În vizită cu bebelușul. La ce trebuie să te aștepți?

Ramona Dinescu
cu bebelusul in vizita

Bebelușilor le place în vizită pentru că iubesc locurile noi. Sunt atâtea de investigat și atâtea lucruri de atins. Însă nu mulți sunt fericiți să primească în vizită un bebeluș care cotrobăie peste tot și încearcă să pună mâna pe orice se află la vedere.

Vizitele cu bebelușul nu sunt de cele mai multe ori atât de plăcute pentru gazde, dar nici pentru părinți. Dacă ți ți se pare draguț că cel mic a descoperit un obiect interesant în casa pe care o vizitează, gazda s-ar putea să nu fie tot atât de încântată ca și tine, mai ales că niște mânuțe lipicioase cotrobăie peste tot.

Poți da peste o gazdă mărinimoasă care să spună că este ok ca bebelușul să exploreze în liniște tot ce vrea. Chiar și așa, tot trebuie să fii cu ochii pe el ca să nu spargă sau să piardă ceva.

Iată câteva sfaturi pe care le oferă Elisabeth Panthley, autoarea cărții „Gentle Baby Care”, sfaturi pe care le putem lua în calcul atunci când mergem cu copilul în vizită.

Ia jucării de acasă când mergi în vizită

Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să aduci câteva jucării cu tine, jucării ce-i vor distrage atenția copilului. Poți aduce jucării noi sau niște jucării cu care nu s-a mai jucat de mult. Evită-le pe cele care fac zgomote puternice pentru a nu-i enerva pe alții și alege-le pe cele care îi vor reține atenția copilului timp îndelungat.

Înarmează-te cu provizii

Gândește-te la acele lucruri care îl fac fericit pe cel mic acasă sau în mașină și ia-le cu tine în vizită. Poți alege sling-ul, păturica lui preferată sau obiectul să de atașament. Dacă ești pregătită, atunci copilul va fi mult mai mulțumit.

Probleme de siguranță în vizită

Vizitele cu un copil care se mișcă peste tot pot fi foarte provocatoare, mai ales dacă sunt în case neadaptate nevoilor de siguranță ale copiilor. Dacă nu vrei să te transformi în umbra copilului tău prin casa străină, mai ales dacă stați mai mult de o zi în vizită, adu câteva obiecte de siguranță precum apărătoare de prize sau o portiță mobilă care nu permite accesul la scări. Când ajungi, evaluează zona și interesează-te dacă nu există la îndemâna copilului substanțe chimice, medicamente sau vase fragile. Adeseori, aceste lucruri se pot întâmpla în vizită la bunici.

Alimentația în vizită

Indiferent dacă bebelușul acum trece la diversificare sau a făcut-o demult, adu cu tine ceva care îi place. Dacă nu-i aduci nici o gustare este foarte probabil să nu se poată atinge de cina servită în vizită și să ai parte de plânsete de foame. Oricum, nu trebuie să te simți obligată să-i dai copilului o mâncare nepotrivită vârstei lui, pentru că în astfel de situații politețurile nu sunt necesare. Dacă chiar nu ai ce să-i dai de mâncare îi poți cere gazdei ceva simplu, precum o felie de pâine și puțină brânză ca să-i potolești foamea copilului.

Alăptarea în vizită

Dacă copilului îi e foame iar tu alăptezi, nu te sfii să o faci. Alăptatul este cel mai natural mod de a-ți hrăni copilul. Dacă nu te simți bine să o faci de față cu gazda sau simți că gazda nu s-ar simți confortabil, cere permisiunea de a te retrage câteva minute în altă cameră pentru a-ți alăpta copilul.

Schimbatul scutecelor în vizită

Întotdeauna este bine să ai în geanta de scutece, pe lângă scutece, o păturică pe care să-ți poți așeza copilul în orice situație. Astfel și în vizită, ca în oricare alt loc, copilul ar putea avea nevoie să fie schimbat și, ca să nu deranjezi prea mult, cere o pungă de plastic în care să arunci scutecul murdar și întreabă unde ai putea să-i schimbi scutecul copilului.

Somnul copilului în vizită

Dacă este vorba de o vizită mai lungă, copilului probabil i se va face somn. Dacă mergi într-o vizită de mai multe zile, poți căra un pătuț pliant cu tine pentru ca cel mic să doarmă în siguranță. Dacă este vorba de câteva ore, poți aduce scaunul de mașină sau scoica, tot pentru siguranță. Dacă nu, poți încropi un loc de dormit pentru copilul tău și trebuie să te asiguri că este sigur și că nu i se poate întâmpla nimic. Oricum, trebuie să-l verifici constant.

Pregătește-te pentru orice

Viață alături de un bebeluș este plină de surprize. Respiră adânc și străduiește-te să-i asiguri mulțumirea bebelușului tău. Iar dacă ceva nu funcționează așa cum te așteptai, amintește-ți mereu că etapele acestea vor trece. Și nu uita să-i mulțumești gazdei pentru eforturile depuse astfel încât tu și copilul să vă simțiți bine și în siguranță în timpul vizitei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa