Cum îl îmbraci pe bebeluş iarna înainte de a-l scoate afară astfel încât să nu răcească, dar nici să nu-i fie prea cald? Îţi spunem cum este cel mai bine să-l echipezi atunci când mergeţi cu maşină, la plimbare, când stă în casă, dar şi la joaca în zăpadă.
Cum să îmbraci bebeluşul în mașină
Gecile groase, combinezoanele şi hainele de tip sac de dormit (inclusiv cele care pot să fie prinse de interiorul scaunului de maşină) nu sunt indicate pentru momentele în care mergi cu bebeluşul cu maşina. Chiar dacă par ideale ca grosime pentru temperaturile scăzute de afară, de fapt, ele pot face ca micuţul să fie strâns şi mai mult în centuri în cazul unui accident, iar riscul de apariţie a rănilor să fie mai mare, potrivit www.parents.com.
Conform specialiştilor de la Academia Americană de Pediatrie, bebeluşul trebuie să fie îmbrăcat în haine mai subţiri (mai multe straturi), iar deasupra să fie pusă o păturică. De exemplu, în zilele mai friguroase poţi să îmbraci micuţul cu un body întreg, iar pe deasupra să-i mai dai o bluză cu mânecă lungă, este de părere Carole Kramer-Arsenault, autoarea volumului ,,The Baby Nurse Bible”.
Vrei să duci bebeluşul la maşină şi ai de mers câteva străzi? Atunci peste haine pune o pătură mai groasă sau mai multe pături mai subţiri. Şi geaca groasă poate să fie folosită pe post de păturică, dar ea trebuie dată jos după ce bebeluşul se încălzeşte.
Cum să îmbraci bebeluşul la plimbare
Aerul curat este foarte important pentru bebeluş, chiar dacă vremea de afară este friguroasă. Este indicat ca el să fie scos afară dacă este născut la termen (trebuie să ceri sfatul pediatrului dacă micuţul suferă de o anumită afecţiune), are mai mult de trei săptămâni, plimbarea este una de 15-30 de minute, iar afară nu e mai frig de -4, -5 grade Celsius, este de părere Carole Kramer-Arsenault. O plimbare scurtă face bine nu doar micuţului, ci şi mamei.
Nu ştii însă cum să-l îmbraci pe bebeluş iarna când vrei să ieşiţi la o plimbare? Experţii susţin că cel mai bine este ca micuţul să aibă o haină în plus faţă de cum eşti tu îmbrăcată, iar asta deoarece el pierde mai repede căldură decât adulţii. Tu iei pe tine un tricou cu mânecă lungă şi geaca de iarnă? Atunci bebeluşului îi dai un pulover în plus pe sub geaca de iarnă sau pe sub combinezon. Nu uita de mănuşi, de o căciulă mai groasă, dar şi de ghetuţe călduroase.
Pentru plimbare poţi să pui în cărucior un sac de dormit mai gros, dar şi protecţii astfel încât aerul rece să nu afecteze pielea bebeluşului. O să-ţi dea micuţul de înţeles dacă nu se simte confortabil prin faptul că o să se agite sau o să înceapă să plângă. Important este să urmăreşti şi posibilele semne care anunţă hipotermia. Printre ele se numără buzele vineţii, tremurul sau dacă devine prea palid în special în zona nasului sau a urechilor. În astfel de cazuri, este indicat să intri cât mai repede într-un loc călduros ca micuţul să se încălzească, recomandă David Hill, medic pediatru în Wilmington, Carolina de Nord (SUA).
Cum să îmbraci bebeluşul pentru joaca în zăpadă
Orice părinte care trebuie să-l îmbrace pe copil atunci când merge să se joace în zăpadă este nedumerit dacă l-a echipat corect. Chiar dacă încă nu merge, bebeluşul mai mare de 6 luni o să se bucure de jocul fulgilor de nea, dar şi de textura zăpezii. Regulile pentru îmbrăcat sunt aceleaşi ca şi pentru scosul la plimbare pe timp de iarnă, doar că trebuie mai multă atenţie ca hainele să nu se umezească. Un combinezon întreg impermeabil sau o geacă groasă, pantaloni impermeabili şi ghetele pot forma ţinuta potrivită când vrei să ieşi cu bebeluşul prin zăpadă. Nu uita însă de o căciulă mai groasă şi de mănuşi impermeabile, mai ales că astfel şi micuţul se poate bucura şi atinge zăpada.
Cum să îmbraci bebeluşul în casă
Nu de puţine ori o să ai tendinţa de a-l îmbrăca mai gros, chiar dacă el stă în casă. Temperatura ideală pentru interior este între 21 şi 23 de grade. Dar cum este mai bine să-l îmbraci pe bebeluş iarna când stai în casă? Şi în acest caz regula cu o haină în plus se aplică. Aşa că dacă tu te simţi confortabil cu maiou şi tricou, bebeluşul trebuie să aibă o haină în plus, susţine Carole Kramer-Arsenault.
Poţi verifica dacă îi este cald sau rece punând o mână pe burtica lui sau pe spate. Zonele trebuie să fie calde, dar fără să fie transpirat. Este bine să te asiguri că nu se supraîncălzeşte când doarme. Când e mic, e recomandat să nu folosești păturică, pe care și-o poate trage pe față, ci un sac de dormit care se închide cu capse sau fermoar. Transpiraţia, părul ud, obrajii roşii şi respiraţia mai rapidă sunt doar câteva dintre semnele care indică faptul că bebeluşul s-a încălzit şi că trebuie să renunți la un strat de haine.