Sterilizarea biberoanelor. Ghid pas cu pas pentru părinți

Anca Lupescu
Bebeluș hrănit de mama lui cu biberonul
După 6 luni, e suficient ca biberoanele să fie bine spălate, iar la sterilizarea lor poți apela ocazional. FOTO: Shutterstock.com

Laptele este un mediu în care bacteriile se pot dezvolta rapid, așa că e important să cureți și să sterilizezi biberoanele din care bebelușul este hrănit. Bebelușii au un sistem imunitar imatur, așa că nu pot face față infecțiilor la fel de bine ca un adult. Prin sterilizarea biberoanelor, te asiguri că cel mic nu se va îmbolnăvi.

De ce este nevoie de sterilizarea biberoanelor

Este important să sterilizezi tot echipamentul de hrănire al bebelușului, inclusiv sticlele și tetinele, până când acesta împlinește cel puțin 6 luni. Sterilizarea biberoanelor va proteja bebelușul împotriva infecțiilor, care se manifestă în special prin diaree și vărsături. În primele 12 luni de viață, sistemul imunitar al unui bebeluș este încă în dezvoltare. Asta înseamnă că ei sunt mai vulnerabili decât copiii de peste un an la infecții. Dacă se îmbolnăvesc, este posibil să nu se recupereze la fel de repede ca bebelușii a căror imunitate este mai dezvoltată.

Laptele este alimentul perfect pentru dezvoltarea germenilor, motiv pentru care sterilizarea sticlelor și depozitarea în siguranță a laptelui ajută la reducerea riscului de contaminare. Dacă alăptezi, atunci va trebui să sterilizezi toate părțile pompei de sân care vin în contact cu laptele. Sticlele și recipientele în care depozitezi laptele matern trebuie, de asemenea, sterilizate. Dacă hrănești bebelușul cu biberonul, atunci toate sticlele, tetinele, capacele și dopurile trebuie sterilizate.

Curățarea corectă în funcție de materialului biberonului 

Înainte de a steriliza biberonul, este esențial să speli cu atenție capacul, tetina și recipientul biberonului (fie că este din plastic sau din sticlă). Este recomandat să folosești apă fierbinte și detergent de vase pentru a îndepărta orice urmă de lapte. După ce aceste componente sunt curate, se poate trece la sterilizarea efectivă a biberoanelor în funcție de materialul din care acesta este făcut.

Biberon din sticlă

Pentru a curăța un biberon din sticlă, demontează tetina și folosește o perie de spălat cu două capete. Spală bine cu apă călduță și detergent de vase, folosindu-te de perie, și curăță bine și tetina. Spală canalele circulare unde intra tetina cu un burete de vase și apoi treci la sterilizare, pe care o poți face cu un sterilizator electric, cu aburi sau chiar un sterilizator pe care îl poți folosi în cuptorul cu microunde.

Biberon din plastic

Biberoanele din plastic trebuie curățate temeneic cu detergent de vase, perie și burete. Spală bine tetina și sticla folosindu-te de o perie specială pentru sticle. Apoi, poți trece la sterilizare, pe care o poți face în apă fiartă, în mașina de spălat vase sau cu un sterilizator special.

Metode de sterilizare a biberoanelor 

Prin fierbere 

Fierberea este cea mai simplă și mai sigură metodă de a steriliza echipamentele pentru hrănirea cu biberonul: Fierbe toate echipamentele în termen de 24 de ore de la utilizare. Pune biberoanele, tetinele, inelele, capacele și discurile spălate într-o oală mare. Umple oala cu apă până când totul este acoperit. Asigură-te că toate bulele de aer au dispărut. Pune oala pe aragaz și adu apa la punctul de fierbere. Fierbe timp de 5 minute. Lasă totul să se răcească în oală până când poți să le scoți cu clești sau cu mâinile curate, fără a te opări. Scutură excesul de apă. Nu este necesar să usuci obiectele. Depozitează echipamentele pe care nu le folosești imediat într-un recipient curat în frigider. Este util să ai cel puțin două recipiente pe care să le poți alterna.

La cuptorul cu microunde 

Aceste sterilizatoare sunt asemănătoare celor cu aburi, dar se pun în cuptorul cu microunde. Urmează instrucțiunile cu atenție. Verifică puterea necesară a cuptorului cu microunde – nu toate cuptoarele cu microunde sunt la fel. Nu pune obiecte metalice în aceste sterilizatoare. Nu pune niciodată echipamentele direct în cuptorul cu microunde pentru a le steriliza, pentru că nu va funcționa și echipamentele se vor topi sau deteriora.

Metoda sterilizării cu abur

Sterilizatoarele cu abur sunt populare deoarece funcționează rapid, sunt ieftine și ușor de folosit. Acestea încălzesc apa până la punctul de fierbere și aburul ucide bacteriile. Unele sterilizatoare cu abur sunt concepute pentru a funcționa în cuptorul cu microunde. Pune sticlele și echipamentul de hrănire curățate în sterilizator. Asigură-te că există suficient spațiu între fiecare sticlă, tetină și capac pentru ca aburul să circule în jurul tuturor suprafețelor. Când ai terminat de steilizat, depozitează echipamentul într-un recipient curat cu capac.

La sterilizator 

Pur și simplu demontează biberoanele și pune-le în sterilizator, alături de tetină și toate componentele. Setează programul și când e gata poți folosi biberoanele (evident, după ce s-au răcit).

La rece

Poți steriliza biberoanele la rece cu o soluție antibacteriană care vine sub formă de lichid sau tablete. Aceasta este un tip de dezinfectant puternic, astfel încât este sigur pentru bebelușul tău, dar suficient de puternic pentru a ucide bacteriile. Iată cum să sterilizezi cu soluție dezinfectant!

Urmează cu atenție instrucțiunile producătorului atunci când prepari soluția pentru a te asigura că este la concentrația corectă. Soluția va funcționa doar atunci când este preparată la concentrația corectă. Scufundă complet biberoanele, tetinele, inelele, capacele și discurile spălate. Lasă totul în soluție conform timpului specificat în instrucțiuni. Poți lăsa componentele în soluție timp de până la 24 de ore. Folosește clești pentru a scoate componentele din soluție. Scutură excesul de soluție, dar nu clăti componentele înainte de utilizare. Nu este necesar să le usuci. Depozitează totul într-un recipient curat.

 Sterilizarea corectă a suzetelor și tetinelor 

Suzetele și tetinele sunt esențiale pentru hrănirea bebelușului, dar necesită o igienă riguroasă pentru a preveni infecțiile. Iată cum se sterilizează corect:

Metoda de opărire zilnică

Pentru curățarea zilnică a suzetelor și tetinelor, pune-le într-un recipient curat. Toarnă apă clocotită peste ele. Lasă suzetele să stea în apă fierbinte timp de aproximativ 5 minute. Scoate-le din recipientul cu apă și scoate ce apă a rămas în interiorul suzetelor. Lasă-le să se usuce pe un șervețel curat. Această metodă asigură îndepărtarea bacteriilor fără a compromite durabilitatea suzetei. Evită fierberea repetată, deoarece aceasta poate deteriora materialul suzetei. Procedează la fel și cu tetinele.

Pentru sterilizarea suzetelor în cuptorul cu microunde, trebuie să respecți următoarele recomandări: Suzete de latex: Temperatura nu trebuie să depășească 100°C. Suzete de silicon: Asigură-te că temperatura nu depășește 110°C.

Sterilizarea trebuie efectuată într-un recipient adecvat, conform instrucțiunilor producătorului. Sterilizatoarele cu abur sunt eficiente, dar trebuie utilizate cu atenție: Nu se recomandă să folosești un sterilizator cu aburi pentru suzetele din latex. Menținerea unei igiene corespunzătoare pentru suzete și tetine este esențială pentru sănătatea bebelușului tău. 

Până la ce vârstă trebuie sterilizate biberoanele și suzetele 

În primele luni de viață, se recomandă sterilizarea suzetelor și a biberoanelor pentru a evita posibilele infecții. Asta deoarece sistemul imunitar al bebelușilor nu este complet dezvoltat încă, făcându-i predispuși la anumite boli. De asemenea, este recomandat să sterilizezi jucăriile de cauciuc în primele trei luni. Ține minte că sterilizarea nu ar trebui să fie exagerată. Pentru a se dezvolta și a deveni mai puternic, sistemul imunitar al bebelușului trebuie să intre în contact cu bacteriile. Nu poți izola copiii într-o bulă pentru a preveni îmbolnăvirea.

Din acest motiv, pediatrii recomandă oprirea sterilizării biberoanelor și suzetelor după vârsta de 6 luni, când bebelușii încep să ducă la gură orice apucă cu mâinile (jucării, chei, telefoane mobile…), ceea ce reduce necesitatea sterilizării. Când simți că este necesar, spală-le bine cu apă fierbinte și săpun, dar nu mai este nevoie să le sterilizezi după fiecare utilizare. Tot după 6 luni poți începe să speli produsele pentru bebeluși în mașina de spălat vase, dacă alegi un program la peste 80 de grade.

De câte ori poți face igienizarea

Când vine vorba despre simpla iginienizare a biberoanelor, tetinelor, suzetelor sau a jucăriilor din silicon și plastic, aceasta ar trebui să se întâmple în continuare zilnic. Spală biberoanele, suzetele și tetinele zilnic cu apă fierbinte și detergent de vase. Este valabil și pentru jucăriile de silicon și plastic. După ce bebelușul împlinește 6 luni, poți să renunți la sterilizarea biberoanelor și să le speli bine. În continuare le poți steriliza săptămânal, dar specialiștii spun că bebelușul are deja sistemul imunitar mai puternic, astfel încât pot face față unor game mai mari de bacterii. De asemenea, după vârsta de 6 luni începe diversificarea, așa că bebelușul va consuma mult mai puțin lapte.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa