Totul despre semnele din naștere – ce sunt și cum pot fi îndepărtate

Ramona Dinescu

Semnele din naștere care apar pe pielea copilului tău sunt pete care pot să dispară în timp sau pot dura permanent. Unele dintre aceste semne pentru că sunt inofensive au căpătat în timp chiar și denumiri populare, fiind considerate semne de frumusețe sau de noroc.

S-a observat că din cauza faptului că pielea copilului este foarte sensibilă și diferă în funcție de perioada în decursul sarcinii în care s-a născut, și semnele din naștere pot fi întâlnite frecvent și sub diferite forme de manifestare. Copiii născuți prematur au pielea subțire și transparentă care poate fi acoperită de păr, iar cei născuți la termen pot să aibă pielea acoperită de foarte puțin păr sau acesta poate să lipsească cu desăvârșire.

Semnele din naștere sunt diferite, pe de o parte, prin prisma caracterului lor temporar sau permanent, ca și în funcție de locul în care sunt amplasate. Semnele care sunt amplasate pe ceafă,  au denumirea populară de „ciupituri de barză, iar cele care se află pe frunte sau pe pleoape, sunt cunoscute sub denumirea de „sărutul îngerilor”. De obicei, este vorba despre pete mici roșii, maronii sau vineții care dispar la câteva luni de la naștere. Alteori dispariția lor se produce abia după câțiva ani sau există cazuri când ele se păstrează toată viața.

Foarte mulți părinți cred că semnele din naștere reprezintă un semn al unicității copiilor și le consideră chiar atractive. În majoritatea cazurilor, apariția acestor pete este pusă pe seama unor superstiții.

Cum poți identifica semnele din naștere?

Specialiștii au grupat semnele din naștere în două categorii: vascularizate și pigmentate. Semnele vascularizate rezultă din dezvoltarea anormală a vaselor sanguine sau a celor limfatice sub suprafața pielii. Culoarea variază de la roz la roșu și mov. Semnele pigmentate, de obicei maronii, albastre gri sau chiar negre rezultă ca urmare a unei pigmentări anormale a pielii.

La aproximativ 10% dintre copii, semnele din naștere se manifestă sub forma unor pete roșiatice de culoarea zmeurei și puțin ieșite în evidență. Au tendința de a se extinde, dar dispar de regulă în jurul vârstei de cinci ani. Există cazuri în care vezi că pe pielea copilului exista un fel de „guguloi” albăstrui sau vinețiu care crește rapid în primele luni de viață, iar ulterior evoluția lui încetinește. Apoi, până la vârsta de un an și jumătate semnul respectiv scade și dispare complet spre adolescență. Semnele din naștere se mai pot manifesta sub forma unor pete maronii, închise la culoare sau pete netede maroniu deschis cu aspect de buchețele. Un alt tip de semn este cel al alunițelor care variază ca dimensiune și care pot fi ieșite în evidență și uneori păroase sau al așa numitelor pete mongoloide de culoare vineție sau albăstruie situate pe spate sau pe fese. Acestea din urmă dispar de regulă în jurul vârstei școlare a copilului. Semnele din naștere mai pot îmbrăca și aspectul unor vânătăi de culoare roșie însă. De obicei dispar dacă sunt mai puțin vizibile dar în majoritatea cazurilor se mențin și se măresc o dată cu înaintarea în vârstă.

Medicii spun că cele mai multe dintre semnele din naștere sunt inofensive, o dovadă fiind și dispariția lor. Cu toate acestea, specialiștii spun că unele pete trebuie examinate cu atenție, ținute permanent sub observație și tratate cu foarte mare grijă atât din partea ta, cât mai ales de către specialist.

De aceea este indicat să îi povestești pediatrului copilului tău despre toate aceste pete, indiferent dacă copilul le are din naștere, dacă au apărut ulterior, dacă și-au schimbat forma și culoarea sau nu. Pediatrul trebuie să examineze cu atenție mai ales alunițele, în special pe cele mari deoarece există riscul ca acestea să devină canceroase mai târziu, mai ales dacă copilul s-a zgâriat în zona respectivă, s-a lovit sau s-a scărpinat. Riscul crește o dată cu mărimea alunițelor.

Medicul va trebui să țină o evidență a alunițelor potențial problematice, iar tu ești prima care va trebui să îi oferi informații noi la timp. Așa este și cazul semnelor de mari dimensiuni roșiatice sau a petelor maronii, amplasate lângă ochi, pe brațe sau pe picioare. Medicii spun că orice semn din naștere, cu excepția petelor mongoloide care sunt amplasate în partea de jos a coloanei vertebrale necesită o atenție medicală suplimentară.

Variante de tratament pentru petele din naștere

Dermatologii sunt însă de părere că aceste semne nu trebuie „deranjate” pentru că apariția lor poate avea o cauză care să interfereze cu funcțiile organismului. Așadar nu trebuie intervenit asupra lor decât în cazul în care încep să se modifice. Unele semne, cum este cazul celor amplasate în zona ochilor sau a gurii pot fi tratate în anumite cazuri, tocmai pentru că ele pot fi agresate frecvent.

Orice ai face, nu lua o decizie decât în momentul în care ești foarte bine informată asupra petelor existente pe pielea copilului și ești complet lămurită asupra tehnicilor medicale de tratament ce îți sunt oferite. Medicii spun că pentru tratarea semnelor din naștere există mai multe opțiuni. Una dintre acestea este crio-chirurgia. Este vorba de tratamente cu azot lichid. Altfel spus, semnul din naștere este „înghețat” și eliminat. Mai există și varianta chirurgiei clasice, a razelor X sau a terapiei prin laser. După îndepărtarea petelor se poată întâmpla ca în locul lor să rămâne cicatrici și să fie necesară o nou intervenție pentru atenuarea lor prin chirurgie estetică și reparatorie. Petele de culoare roșie par a fi cel mai greu de îndepărtat dar cel mai probabil pot fi atenuate prin laser. Alunițele se îndepărtează de regulă chirurgical.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa