Masă de înfășat pentru bebe – ghidul alegerii perfecte

Când vrei să-ți cumperi o masă de înfășat pentru micuțul tău, citește cu atenție ghidul nostru care îți va fi de mare folos pentru a face cea mai bună alegere! Află toate criteriile de alegere și de siguranță pentru un astfel de produs!

Georgiana Mihalcea, redactor
masă de înfășat
Masa de înfășat este un element extrem de util în primii doi ani din viața copilului tău!

Masa de înfășat este sau nu necesară? Tu știi cel mai bine răspunsul la acestă întrebare! Noi am creat un ghid care să te ajute să descoperi totul despre acest produs. Vom vorbi despre toate tipurile de mese de înfășat, caracteristicele acestora și cum să-ți păstrezi în siguranță copilul în timp ce se află pe masa de înfășat.

Masa de înfășat este o piesă de mobilier pe care o vei folosi în primii doi-trei ani de viață ai copilului pentru a-i schimba scutecul sau pentru a-l îmbrăca. Înainte de a o cumpăra, trebuie să te asiguri că ai spațiu suficient în camera copilului pentru ea, dar și că dispui de bugetul necesar pentru o asemenea investiție.

 Ce poți face cu o masă de înfășat?

Chiar dacă, în zilele noastre, bebelușii nu mai sunt înfășați, denumirea s-a păstrat în timp. Masa de înfășat- de schimbat de fapt- este foarte utilă în primele 36 de luni din viața copilului tău pentru momentele în care acesta trebuie schimbat de scutece ori de haine.

  • Are forma, înălțimea și structura potrivite pentru schimbarea copilului, dar și pentru păstrarea hainelor și a altor produse necesare pentru îngrijirea copilului în prima etapă a vieții.
  • Mesele de înfășat au de obicei sertare, coșuri și rafturi pentru depozitarea obiectelor esențiale, a jucăriilor, unguentelor pentru erupții cutanate, scutece ori șervețele umede pentru bebeluși.
  • Este dificil să ai acces la toate lucrurile menționate mai sus dacă îți schimbi copilul oriunde altundeva prin casă.
  • Masa de înfășat este utilă oricărei proaspete mămici, dar, mai ales celor care au născut prin cezariană, deoarece aplecarea și îndoirea abdomenului poate fi dureroasă și inconfortabilă.
  • Există modele căptușite cu vinil, dar și cu bumbac organic, iar acestea din urmă au un preț ceva mai ridicat.
  • Majoritatea produselor de acest tip existente pe piață sunt practice, rezistente, stabile și capabile să îndeplinească mai multe funcții.

Masa de înfășat este concepută pentru utilizare prelungită, de la naștere până când bebelușul tău va cântări 15 kilograme. Husele se pot scoate ușor pentru a fi spălate sau curățate, modelele sunt potrivite atât pentru fete, cât și pentru băieți, iar materialele din care sunt fabricate sunt atent alese pentru siguranța și confortul copilului.

Standarde de siguranță

Primul criteriu atunci când vrei să cumperi o masă de înfășat trebuie să fie siguranța pe care o aferă copilului tău. Experții europeni au alcătuit un set de reguli pe care produsele destinate bebelușilor și copiilor mici trebuie să le respecte, iar tu trebuie să verifici asta înainte de cumpărare.

 Caută cu atenție dacă pe masa de înfășat are inscripționată pe etichetă standardul european de siguranță EN 12221-1:2008!

  • La nivelul Europei sunt raportate anual în jur de 5.500 de incidente care se produc în timpul utilizării unei mese de înfășat.
  • Chiar dacă masa pe care ai cumpărat-o este realizată conform cu EN 12221-1:2008, citește cu atenție instrucțiunule de utilizare pe care ți le pune la dispoziție producătorul, pentru a evita apariția accidentelor nedorite!
  • Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este ca micuțul tău să cadă de la înălțime pentru că l-ai scăpat din priviri preț de numai câteva clipe, iar el nu a fost asigurat cum trebuie la nivelul mesei de înfășat.
  • Pentru a evita astfel de tragedii, cumpără de la bun început o masă de înfășat cu o bază cât mai largă, pentru a avea o stabilitate optimă! De asemenea, urmărește ca marginile laterale să fie cât mai ridicate, de minim 10 centimetri și masa să fie dotată cu cenuri pentru bebe ușor de folosit, pentru ca el să fie în siguranță atunci când îi schimbi hainele sau îmbrăcămintea.
  • Cele mai căutate modele sunt cele care dențin și spații de depozitare, pe principiul „să ai totul la îndemână” tocmai pentru a nu lăsa bebelușul nesupravegheat pe masa de înfășat cât timp tu mergi prin casă pentru a căuta șervețele umede sau un unguent pentru iritații.
  • Un alt model sigur este și cel care se fixează pe patul bebelușului și poate rămâne fixat acolo sau detașat după fiecare utilizare, depinde de preferințele tale.
  • Masa de înfășat cu înveliș din bumbac organic prezintă și ea un criteriu de siguranță: îl protejează pe micuțul tău de o eventuală alergie la substanțele care pot irita pielea sensibilă a bebelușului tău.
  • Caută o masă de înfășat care este dotată cu un sistem de curele de siguranță ce se montează în timpul schimburilor de scutece, pentru că, unii bebeluși se pot agita foarte tare în aceste momente și există riscul să cadă de la înălțime și să se rănească.
  • Nu uita, poate, cel mai important sfat: stai cu ochii pe copil în timp ce folosești masa de înfășat. Nu-i trebuie prea mult timp să se zvârcolească puțin, să se dezechilibreze și să cadă!

Criterii de cumpărare a unei mese de înfășat

Funcționalitate

O masă de înfășat poate fi mai mult decât pare!

  • Masa de înfășat pliabilă îți dă posibilitatea să o extinzi doar atunci când ai nevoie de ea, în restul timpului stă într-un spațiu de depozitare, să ai la dispoziție astfel un spațiu suficient în camera copilului.
  • Vrei să o ții mereu extinsă, dar să o poți muta de colo-colo? Alege o masă de înfășat cu roți, sistem ce-ți va permite să o plimbi prin toată camera (sau chiar casa). Verifică dacă roțile au sistem de frânare ușor de folosit și blochează roțile după fiecare mutare! Niciodată să nu pui bebelușul pe o astfel de masă de înfășat dacă nu i-ai blocat roțile în prealabil!
  • Ai un bebe plin de energie și ai emoții că nu stă la schimbat? Alege o masă de înfășat cu curele de siguranță sau una dotată cu o arcadă cu jucării menite să-i atragă atenția copilului tău.
  • Că tot vorbim despre funcționalitate, există posibilitatea să îmbini folosirea unei mese de înfășat cu cea a cădițe de baie. Un astfel de model îți permite să montezi cădița pe suprafața de schimbat. Este o soluție practică atât pentru bebe, cât și pentru spatele tău destul de greu încercat în ultima vreme.

Spațiul de depozitare

Cum spuneam și mai devreme, multe mame aleg o masă de înfășat dotată și cu spații de depozitare, pentru a avea totul la îndemână. Dar și mămici care preferă varianta simplă, fără rafturi, uși și sertare. Tu știi mai bine ce se potrivește în camera copilului tău și stilului vostru de viață.

 Timpul de folosire

 Aici există două mari categorii de mese de înfășat:

  • Unele pot fi folosite până la maximum 1 an, costă mai puțin și sunt de dimensiuni ceva mai reduse. Sunt alese de părinții care sunt de părere că după 1 an copilul oricum nu mai stă într-un loc în timp ce este schimbat.
  • Altele pot fi folosite chiar și până la 3-4 ani ai copilului tău, sunt mai rezistente, mai scumpe și ocupă și mai mult spațiu. După ce o astfel de masă nu mai este folosită pentru schimbatul copilului, ea poate fi utilizată ca dulăpior, comodă ori birou.

Dimensiunea și amplasarea în cameră

Amplasarea nu trebuie făcută lângă un geam sau o ușă care se deschide larg, nici lângă prize ori cabluri electrice, cablu de antenă tv sau orice poate fi prins cu mânuța de către bebeluș. Producătorii recomandă amplasarea unei mese de înfășat într-un colț al camerei bebelușului, fixată de unul sau chiar doi pereți, pentru un plus de siguranță și de stabilitate.

Cât privește mărimea avem două mari categorii:

  • Mesele de înfășat de mari dimensiuni ocupă un loc destul de însemnat în cameră, deoarece includ și o comodă cu spații de depozitare.
  • Cele de mici dimensiuni (60-70 cm) se montează pe patul bebelușului și nu ocupă astfel un spațiu suplimentar în camera copilului.

Înălțimea mesei de înfășat este, de asemena, extrem de importantă, deoarece unul dintre cele mai importante criterii de cumpărare este ca tu să-ți protejezi spatele (și eventual operația cezariană). Cumpără o masă de înfășat care ți se potrivește, probeaz-o de câteva ori înainte de a o cumpăra pentru a nu o folosi într-o poziție neconfortabilă pentru tine!

Stabilitatea

Cea mai bună alegere va fi făcută în clipa în care dai banii pe o masă de înfășat în care copilul tău este permanent în siguranță! Fii atentă dacă produsul pe care ai pus ochii:

  • Are o bază de susținere cât mai largă.
  • Ai verificat toate îmbinările mesei de înfășat.
  • Nu se clatină.
  • Nu scârțâie.
  • Nu se balasează când pui mâna pe ea.
  • Nu alege niciodată o masă de înfășat care nu are margini de siguranță pentru cel mic!

Materialele din care este fabricată

De obicei, o masă de înfășat de mici dimensiuni este fabricată dintr-un complex de materiale precum metal, plastic și fibre textile. Cele de mari dimensiuni (de tip comodă) sunt fabricate din lemn masiv sau combinații cu PAL.

Majoritatea tipurilor de mese de înfășat sunt prevăzute cu o husă detașabilă ce poate fi spălată ori de câte ori vei considera că este necesar.

Tipuri de mese de înfășat pentru bebe

Masă de înfășat cu dublă utilizare

Mulți părinți aleg o masă de înfășat care are și cădiță pentru un plus de funcționalitate a produsului cumpărat.
  • Se poate folosi atât ca spațiu de schimbat copilul, cât și pentru a monta cădița acestuia.
  • În general, acest tip de produs poate fi folosit până ce copilul cântărește 12 kilograme și este extrem de simplu de utilizat.
  • Are o bază de susținere largă care ajută la asigurarea stabilității la care visezi când cumperi o masă de înfășat.
  • La multe modele din acest tip de produs cada copilului are un sistem de scurgere, ușor de golit.
  • Nu e nevoie să participe două persoane la îmbăierea copilului. Dacă tati prinde mișcarea, îi poate face singur baie celui mic!
  • Are de obicei două etajere pe care poți depozita diverse produse destinate îngrijirii bebelușului, avându-le mereu la îndemână (exp: prosop, șampon, scutece, cremă, hăinuțe etc).
  • Salteaua destinată schimbării copilului este fixată deasupra cădiței, deci detașabilă.
  • Previne accidentele prin marginile ridicate pe care le are de jur împrejur.
  • Poate fi dotată cu roți, iar acest sistem te va ajuta să îi schimbi foarte uor amplasarea în casă.

Masă de înfășat detașabilă

  • Este ieftină, de calitate și destul de ușor de folosit.
  • Ocupă foarte puțin spațiu, montându-se deasupra pătuțului bebelușului și putându-se detașa rapid, la nevoie!
  • Are dimensiuni standard de 50X70 cm.
  • Se fixează de pătuț cu ajutorul piciorușelor de lemn, prevăzute cu șuruburi tip fluture, destul de ușor de prins.
  • Are, de obicei, două margini laterale înălțate pentru a preveni accidentele nedorite.
  • Salteaua este moale, la fel și lateralele, fiind acoperită cu un material impermeabil, ușor de curățat.

Masa de înfășat pliabilă

  • Oferă calitate și flexibilitate la un preț rezonabil.
  • Poate fi montată pe o varietate de suporturi: patul bebelușului, patul părinților, cada de la baie, chiar și pe o comodă. Singurul criteriu este ca, suprafața pe care este montată să fie cuprinsă între 56 și 74.5 cm.
  • Este dotată cu picioare pliabile.
  • Atât marginile laterale, cât și cea din zona capului bebelușului sunt înălțate pentru un plus de siguranță.

Masa de înfășat 3 în 1

  • Cu siguranță cea mai scumpă masă de înfășat, dar și cea mai durabilă, rezistentă și sigură.
  • Cuprinde: comodă, masă de înfășat bebelușul și cădiță pentru baia acestuia.
  • Poate fi folosită ani de zile, chiar și după ce-și pierde întrebuințarea inițială.
  • După ce copilul renunță la scutece, acest produs devine cu ușurință un spațiu de depozitate extrem de practic și de elengant.
  • Marginile laterale sunt rigicate conform standardelor europene.
  • Tranziția de la masă de înfășat se face foarte simplu, printr-o simplă mișcare.
  • Comoda are  sertare, extrem de încăpătoare.
  • Unele mese 3 în 1 pot fi echipate cu roți cu sistem de frânare, pentru a o putea muta cu ușurință oriunde în locuința ta.
  • Este fabricată de obicei din lemn masiv, dar există pe piață și variante din PAL sau MDF.
  • Le vei găsi în culori calde, sau alb, cu decorațiuni simple.

Cum schimbi scutecul sau hainele în siguranță

Asigură-te că ai la îndemână tt ce-ți trebuie pentru schimbatul scutecului înainde de a așeza copilul pe masa de înfășat!

Îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți schimbi copilul în siguranță folosind o masă de înfășat:

  • Nu-ți lăsa niciodată copilul nesupravegheat pe o masă de înfășat! Bebelușii sunt activi și se pot mișca, se pot răstuna și cadea. Da, dacă masa nu este prea înaltă, impactul va fi mai mic, dar indiferent de înălțimea acesteia sănătatea copilului poate fi în pericol.
  • Schimbă întotdeauna copilul din lateral și nu din dreptul picioarelor. Bebelușii se pot răsturna din lateral, dar niciodată din față sau din spate. Dacă are tendința de a se rostogoli, îl poți prinde imediat. Păstrează mereu această practică, chiar dacă folosești o masă de înfășat cu margini de protecție în toate cele patru laturi.
  • Asigură-te că ai la îndemână orice lucru ți-ar putea fi necesar înainte să începi „operațiunea” de schimbare a scutecului sau a hainelor. Nu trebuie să-ți lași niciodată copilul în masa de înfășat și tu să pleci să iei un obiect care-ți lipsește. Dacă trebuie să pleci, ia bebelușul cu tine!
  • Curelele de protecție pe care le poate avea în dotare masa de înfășat sunt o măsură secundară de protecție și nu una principală! Ele nu înlocuiesc supravegherea părintească! Rămâi mereu cu bebelușul tău!
  • Pentru a-i distrage atenția micuțului tău sau pentru a-l ține câteva clipe ocupat, îi poți da o jucărie adecvată vârstei sale. Îndepărtează de pe masa de înfășat orice uleiuri de bebe, pudre, produse cosmetice etc. Bebelușul ar putea să încerce să se joace cu ele și să ajungă să le ingereze conținutul, iar acest lucru te pate trimite direct la camera de gardă.
  • Nu agăța nimic de marginile mesei de înfășat! Jucăriile, prosoapele, hăinuțele, orice ți-ar putea trece prin cap să pui lângă bebe, pune-le cât mai departe de el!

 Întreținerea mesei de înfășat

  • Chiar dacă masa de înfășat are o husă impremeabilă, este indicat să o igenizezi după fiecare utilizare. Atâta timp cât respecți această regulă în mod frecvent, o ștergere cu un șervețel umed este suficientă.
  • Săptămânal poți folosi pentru curățare o lavetă îmbibată cu o soluție de curățare sau dezinfectare adecvată, cu condinția să clătești foarte bine suprafața după aceea. Previi astfel dezvoltarea bacteriilor patogene și păstrezi suprafața gata de utilizare în siguranță!
  • După fiecare schimbare a scutecului, pune toate produsele folosite la locul lor, ca să le găsești ușor și data următoare.
  • Asigură-te din când în când că ai în apropierea mesei de înfășat rezerve suficiente de șervețele umede, scutece, cremă pentru irirații. De ce spunem asta? Să nu fii luată prin suprindere că-ți lipsește ceva fix când schimbi copilul și să fii tentată să-l lași pe masă ca să iei ce-ți trebuie din altă parte! Siguranța înainte de toate, nu uita asta, mami!

Cum se schimbă corect un scutec

Schimbatul scutecului, o „operaţiune” simplă în aparenţă, are totuşi trucurile ei, fără de care pielea bebeluşului tău poate avea de suferit.

Pregătiri şi precauţii

  • Înainte de toate, pregăteşte tot ce ai nevoie pentru schimbatul bebeluşului. În nici un caz nu-l vei aşeza pe masa de schimbat şi apoi vei căuta lucrurile necesare acestei operaţiuni. Bebeluşul nu trebuie lăsat nici o clipă fără supraveghere.
  • Rulează cu ambele mâini cămăşuţa, bluza sau body-ul până la talie. În primele luni, bebelușului tău nu-i place să stea prea mult dezbrăcat.

Prima grijă

Dezlipeşte „ariciul” de la scutec. Dacă bebe se mişcă mult, ai grijă să nu i se lipească de piele.

  • Cu o mână ţine-i ambele picioruşe, în timp ce cu cealaltă îndepărtezi „murdăria” cu mişcări de ştergere, folosind scutecul.
  • Înainte de a arunca scutecul, repetă încă o dată ştergerea, folosind o parte curată a acestuia.
  • Măsuri de securitate: Pune sub bebeluş un prosop curat, absorbant, pentru orice eventualitate: s-ar putea să-i placă să pozeze „nud” şi să-şi exprime satisfacţia printr-un alt pipi.

Spălatul

  • Foloseşte un săpun solid sau lichid fără parfum sau alcool şi o mănuşă curată, pe care o păstrezi numai pentru toaleta acestei zone. 
  • Săpuneşte ambele feţe ale mănuşii şi foloseşte-le alternativ.

Cum faci toaleta

  • Începe mişcarea dinspre partea mai curată – burtica bebeluşului – şi  continuă în jos, spre partea murdară.
  • Dacă este vorba de o fetiţă, curăţarea se face dinspre vulvă spre fese, pentru a reduce riscul aducerii în zona genitală a germenilor din materiile fecale.
  • Pentru aceasta, poţi folosi în locul mănuşii o bucată dintr-o ţesătură fină de bumbac care curăţă mult mai bine pliurile vulvare şi nu irită. Nu uita să schimbi „cârpa” ori de câte ori este nevoie!

Folosirea şerveţelelor

Dacă nu eşti acasă, foloseşte şerveţelele umede, care îţi permit să schimbi bebeluşul fără apă. Atenţie însă: nu este indicată folosirea lor atunci când fesele sunt iritate!

Ştergerea

  • După ce ai spălat bine pielea bebeluşului, ai grijă să nu rămână umedă. Ştergerea se face în aceeaşi ordine ca şi toaleta.
  • Pentru şters, ajută-te de un prosop moale.
  • Tamponează cu mişcări blânde pielea copilului, având grijă să nu uiţi pliurile, pentru că în aceste locuri umiditatea restantă produce frecvent  „maceraţii”.
  • Nu freca niciodată pielea bebeluşului, deoarece se irită foarte uşor.

Dacă apar iritaţii

Urina bebeluşului poate irita cu uşurinţă fesele lui, de aceea este bine să aplici o cremă pe bază de zinc. Aceasta face un ecran protector între piele şi scutec. Dacă iritaţia persistă, cere sfatul pediatrului pentru alegerea unei creme adecvate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa