Sughițul copilului mic și foarte mic

Alexandra Ion

Sughițul copilului mic pare impresionant și poate fi un motiv de îngrijorare pentru părinți.

Sughițul este un act reflex, în cea mai mare parte a cazurilor, fără nici o cauză medicală.

Primele reprize de sughiț se manifestă în timpul vieții intrauterine și sunt unele dintre momentele sarcinii pe care nu le vei uita niciodată. Fătul sughiță în burta mamei ca un act reflex, iar fenomenul face parte din procesul de maturizare a plămânilor. După naștere, însă, lucrurile se schimbă, iar un sugar poate aibă și câteva reprize de sughiț pe zi. Mama trebuie să știe că sughițul nu-l deranjează pe copilul sănătos și nu îi produce niciun fel de stres. Cu o singură excepție notată de pediatri: reflux gastroesofagian neonatal sau anomalii congenitatale, deși acestea sunt asociate cu multe alte simptome.

Există o multitudine de cauze care pot declanșa sughițul la copilul mic și foarte mic

Cele mai des întâlnite sunt mesele prea rapide sau în cantități prea mari, o tetină nepotrivită care îl face să înghită aer, mișcările bruște cu stomacul plin, consumarea de lichide într-un ritm prea alert, oboseala, aerul rece, apa rece sau suprastimularea, precum și râsul, joaca dar și plânsul. Toate acestea pot declanșa o repriza de sughiț, care în fapt nu este decât un spasm al diafragmei.

Sughițul poate avea și cauze organice. Dacă reprizele de sughiț sunt de lungă durată și sunt greu de calmat, acestea pot fi un simptom pentru un deficit de calciu și magneziu sau un efect colateral al deficitului de vitamina D.

Toți sugari sughiță, iar în unele cazuri aceste spasme pot fi generatoare de angoase pentru părinți sau îl pot deranja pe micuț, care nu poate să adoarmă sau este iritat de aceste mișcări necontrolate.

Există mai multe metode prin care se poate opri sughițul copilului mic

Câteva minute de supt la sân și sughițul se va opri. Dacă nu alăptezi, oferă-i biberonul cu lapte. Dacă refuză să sugă ține-l în brațe cu burtica lipită direct de piele ta. Căldura și senzația de siguranță îl vor relaxa. Încearcă să-l adormi. Sughițul încetează în somn.

Ferește-l pe copilul care suge să înghită aer. Trebuie pus corect la sân, iar în cazul în care suge din biberon, tetina nu trebuie să-i permită să înghită aer. În plus, tetina trebuie să opună o anume rezitență, pentru că dacă laptele curge prea repede bebelușul se alimentează prea rapid, ceea ce poate declanșa o repriză de sughiț.

Toate mămicile trebuie să știe că sughițul bebelușului este normal. Nu există copil care să nu experimenteze reprize de sughiț, unele de mai lungă durată sau greu de calmat, dar există și micuți care sughiță puțin (după cum există situații în care fenomenul este extrem de frecvent).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa