Totul despre circumcizie. O opțiune sau nu pentru copilul tău? Ce spune medicul?

TOTUL DESPRE MAME
circumcizie

Tot mai des am auzit vorbindu-se despre circumcizie. În parc,la piscină, cam peste tot, mămicile discută despre băiețeii lor circumciși sau nu. E bine sau nu ?

Am apelat la Dr. Klara Băncilă medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reparatorie pentru a afla totul despre circumcizie.

Ce înseamnă circumcizie?

Circumcizia este o intervenție chirurgicală genitală ce poate fi realizată atât la femei cât și la bărbați. Circumcizia la bărbați presupune îndepărtarea parțială sau totală, prin exicizie chirurgicală a pielii ce acoperă glandul penian. Această piele retractabilă ce acoperă glandul penian se numește prepuț.

De la ce vârstă poate fi efectuată intervenția?

Circumcizia se poate realiza la băieți încă de la naștere, în spital, înainte de externarea din spital. În general la vârste așa de mici, circumcizia se face doar cu indicație fiziologică, în caz de fimoză sau din considerente cultural religioase.

De ce să facem o astfel de intervenție chirurgicală?

Circumcizia se poate practica din considerente cultural religioase, medicale, estetice sau sexuale. Circumcizia din considerente cultural religioase se practică în mod obligatoriu la popoarele cu religie iudaică și islamică, dar se întâlnește și la anumite popoare ortodoxe de rit vechi.

În SUA și Orientul Mijlociu, circumcizia se face la solicitarea pacienților, din considerente estetice și de igienă. Cauzele medicale pentru care este indicată circumcizia sunt:
fimoză-reprezintă îngustarea prepuțului, ceea ce nu permite decalotarea glandului sau dacă totuși se face, decalotarea în timpul actului sexual duce la durere și sângerări;
-parafimoză– imposibilitatea de a trage înapoi peste gland, prepuțul retractat, în urma unei inflamații, traume;
balanită– inflamarea glandului și a prepuțului, datorită unei igiene defectuoase
frenulum prea scurt– nu permite erecția completă, sau produce durere, fisuri, sângerări în timpul actului sexual;
cancerul penian-caracterul profilactic al circumciziei poate fi luat în discuție, vis a vis de prevenirea infecțiile urinare, cancerul penian, cancerul de col la partenere, scăderea riscului de transmitere a unor boli infecțioase sexuale.

Acest caracter profilactic nu se manifestă decât dacă circumcizia se face în copilărie.

Ce riscuri sunt? Efecte adverse postoperatorii?

Circumcizia este o intervenție chirurgicală prin urmare teoretic prezintă toate riscurile unei intervenții chirurgicale și anume: sângerare, inflamație, durere, infecție plăgii; stricturi, fisuri, ulcerații, depigmentări, etc.
Desigur că se iau măsuri pentru a se evita toate aceste situații, prin protocoale operatorii și postoperatorii bine puse la punct și executate de chirurgi plasticieni cu experiență.

Cât timp durează intervenția? Se face sub anestezie totală?

Intervenția se face cu anestezie locală sau generală cu o ușoară sedare, durează între 45-60 de minute iar pacientul se externează în aceeași zi, după câteva ore.

La adulți viața sexuală când poate fi reluată?

Viața sexuală se poate relua după 3-4 săptămâni .

Cât costă, în general, o circumcizie?

Costul unei circumcizii este între 450-600 euro, în funcție de tipul de intervenție necesară și de tipul de anestezie folosită.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa