Majoritatea bebelușilor au la un moment dat colici. La unii se manifestă mai puternic, la alții trec repede. Oricum ar fi, părinții nu prea pot să influențeze apariția lor.
Acest articol conține prezentare de produs.
Orice ți-ar spune cei din jur legat de colici și oricât de mult te-ar afecta plânsul neconsolat al bebelușului trebuie să știi că:
- Nu tu ești de vină pentru colici, așa că nu trebuie să te simți vinovat/ă.
- Colicii vor dispărea așa cum au apărut. Îl vor supăra pe bebeluș până pe la 4 luni după care veți uita cu toții de ei.
- Faptul că un bebeluș are colici nu înseamnă că nu este sănătos.
- Faptul că ții bebelușul în brațe și îi dai toată iubirea și atenția ta nu înseamnă că îl răsfeți.
Vei primi multe sfaturi de la tot felul de oameni despre cum să faci colicii să treacă. Cele mai multe dintre ele vor fi nesolicitate, iar unele dintre ele chiar greșite și puse în aplicare pot face mai mult rău bebelușului. Iată un top al sfaturilor greșite pentru calmarea durerilor de burtică:
Sfaturi greșite pentru calmarea durerilor de burtică. Dă-i cereale să doarmă mai bine
Cerealele se introduc în alimentația copilului după vârsta de 6 luni, când este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății să fie începută diversificarea. Atunci sistemul digestiv este pregătit să primească alimente solide. Diversificarea la 4 luni începe doar dacă este recomandată de medicul pediatru în urma unor probleme de alimentație pe care el are bebelușul.
Dă-i ceaiuri de plante
Mulţi părinţi consideră că ceaiul ajută la vindecarea copiilor care suferă de probleme digestive, cum ar fi reflux gastroesofagian sau colici. De fapt, oferirea de ceaiuri pe bază de plante este o practică obişnuită la noi în ţară. Din păcate, numeroase cercetări au arătat că ceaiul – indiferent de tip sau aromă – nu este sănătos pentru copii.
Potrivit – Merhav, Amitai, Palti and Godfrey, „Tea Drinking and Microcytic Anemia in Infants” (Consumul de ceai şi anemia microcitară la copiii mici) – un studiu asupra 122 de copii cu vârstele între 6 şi 12 luni a arătat că acei copii care consumau ceaiuri aveau risc semnificativ mai mare să dezvolte anemie microcitară sau anemie însoţită de reducerea dimensiunilor hematiilor. Deoarece ceaiul afectează absorbţia fierului, 32,6% dintre băutorii de ceai au dezvoltat această afecţiune, în comparaţie cu numai 3,5% dintre cei care nu consumau ceai.
Bebelușul care plânge are colici
Sfatul este parțial corect. Trebuie să ții totuși seama de faptul că mai sunt o mulțime de alte motive pentru care poate să plângă. Dacă apar și alte simptome trebuie să mergi imediat la medic pentru că pot fi semnul unor afecțiuni:
- Febră mai mare de 38°C
- Este mai puțin activ decât de obicei
- Are urme de sânge în scutec
- Vomită în jet
- Nu se calmează indiferent ce faci
- Mama care alăptează trebuie să țină o dietă strictă
Tot ceea ce consumi trece prin laptele matern în organismul copilului. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie să mănânci nimic. Trebuie să excluzi alcoolul, tutunul, cafeaua în cantități mari, alimentele foarte procesate. În rest, poți avea o alimentație echilibrată. Observă-ți bebelușul și dacă observi că după ce ai mâncat ceva anume colicii se înrăutățesc scoate-l din meniu.
Ce a funcționat la un bebeluș nu ajută altuia
Fiecare mamă vine cu soluția ei, dar este …doar pentru copilul ei. S-ar putea ca la al tău să nu funcționeze și mai este posibil ca una dintre variantele care l-a ajutat pe bebeluș la o criză de colici să nu îl mai ajute la următoarea. Remediile sunt multe și poți să le încerci:
- Asigură-te că bebelușului nu îi este foame
- Asigură-te că are scutecul curat
- Ajută-l să râgâie
- Dacă este hrănit cu formulă de lapte schimbă-i biberonul și tipul de tetină
- Întreabă medicul dacă poți schimba formula de lapte
- Plimbă-l în brațe
- Pune-l piele pe pielea ta
- Folosește sunete albe
- Masează-i burtica
Folosește picături anti-colici. O altă soluție împotriva colicilor, complementară celor enumerate mai sus, este folosirea picăturilor orale create special pentru a reduce durerea provocată de colici. Un astfel de tratament este cel pe bază de simeticona. Este important de știut faptul că simeticona este o substanţă cu acţiune locală, doar la nivel intestinal, care nu este absorbită în organism. Picăturile acționează prin spargerea efectivă a bulelor acumulate și favorizarea eliminării lor.
Pune-i bebelușului o sticlă de apă călduță pe burtică
Un alt sfat eronat este să pui o pernă fierbinte sau orice este cald. Trebuie să fii foarte atentă pentru că pielea bebelușilor este foarte sensibilă și se arde imediat, mergând până la răni foarte grave.
Sfaturi greșite pentru calmarea durerilor de burtică. Dă-i un pic de alcool
Ca să-l faci pe cel mic să nu mai plângă ți se poate recomanda să îți înmoi degetul sau suzeta lui în alcool și să îi dai câteva picături. Nu face asta sub nicio formă! Îi vei cauza probleme grave la sistemul nervos.
Nu mai alăpta
Unii cred că mama nu mai are lapte suficient sau de calitate și de aceea bebelușul are colici. Dimpotrivă, laptele matern este ceea ce are nevoie. În plus, atașamentul din timpul alăptării îl ajută să se liniștească pentru că îi oferă confortul de care are nevoie.