cât mai tare cu putință pentru a ține spatele bebelușului drept.

Materialul

În trecut, pătuțurile erau făcute în mare parte din lemn de esență tare, deoarece sunt durabile și ușor de vopsit. Dar astăzi, pătuțurile pot fi făcute din aproape orice tip de lemn. Cele mai populare lemne pentru pătuțuri sunte cele de: frasin, fag, mesteacăn, cireș, mahon, arțar și stejar.

Pătuțurile de copii sunt fabricate acum din lemn, material textil, plastic sau metal. Ai grijă la materialele folosite pentru că majoritatea copiilor obișnuiesc să roadă rama atunci când încep să le dea dinții. Vopseaua ar putea ajunge la ei în guriță, ceea ce le-ar putea pune în pericol chiar viața.

Roți rotative

Roțile sunt o caracteristică foarte utilă la pătuțurile de bebe. Verifică atent rotițele pentru a te asigura că nu sunt fragile, deoarece vei muta frecvent pătuțul pentru a aspira sub el sau pentru a-i schimba poziția în cameră. Dacă, la început,  nu ești sigură că ai nevoie de nevoie de ele, păstrează-le într-un loc sigur. E posibil să vrei să le montezi după ce bebe a trecut de 4 luni, așa că, nu uita unde le-ai pus!

Pe de altă parte, dacă patul ales inițial de tine cu avea roți incluse în preț, le poți cumpăra de la magazinele specializate în mobilă pentru copii și le poți monta, destul de ușor, singură.

Dacă pătuțul bebelușului tău are roți montate, asigură-te că sunt blocate în permanență! Deblochează-le doar în momentul în care trebuie să muți patul și pune-le imediat în poziția de blocare!

Mărimea ramei

Indiferent de model, trebuie să țineți cont că nu trebuie să ai spațiu liber între ramă și saltea. Între cele două nu trebuie să încapă mai mult de două degete pentru a îndeplini standardele de siguranță.

Barele grilajului

Între barele grilajului nu trebuie să fie o distanță mai mare de 6 cm. La pătuțurile moderne pentru bebeluși, acest aspect nu ar trebui să fie o problemă, dar, dacă alegi unul la mâna a doua, ar fi bine să măsori pentru a te asigura că bebe nu va rămâne cu capul blocat. Dacă grilajul din față este mobil, aveți grijă ca acesta să fie întotdeauna ridicat și fixat perfect pentru a preveni accidentele.

Versatilitate

Multe pătuțuri de bebeluș sunt proiectate pentru a putea fi transformate în paturi normale sau în țarc pentru joacă. Înainte a alege unul transformabil, aspect pentru care vei plăti bani în plus, asigură-te că noua piesă de mobilier îți va fi pe plac. De asemenea, verifică dacă schimbarea se face ușor, eventual caută recenzii ale celor care au cumpărat patul înaintea ta.

Înălțime ajustabilă

Majoritatea a pătuțurilor de bebeluș permit modificarea înălțimii la care este situată salteaua, astfel încât, pe măsură ce bebelușul crește, aceasta să fie poziționată cât mai jos. Când bebelușul stă singur în fund, lăsați salteaua la cel mai jos nivel, pentru a evita căzăturile. Aveți grijă ca acest pas să fie făcut ușor, iar susținerea să fie una sigură.

Ușurința asamblării pătuțului bebe

Înainte de a cumpăra un pătuț, îți recomandăm să consulți instrucțiunile de asamblare. Dacă procesul de asamblare este complex sau greu de înțeles, ar fi indicat să alegi un model mai ușor de asamblat sau verifică dacă vânzătorul oferă servicii de asamblare. În funcție de prețul acestor servicii, e posibil să merite investiția!

După ce ai ales pătuțul, nu ai terminat toată treabă! Asamblarea este un alt hop pe care trebuie să îl treci. Oricât de rezistent ar fi, dacă uiți vreun șurub sau o piesă nu este fixată așa cum trebuie, se poate declanșa un dezastru. Dacă lipsesc piese, contactează producătorul pentru a le recupera.

Un alt lucru de luat în considerare este dacă pătuțul va trebui sau nu dezasamblat pentru a fi mutat. Acest aspect este deosebit de important dacă intenționezi să ții pătuțul lui bebe în camera ta în primul an de viață și apoi să-l muți în camera special amenajată pentru copil. Dacă este dificil de montat, desfăcut și remontat, gândește-te de două ori înainte de a-l cumpăra!

De unde cumpăr un pătuț de bebe?

Când vine voba de cumpărarea unui pătuț de bebe ai nevoie de 3 lucuri esențiale: informații corecte, bani și timp. Toate informațiile de care aveai nevoie le-ai găsit în ghidul nostru, bugetul ți-l stabilești singură, iar timp, asigură-te că ai suficient ca să faci cea mai bună alegere pentru copilul tu.

Nu te îngrijora! Indiferent de banii de care dispui, pe piața din România există suficente modele pentru fiecare buzunar! Cât privește timpul, e bine să-ți acorzi suficient pentru această aciziție pentru a-l găsi, pentru a-ți fi livrat și montat înainte ca bebe să ajungă acasă!

Iată câteva opțiuni de unde ai putea achiziționa un pătuț de bebe:

Magazinele en gros pentru bebeluși: aceste magazine au cea mai mare selecție de pătuțuri pentru copii, atât în ​​preț, cât și ca stil. Au câteva modele în stoc, dar comandă altele, la cererea clienților, a căror livrare poate dura până la 12 săptămâni. Comandă din timp pentru a evita întârzierile nedorite!

Magazinele locale pentru bebeluși: magazinele locale pentru bebeluși comercializează, de obicei, mărci premium pentru pătuțuri la prețuri medii, până la prețuri…. premium. Deoarece adesea nu păstrează pătuțurile în stoc, pătuțul tău va fi probabil o comandă specială. Cu toate acestea, magazinul local pentru bebeluși oferă cel mai personalizat serviciu și cu siguranță reprezentantul său va petrece mult timp cu tine pentru a găsi pătuțul pe care ți-l dorești cu adevărat!

Marile magazine de mobilă: marile magazine expun pentru vânzare un număr limitat de stiluri de pătuț și au adesea aceste pătuțuri în stoc. Dacă vrei să cumperi un pătuț necostisitor, fără a fi nevoie să dai comandă, aceste magazine pot fi o alegere bună. Pătuțurile ieftine arată mai bine ca niciodată, deci un buget mic, nu trebuie să faci rabat de la stil!

Magazine universale (hypermarketurile): Aceste magazine pot vinde pătuțuri, de obicei la prețuri mici sau medii. Majoritatea magazinelor universale păstrează pătuțurile în stoc, sau le pot aduce pe comandă! Asigură-te că ai timp suficient să vină comanda și ia în calcul și eventualele întârzieri!

Magazine online cu amănuntul: există o varietate de comercianți cu amănuntul online care oferă o gamă largă de mărci și modele de pătuțuri, dar transportul nu este inclus în preț, ci trebuie achitat separat! În plus, dacă există o problemă, returnarea pătuțului poate fi dificilă.

Asigură-te că ai înțeles politica de returnare înainte de a cumpăra și fii atentă la impactul pe care îl poate avea transportul asupra pătuțului. Unele familii au raportat daune vizibile ale produsului datorate transportului. Atâta timp cât știi la ce să te aștepți, cumpărarea de la un retailer online poate fi o opțiune excelentă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa