O mamă trage un semnal de alarmă după ce fiul ei era să-și piardă două degete din cauza unui fir de păr

Mihaela Călin

  O mamă din S.U.A. a dorit să avertizeze pe rețelele de socializare și alți părinți după ce fiul ei, în vârstă de 10 săptămâni, aproape că și-a pierdut două degete de la picioare din cauza unui fir de păr.

  Heather Fricke, mama lui Jacob, a povestit pe Facebook cum un fir din părul său a ajuns să fie înfășurat în jurul degetelor de la picioare ale fiului său de 10 săptămâni.

  În postarea sa, Heather a spus că ea și tatăl lui Jacob, Tommy Wcisel, au văzut într-o zi, în timpul rutinei zilnice de îngrijire, că două dintre degetele de la picioare ale bebelușului lor sunt umflate:

  „Fiul meu Jacob are 10 săptămâni și nu plânge niciodată, cu excepția momentelor când nevoile sale de bază nu sunt îndeplinite. Ei bine, astăzi, după ce i-am schimbat scutecul, l-am pus în pătuț pentru obișnuitul somn de prânz, de două ore.
  Când s-a trezit, l-am hrănit și i-am schimbat atât scutecul, cât și hainele, pentru că urma să mergem la o petrecere… Apoi l-am rugat pe Tommy să-i pună șosetele. Atunci el și-a dat seama că două dintre degetele de la picioarele bebelușului erau vineții și legate împreună cu un fir de păr!!!”

  „Dacă nu aș fi scos la timp firul de păr, degetele ar fi putut fi amputate”

  După ce au încercat chiar ei să îndepărteze firul de păr, Heather și Tommy s-au grăbit să-l ducă pe Jacob la spital:

  „Am luat cu mine ce am putut și ne-am dus la Urgențe, unde am petrecut o oră. În acest timp o echipă de cinci medici a încercat să scoată restul firului meu de păr de pe cele două degete de la picioare…

  „Doctorii mi-au spus că dacă nu aș fi scos părul, pe care am reușit să-l scot, cele două degete ar fi trebuit să fie amputate …”.

  Heather a continuat postarea prin a spune că Jacob se simte bine și că îl mai doare puțin. Ea a făcut publică toată pățania și și-a dorit să tragă un semnal de alarmă și altor părinți pentru ca aceștia să devină conștienți de acest lucru:
  „Verificați degetele copiilor ori de câte ori puteți!”

  „Și dacă aveți un băiețel chiar și penisul lui. Da, am zis penisul … Este atât de mic, iar părul nostru poate fi un astfel de pericol. Dar niciodată nu acordăm suficientă atenție acestui lucru…Vă rog, împărtășiti acest mesaj tuturor prietenelor voastre mămici cu copii mici!!!”

  Heather Fricke a atașat la postarea ei și o poză cu degețelele băiețelului ei la 12 ore după îndepărtarea firului de păr.

  Anul trecut, un alt tată trăgea un semnal de alarmă pe rețelele de socializare despre garourile de păr, după ce fiicei lui i s-a umflat un deget de la picior de la un fir de păr.

  Ce este un garou de păr?

  Dr. Umang Patel, medic pediatru la „Frimley Park NHS Foundation Trust” și director clinic la „Babylon Health” a definit pentru site-ul www.netmums.com garoul de păr (hair tourniquet în engleză)

  „Apare atunci când se întâmplă ca un fir de păr să se înfășoare în jurul unui deget de la mână sau de la picior, afectând sau întrerupând alimentarea cu sânge a acelui deget. Probabil că acest fenomen este cel mai frecvent în categoria de vârstă 0-2 ani, dar se poate întâmpla oricui, la orice vârstă.

  „Există două lucruri principale de subliniat: în primul rând că nu puteți face nimic pentru a preveni acest lucru și, în al doilea rând, că extrem de rar se poate ajunge la vătămări grave, cum ar fi amputarea”.

  Cum poți să observi semnele?

  „Dacă vezi că micuțul tău suferă, dar nu-ți dai seama care ar putea fi cauza, de vină ar putea fi un garou de păr, deci merită să știi ce să cauți.

  Dezbracă-l pe cel mic și studiază-i cu atenție corpul. Vezi dacă are vreun degețel umflat, roșu sau dureros. Dacă găsești așa ceva, mergi direct la camera de gardă a spitalului de copii unde va fi tratat ca o urgență.

  Cu cât copilul este văzut și tratat mai devreme de un medic, cu atât va fi mai ușor de îndepărtat firul de păr înfășurat în jurul degetului lui.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa