Alegerea pătuțului în care va dormi bebe reprezintă un test de rezistență pentru mulți viitori părinți. Cu burta mare și picioarele umflate, mămica îl plimbă pe tătic prin toate magazinele posibile în căutarea acelui pătuț perfect. Scotocește și internetul, face studii printre rude, prieteni, colegi de serviciu. Sunt atâtea variante de luat în calcul. Culoarea, tema camerei (dacă există), materialul din care este fabricat, dimensiunile, modelul. Totuși, dincolo de aspectele legate de design, pătuțul bebelușului trebuie să fie sigur.
Pătuțul este locul unde bebelușul petrece cea mai mare parte a timpului în primele luni ale vieții lui. Apoi, chiar dacă odată cu descoperitul mersului va coborî din el din ce în ce mai mult, rămâne piesa de mobilier preferată până pe la 2-3 ani când va fi mutat în patul de copil mare.
7 lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe despre somnul bebelușilor
De ce detalii trebuie să țineți cont la achiziționarea unui pătuț de bebeluș?
Dimensiunile camerei
Dacă nu aveți prea mult spațiu la dispoziție, puteți lua în considerare un pătuț pliabil pe care să îl puteți strânge când bebe se face mai mare și are nevoie de mai mult loc pentru a-și întinde jucăriile. Acest tip de pătuț este indicat și dacă aveți multe deplasări de făcut.
Stabilitatea
În primele luni bebe nu va pune la încercare stabilitatea pătuțului, dar, pe măsură ce va crește, va țopăi, se va cățăra, va dansa, va trage de el. Este bine să îl zguduiți puțin în magazin pentru a vedea cât este de rezistent.
Salteaua
Cu cât bugetul alocat saltelei este mai mare, cu atât durerile de cap pe care le veți avea alegând-o vor fi mai mari. Piața vă oferă zeci de variante pentru material, husă, grosime, model, greutate. Ideal ar fi ca salteaua să fie cât mai tare cu putință pentru a ține spatele bebelușului drept.
Materialul
Pătuțurile de copii sunt fabricate din lemn, material textil, plastic sau metal. Aveți grijă la materialele folosite pentru că majoritatea copiilor obișnuiesc să roadă rama atunci când încep să le dea dinții. Vopseaua ar putea ajunge la ei în guriță, ceea ce le-ar putea pune în pericol chiar viața.
15 metode eficiente pentru a adormi și liniști un bebeluș agitat
Mărimea ramei
Indiferent de model, trebuie să țineți cont că nu trebuie să aveți spațiu liber între ramă și saltea. Între cele două nu trebuie să încapă mai mult de două degete pentru a îndeplini standardele de siguranță.
Barele grilajului
Între barele grilajului nu trebuie să fie o distanță mai mare de 6 cm. La pătuțurile moderne pentru bebeluși, acest aspect nu ar trebui să fie o problemă, dar, dacă alegi unul la mâna a doua, ar fi bine să măsori pentru a te asigura că bebe nu va rămâne cu capul blocat. Dacă grilajul din față este mobil, aveți grijă ca acesta să fie întotdeauna ridicat și fixat perfect pentru a preveni accidentele.
Versatilitate
Multe pătuțuri de bebeluș sunt proiectate pentru a putea fi transformate în paturi normale sau în țarc pentru joacă. Înainte a alege unul transformabil, aspect pentru care vei plăti bani în plus, asigură-te că noua piesă de mobilier îți va fi pe plac. De asemenea, verifică dacă schimbarea se face ușor, eventual caută recenzii ale celor care au cumpărat patul înaintea ta.
Înălțime ajustabilă
Majoritatea a pătuțurilor de bebeluș permit modificarea înălțimii la care este situată salteaua, astfel încât, pe măsură ce bebelușul crește, aceasta să fie poziționată cât mai jos. Când bebelușul stă singur în fund, lăsați salteaua la cel mai jos nivel, pentru a evita căzăturile. Aveți grijă ca acest pas să fie făcut ușor, iar susținerea să fie una sigură.
Cum să-ți izolezi fonic casa înainte de venirea bebelușului
Asamblarea pătuțului
După ce ați ales pătuțul, nu ați terminat toată treabă. Asamblarea este un alt hop pe care trebuie să îl treceți. Oricât de rezistent ar fi, dacă uiți vreun șurub sau o piesă nu este fixată așa cum trebuie, se poate declanșa un dezastru. Dacă lipsesc piese, contactați producătorul pentru a le recupera.
Unde punem pătuțul bebelușului?
Odată montat, este recomandat să îl poziționezi departe de ferestre sau cabluri. Copiii mai mari se pot cățăra pe geamuri, se pot agăța de perdele sau își pot înfășura cablurile în jurul gâtului. Un alt pericol îl pot reprezenta și alte piese de mobilier din apropiere pe care copilul le poate folosi ca sprijin pentru evadare. Poate părea distractiv să-l vezi escaladând, dar gândește-te că poate face asta când tu nu ești prin preajmă și poate cădea. De asemenea, este bine ca pătuțul să nu fie așezat lângă o sursă de căldură.
5 lucruri care nu trebuie să lipsească din camera bebelușului
Tipuri de pătuțuri pentru bebeluși
Pătuțul standard
Îl vezi peste tot, din lemn, cu grilaj de jur împrejur, este modelul de pătuț în care au dormit generații de bebeluși de mai bine de 100 de ani. Are și acesta o mulțime de variante: cu grilaj pe toate 4 laturile, cu grilaj doar în partea din față și placaj pe celelalte sau alte combinații de acest tip. Unele se și leagănă, altele sunt fixe.
Avantaje
În această categorie intră de obicei cele mai ieftine pătuțuri de bebeluș
Este foarte rezistent în timp
Construcție robustă
Dezavantaje
Este greu de mutat dintr-un loc în altul
Lipsa de versatilitate
Somn uşor pentru toată familia!
Pătuțul transformabil
Și acestea se găsesc pe piață de zeci de ani și sunt cunoscute ca paturile care cresc odată cu copilul. Se pot tranforma din pătuțuri de bebeluș în pat de copil mic și, mai apoi, în pat de o persoană pentru momentul în care copilul ajunge la vârsta școlară. Dacă alegi această variantă, fii atentă la faptul că este posibil să fie nevoie de un kit de transformare care trebuie cumpărat separat. Fă achiziția odată cu patul, pentru că s-ar putea să nu îl mai găsești peste 5-6 ani când vei avea nevoie de el.
Avantaje
Raportul cost-timp de folosire este foarte bun
Vei folosi un singur pat pentru o perioadă lungă din viața copilului tău
Este foarte rezistent
Au un design clasic care nu lasă să trădeze anul în care a fost fabricat
Dezavantaje
Este mai scump decât celelalte tipuri de pătuțuri pentru bebeluș
Dacă vrei să schimbi mobila peste ani, va trebui să gândești totul în funcție de el
Este nevoie de îndemânare pentru a face transformările de la o etapă la alta
Kitul pentru transformare necesită spațiu de depozitare
Se poate strica după un an sau doi
Asocierile de somn sau cum adorm copiii noștri
Pătuțul pliabil
Pentru cei care nu au locuințe foarte spațioase poate fi soluția perfectă pentru că se poate muta dintr-o cameră în alta. De asemenea, este foarte util dacă vrei să lucrezi într-o altă cameră decât cea a bebelușului. Pur și simplu, pliezi patul și îl duci unde ai nevoie, astfel încât să poți supraveghea copilul. Unele au și roți, astfel încât mutarea lor este și mai ușoară. Totuși, țineți cont că parchetul sau mochetele pot avea de suferit din cauza roților.
Avantaje
Permite supravegherea copilului oriunde
Ideal pentru casele mici
Dezavantaje
Încheieturile trebuie verificate în mod constant
Limitări cu privire la design
Chiar dacă pătuțul se pliază, salteaua nu, și vei avea nevoie de un spațiu de depozitare pentru ea.
Somnul copiilor: 15 sfaturi pentru a-ţi ajuta bebelușul să doarmă mai bine
Pătuțul de călătorie
De obicei, este al doilea pătuț al familiei și este preferat de cei care călătoresc mult și vor ca bebelușul să aibă un mediu familiar.
Avantaje
Este realizat din materiale foarte ușoare
Se montează foarte ușor
Se transportă ușor
Poate fi luat și în avion
Dezavantaje
Nu are robustețea pătuțului standard
Poate fi rupt ușor
Nu este potrivit pentru a fi folosit pe termen lung
Pătuțul multifuncțional
Acesta are încorporată și o altă piesă de mobilier, de obicei un dulăpior și o masă de înfășat.
Avantaje
Economisești spațiu pentru că piesa de mobilier încorporată are de obicei dimensiuni mai mici decât una clasică
Se montează rapid
Dezavantaje
Pentru a nu ocupa foarte mult spațiu, sunt eliminate multe elemente funcționale suplimentare
Este mai mare decât un pătuț standard
Pătuțul rotund
Nu o să găsiți acest model peste tot. Este ales de părinții care decorează camera copiilor cu o anumită tematică.
Avantaje
Design neobișnuit
Poate avea drept accesoriu un baldachin
Dezavantaje
Poate fi folosit o perioadă scurtă de timp
Este mult mai scump
Accesoriile (saltea, așternuturi) sunt greu de găsit
Ce avem voie să punem în pătuțul bebelușului?
În afară de saltea și cearceaf, bebelușul nu are nevoie de altceva pentru a adormi. Apărătorile care au fost foarte utilizate în trecut sunt acum blamate pentru cazuri de sufocare. Bebelușii le pot agăța cu mânuțele și, dacă apărătorile nu sunt prinse suficient de bine, se pot desprinde și se pot înfășura în ele. De asemenea, în locul păturicii, folosiți un sac de dormit special conceput pentru bebeluși. Jucăriile de pluș nu au nici ele ce căuta în patul bebelușului, iar agățarea de jucării de grilaj poate pune în pericol copilul. Perna este și ea interzisă, pediatrii recomandând evitarea folosirii acesteia cât copilul este mic.
Cum alegem patul copilului de trei-cinci ani. 10 sfaturi utile
Când renunțăm la pătuț?
Nu există o vârstă anume. Majoritatea părinților își mută copiii într-un pat obișnuit în jurul vârstei de 2 ani. Unii aleg să facă acest lucru când bebelușul devine prea mare pentru pătuț sau când acesta escaladează cu ușurință rama. Totuși, copilul îți va spune singur când nu mai vrea să stea în el.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.