articol susținut de

6 mituri despre eritemul fesier la bebeluș demontate de pediatrul Irina Costache

Cristina Călin, redactor
mituri despre eritemul fesier

Eritemul fesier este una dintre problemele care apar în primul an de viață al copilului și, din păcate, nu ocolește pe nimeni. Vestea bună este că poți să îl ții sub control și să îi influențezi efectele prin folosirea de produse adecvate.

Eritemul fesier este atât de des întâlnit dacă vei întreba 100 de mame vei primi 105 păreri despre cum ar trebui să faci să îl preîntâmpini sau să îl vindeci. O mulțime de mituri despre eritemul fesier circulă în mediul online sau din gură în gură, dar adevărul este că doar medicul pediatru îți poate da cele mai bune sfaturi.

Vă invităm să urmăriți întreaga discuție despre iritația de scutec la bebeluși, cu dr. Irina Costache, AICI:

Iată o listă cu 6 mituri despre eritemul fesier și adevărul din spatele lor cu explicații de la medicul pediatru Irina Costache.

MITUL nr. 1: Folosește scutece mai mari pentru a lăsa aerul să circule

Mărimea scutecului contează foarte puțin atunci când vorbim de eritemul fesier. De fapt, atunci când îi pui copilului un scutec ceva mai mare sau nu îl strângi atât cât trebuie pot apărea scurgeri. Nu vrei să vezi ce se întâmplă atunci când urina și materiile fecale ies din scutec și cât va trebui să muncești să cureți tot. Așadar, un scutec ar trebui să se potrivească perfect copilului, fără să fie prea strâns, dar nici lăsat prea liber. Majoritatea mărcilor de scutece au mărimi desemnate pentru fiecare grupă de vârstă, astfel încât să știi exact ce trebuie să cumperi.

MITUL nr. 2: Bebelușul trebuie spălat cu apă și săpun la fiecare schimbare de scutec

Dr. Irina Costache, medic pediatru, recomandă spălarea copiilor cu apă călduță după fiecare scaun

Adevărul este undeva la mijloc legat de această afirmație. Bebelușul trebuie spălat cu apă la fiecare schimbare de scutec, însă nu trebuie să folosești de fiecare dată și săpun sau gel de duș. Acesta este recomandat dacă a eliminat materii fecale.

”Putem să punem gelul de duș în apă sau putem să folosim numai pentru zona scutecului, acolo unde materiile fecale se ascund în pliurile unui sugar, mai ales dacă acesta este plinuț, iar dacă e băiețel, atenție, trebuie spălat foarte, foarte bine. Deci, într-adevăr, cu moderație. Nici prea mult, dar nici prea puțin.”

Irina Costache, medic pediatru

MITUL nr. 3: Șervețelele umede și crema nu trebuie să lipsească de la nicio schimbare de scutec

Potrivit medicului această practică este una dintre cele mai periculoase: „Le mai spun mamelor uneori „Imaginați-vă că vă ștergeți cu șervețele umede și după aceea vă dați cu cremă!”. Se favorizează o umezeală excesivă și prin faptul că nici crema respectivă nu intră în piele, aceasta devine iritată. Atunci când avem iritație, avem automat inflamație și poate să crape pielea. Este poarta de pornire. Deci ele însele pot irita, șervețelele, dacă le folosim excesiv. Nu le folosim decât atunci când trebuie. Indiferent din ce material sunt făcute.”

MITUL nr. 4: La diversificare se intensifică eritemul fesier

Diversificarea alimentației bebelușului nu implică neapărat apariția eritemului fesier, spune un alt mit despre eritemul fesier. Problema apare atunci când copilul mănâncă alimente mai acid – cum sunt merele, kiwi, roșiile, sau când are alergii alimentare. Ceea ce trebuie să faci în acest caz este să schimbi copilul cât mai repede atunci când are scaun. Apoi îl speli cu apă călduță și puțin gel de duș adaptat nevoilor lui.

MITUL nr. 5: Toate cremele de scutec sunt la fel

Acest lucru este fals. Nu toate cremele pentru scutece sunt create la fel. Este posibil ca unele mărci să nu fie suficient de puternice sau să conțină formula potrivită pentru a proteja pielea bebelușului de potențialii iritanți din scaun. Altele pot conține, de asemenea, ingrediente iritante care pot agrava starea. În această categorie intră bicarbonatul de sodiu, acidul boric, camforul, fenolul, benzocaina, difenhidramina sau salicilații. 

Pentru prevenire este nevoie de „un unguent care să ajute, să prevină această iritație. Și dacă unguentul ăla are și vreun ingredient în plus cum ar fi un inhibitor de protează, atunci îl face cu atât mai special”, mai explică medicul pediatru Irina Costache.

6. Poți folosi aceeași cremă și pentru prevenție și pentru vindecare

Există unguente special adaptate fiecărui tip de nevoie. Pentru prevenție nu vom folosi creme care usucă, ci pe cele din categoria emolientelor—cum sunt derivații din pantheol. Acestea au rolul de a hidrata pielea. Pe acestea le putem folosi tot timpul după ce am spălat bebelușul cu apă și săpun.

Derivații de oxid de zinc, prezenți în multe dintre cremele pentru eritem fesier, mai degrabă usucă. „Ele sunt folosite și ca tratament, dar nu le putem folosi în viața de zi cu zi. Noi ne-am obișnuit să le mai încurcăm. Noi, mamele, acum vorbesc în numele lor. Să le mai încurcăm, și să folosim de toate felurile. Dar unguentele cu oxid de zinc rareori pot fi folosite singure pe termen lung. E nevoie de un unguent care să ajute, să prevină această iritație”, mai spune Irina Costache.

Un produs potrivit pentru a preveni și trata eritemul fesier este Patatine. Acesta conține inhibitori ai enzimelor protează, pentru a preveni iritarea pielii de la fecalele bebelușului și o formă de vitamina E pentru a produce vindecarea pielii deteriorate. Patatine este o formulă unică și conține două ingrediente active: inhibitori ai enzimelor protează 5%, care inhibă activitatea proteazelor prezente în fecale, și dexpantenol (ProVitamin B5) 5%, care formează o barieră și ajută pielea să se regenereze.

Te-ar mai putea interesa