Labiile mici lipite la fetițe. Ce înseamnă asta și cum se tratează?

Mihaela Călin
fetiță care se întinde
Când fetița ajunge la pubertate și crește nivelul de estrogen, afecțiunea ar trebui să dispară. FOTO: Shutterstock

Labiile mici lipite la fetițe înseamnă că labiile interioare ale vaginului ei – labia minora – sunt lipite printr-o membrană subțire. Zona lipită poate fi doar o secțiune mică sau poate fi vorba de o zonă mai extinsă. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 2% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 6 ani. Când labiile mici sunt lipite părinții pot fi foarte tulburați, deși în majoritatea cazurilor nu este nimic îngrijorator, ne liniștesc cei de la site-ul medical www.cyh.com

La fete și la femei, organele genitale externe includ labia majora (labiile exterioare mai mari) și labia minora (labiile interioare mai mici). Acestea se află de-a lungul părților laterale ale deschiderii din vezică (uretra) și deschiderea vaginului.
De obicei, labiile mici sunt despărțite, cu o deschidere clară între ele. Dar, uneori, labiile mici sunt lipite, lăsând o deschidere mai mică sau, rareori, fără deschidere. Intrarea în vagin poate fi complet ascunsă. Această afecțiune se numește “coalescență labială” și apare cel mai frecvent când fetele au vârsta cuprinsă între 6 luni și 6 ani.
Acest lucru nu este incomod pentru fetițe și, de obicei, nu provoacă probleme. Labiile mici se despart întotdeauna, pe măsură ce fetița înaintează în vârstă și nivelurile hormonului estrogen cresc în corpul ei, la începutul pubertății.

Labiile mici lipite la fetițe – cauze

Labiile sunt în mod normal separate la naștere și timp de câteva luni după naștere, deoarece hormonul estrogen a trecut de la mamă la copil prin placentă. După 3 până la 6 luni, când nivelurile de estrogen devin foarte scăzute, labiile pot deveni iritate și aspre, posibil din cauza iritațiilor pielii – posibil de la scutece ude sau murdare, de la balsamul de rufe sau de la săpun – apoi, pe măsură ce rana se vindecă, labiile se lipesc una de alta.

Labiile mici lipite la fetițe. Ce probleme pot apărea?

Cantități mici de urină pot rămâne în interiorul membranei, motiv pentru care poate apărea o infecție sau o iritare a pielii și a mucoasei vaginale.

Unele fete pot avea infecții repetate ale vezicii urinare.
Uneori pot apărea probleme cu antrenamentul la oliță, deoarece o cantitate mică de urină poate rămâne prinsă deasupra labiilor lipite (în interiorul vaginului) și să se scurgă în afară după ce fetița se ridică de pe oliță, umezindu-și astfel pantalonii. Acest lucru poate fi confuz pentru un copil mic, care simte că și-a golit vezica, și nu înțelege de ce mai vin câteva picături.
Despărțirea labiilor alipite poate fi dureroasă și poate să apară o mică sângerare de-a lungul marginilor lor. Pe măsură ce labiile se vindecă, marginile se pot uni din nou.

Labiile mici lipite la fetițe – tratament

În majoritatea cazurilor, labiile mici lipite nu provoacă probleme și se separă fără tratament, pe măsură ce fetița înaintează în vârstă, iar nivelul ei de estrogen crește, la începutul pubertății.

  • Nu încerca să tragi de labiile fiicei tale pentru a le dezlipi. Asta i-ar putea face rău, iar labiile se vor lipi, probabil, din nou.
  • Orice ar putea irita pielea ar trebui să fie oprit (de exemplu, fără baie cu spumă).
  • Dacă alipirea se extinde, acoperă deschiderea uretrei și prinde urină în zona genitală, cu siguranță vei dori să vorbești cu medicul pediatru despre posibilitățile de tratament. Urina prinsă poate provoca iritații și, eventual, infecții. Zona genitală poate părea, de asemenea, iritată.
  • Pentru tratarea acestei afecțiuni este prescrisă, de obicei, o cremă cu estrogen. Medicul îți va spune să aplici această cremă direct pe țesutul afectat până când labiile se separă și pielea se vindecă. Acest lucru se întâmplă de obicei rapid (adesea în decurs de o săptămână), deși este posibil să fie nevoie să aplici crema timp de câteva săptămâni pentru a preveni alipirea din nou a labiilor. Chiar și atunci când acest tratament funcționează, este destul de obișnuit ca labiile să se reunească din nou.
  • Pentru a reduce riscul ca labiile mici să se lipească din nou, unii medici sugerează trecerea la un unguent de lubrifiere fără prescripție medicală, după încetarea utilizării cremei cu estrogen.

Labiile mici lipite la fetițe – prevenire

Fii vigilent și schimbă-ți fetița de fiecare dată când are scutecul ud. De asemenea, aplică un strat subțire de cremă protectoare pentru copii după fiecare schimbare a scutecului, pentru a preveni iritarea. Evită săpunurile sau balsamul de rufe care pot provoca iritații.
Chiar dacă faci tot ce poți, fiica ta ar putea continua să aibă labiile mici lipite pe tot parcursul copilăriei. Dar când ea ajunge la pubertate și crește nivelul de estrogen, afecțiunea ar trebui să dispară. Până atunci, nu există niciun motiv să te preocupi de alipirea labiilor mici, dacă nu provoacă probleme. Multe fetițe nici măcar nu știu că o au.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa