Durerile abdominale în sarcină, ghid cu toate cauzele posibile

Raluca Manea
durerile abdominale în sarcină
Dacă experimentezi crampe şi dureri puternice de spate înainte de săptămâna 37 este bine să mergi imediat la medic, pentru că există riscul unui travaliu prematur. FOTO: Shutterstock

Durerile abdominale, sub formă de crampe, înţepături sau junghiuri, nu trebuie să te ia prin surprindere în timpul sarcinii. La urma urmei, asupra organelor, muşchilor, ligamentelor şi venelor tale se exercită o presiune imensă, aşa că un anumit grad de disconfort este cât se poate de normal.

Cu toate acestea, unele simptome dureroase sunt semnale de alarmă care nu trebuie  trecute cu vederea. Iată cum poţi să deosebeşti durerile abdominale inofensive de cele care presupun mersul de urgenţă la medic:

Durerile abdominale în sarcină. Creşterea uterului

Pe măsură ce uterul îşi măreşte volumul, el împinge organele interne, iar acest lucru poate cauza starea de greaţă, senzaţia de prea plin, sau balonare. Soluţia este să mânânci mai puţin şi mai des, să te odihneşti mai mult şi să mergi la baie mai des pentru a goli vezica urinară.

Durerile de ligament rotund

Pe măsură ce uterul se măreşte, cele două ligamente care susţin uterul frontal se întind, cauzând o durere care poate radia fie pe o parte, fie pe ambele părţi ale uterului, până în zona inghinală. Uneori apare că un junghi scurt şi intens când tuşeşti, te dai jos din pat sau schimbi poziţia corpului, alteori că un disconfort continuu şi chinuitor, ce se intensifica dacă ai avut o zi mai activă sau ai făcut activitate fizică. În aceste momente este bine să te întinzi..

Constipaţia şi gazele

Constipaţia şi gazele, din păcate, apar frecvent în timpul sarcinii, din pricina excesului de progesteron care încetineşte tranzitul intestinal. Pentru a preveni constipaţia, bea multă apă şi consumă mai multe fibre decât de obicei.

Contracţiile Braxton Hicks

Nefiind asociate cu dilatarea cervixului, contracţiile Braxton Hicks sunt perfect inofensive, manifestându-se ca o încordare a burţii. Ele sunt rare şi nedureroase. Dacă în schimb simţi mai mult de patru contracţii pe oră, dureroase şi însoţite de dureri de spate, mergi imediat la medic pentru că ar putea fi semnele unui travaliu prematur.

Când trebuie să te îngrijorezi din cauza durerilor abdominale din perioada sarcinii?

Cele mai multe femei au sarcini fără probleme serioase, însă trebuie să te îngrijorezi dacă durerile sunt puternice, însoţite de sângerări, scurgeri vaginale neobişnuite, febră, frisoane sau tulburări de vedere.

Durerile abdominale în sarcină. Sarcina ectopică

Sarcina ectopică sau extrauterină apare când ovulul fertilizat nu se implantează în uter, ci la nivelul uneia din cele două trompe. Dacă testul de sarcină a ieşit pozitiv dar ecografic nu a fost confirmată sarcina, se impun analize amănunţite, pentru că o sarcină ectopică netratată poate pune în pericol viaţa mamei.

Avortul spontan

Când femeile acuză crampe abdominale ritmice şi severe în timpul primului trimestru, mai ales dacă sunt însoţite de sângerări abundente, se pune problema unei pierderi de sarcină. Din nefericire, statistic vorbind, 15-20% dintre sarcini sfârşesc prin avort spontan.

Durerile abdominale în sarcină. Travaliu prematur

Dacă experimentezi crampe şi dureri puternice de spate înainte de săptămâna 37 este bine să mergi imediat la medic, pentru că există riscul unui travaliu prematur.
A intra într-un travaliu prematur nu înseamnă că bebeluşul se va naşte chiar atunci. Câtă vreme sacul amniotic este intact, totul poate fi doar o alarmă falsă. Totuşi, dacă simţi dureri pelvine şi de spate, crampe şi contracţii ale uterului, şi mai ales dacă  observi scurgeri vaginale apoase, mergi de urgenţă la medic.

Placenta abruptio

Placenta este sursa de oxigen şi de nutrienţi a bebeluşului, şi în mod normal este ferm ataşată de peretele uterin. În cazuri rare însă, în special în ultimul trimestru de sarcină, se poate produce desprinderea ei, complicaţie numită placenta abruptio. Durerea constantă, crescândă în intensitate, precum şi întărirea uterului şi sângerări vaginale închise la culoare sunt simptome ale acestei complicaţii.

Preeclampsia

Preeclampsia reprezintă o afecţiune medicală serioasă, manifestându-se printr-o  hipertensiune arterială indusă de sarcina şi creşterea concentraţiei de proteină în urină.  Ea poate afecta anumite organe ale mamei:  creierul, ficatul, rinichii şi placenta, fiind  una din cauzele desprinderii de placentă. Fiindcă hipertensiunea  provoacă constricţia vaselor de sânge în uter, transportul oxigenului şi al substanţelor nutritive către făt este perturbat, iar acest fapt duce la o creştere mai lentă a copilului.

Preeclampsia severă  se manifestă prin durere în partea dreapta a abdomenului, stare de greaţă, dureri de cap, edeme, tulburări de vedere asemănătoare unor străfulgerări de lumină. Astfel de simptome impun vizita de urgenţă la medic.

Infecţiile de tract urinar

Până la 10% dintre femeile însărcinate trec prin experienţa unei infecţii de tract urinar, ce trebuie neapărat ţinută sub control şi tratată, fiindcă ea se poate extinde la rinichi şi cauza travaliu precoce. Simptomele tipice includ: senzaţia deasă de a urina, usturime în momentul urinării, dureri abdominale şi uneori sânge în urină.

Durerile abdominale în sarcină. Apendicita

Apendicită poate apărea în sarcină din cauza presiunii pe care uterul o exercită asupra intestinelor. Tocmai din cauza relocării acestor organe, durerea care este simţită în mod obişnuit în partea dreapta inferioară a abdomenului, în timpul sarcinii ar putea fi simţită mai sus, îngreunând diagnosticarea. Alte simptome includ starea de greaţă, vomă şi lipsa apetitului.

Nu ezita să îţi suni doctorul dacă simţi că ceva este în neregulă, pentru ca în sarcină este mai bine să fii precaut.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa