Scapă de purtarea căciuliţei în casă!

Andreea Popa
bebelus cu caciula in casa

Purtarea căciuliței în casă nu are un motiv temeinic

Apar în majoritatea pozelor cu nou-născuţi, sunt pe lista de cumpărături a gravidei şi aproape toate costumaşele sau pijamalele pentru bebeluşi vin la pachet cu ele. Sunt mici, drăgălaşe, unele se strâng cu un şnur sub bărbie şi sunt, de cele mai multe ori, absolut… inutile. Purtarea căciuliței nu-și are rostul, iar mai jos argumentăm:

Da! Este vorba despre celebrele căciuliţe pentru bebeluşi. Iar dacă în poze îşi au rostul lor, pentru efect, iar afară, dacă temperatura o cere, au o logică, în casă nu există niciun argument pentru ca un bebeluş sănătos şi născut la termen să poarte căciulă. Nici în prima jumătate de an, nici în prima lună şi nici măcar în prima săptămână de viaţă. Nici ziua, nici noaptea şi nici după baie. Asta, bineînţeles, dacă vorbim despre o casă în care temperatura este cea recomandată de medici pentru un nou-născut, respectiv în jur de 21º C. Şi atunci care este rostul pentru purtarea căciuliței în casă?

Rostul căciuliţelor imediat după naştere

La naştere, copiii ies brusc dintr-un mediu cald, de circa 37,7º C, într-unul mult mai rece. Temperatura corpului le scade astfel cu aproximativ 2 grade, în principal din cauza evaporării de la nivelul tegumentelor ude a lichidului amniotic, dar şi din cauza contactului cu suprafeţe mai reci. De aceea, bebeluşii sunt înfăşaţi imediat după naştere, iar capul le este acoperit cu o căciuliţă. Deşi nu toate maternităţile fac acest lucru, este o practică des întâlnită. O metodă mult mai eficientă pentru ca nou-născutul să nu piardă brusc căldură ar fi contactul piele pe piele cu mama. Cum însă acest lucru nu este încă pus în practică în majoritatea maternităţilor din ţară, alternativa medicilor este înfăşatul şi o căciulă trasă pe cap.

Purtarea căciulii în casă nu e necesară

Totuşi, mulţi bebeluşi continuă să poarte celebrele căciuliţe şi după ce ies din maternitate, în casă, şi asta luni de zile uneori. În spatele acestui obicei stă un mit mai vechi care susţine că cea mai mare pierdere de căldură are loc la nivelului capului. Se spune că circa 40% (sau chiar 80%, susţin unii) din temperatura corpului se poate pierde la acest nivel, mai ales în cazul nou-născuţilor, care au un cap mult mai mare comparativ cu restul corpului. Acesta este însă doar un mit şi tot mai puţini medici sfătuiesc mamele să-şi ţină bebeluşii cu căciulă pe cap şi după primele zile de viaţă.

„Copiii sănătoşi, născuţi la termen, nu au nevoie să poarte căciuli pe cap din momentul în care ies din maternitate”, explică Howard Reinstein, pediatru şi purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie. Deşi este adevărat că bebeluşii nu-şi pot regla temperatura corpului imediat după naştere aşa cum o poate face organismul unui adult, acest lucru nu mai reprezintă o problemă atât de mare după câteva zile de viaţă.

Riscurile căciuliţei în casă

Mai mult, purtarea căciuliței în casă creşte semnificativ riscul de hipertermie, o condiţie medicală foarte periculoasă. Hipertermia se dezvoltă mult mai rapid la un nou-născut faţă de un adult, deoarece micuţii au o capacitate scăzută de a pierde căldură. De aceea, dacă bebeluşul este prea gros îmbrăcat şi e ţinut cu căciulă pe cap în casă, lucrurile pot degenera repede. Mai mult, purtarea unei căciuli noaptea creşte riscul de asfixiere a copilului, dar şi riscul Sindromului morţii subite la sugar. Iar după băiţă, este suficient să ştergi blând capul bebeluşului cu un prosop mai moale pentru a-i usca părul.

Experimentul care a generat toată nebunia

Aşa cum am mai menţionat, tot mai multe studii demontează mitul potrivit căruia circa 40% din temperatura corpului se pierde la nivelul capului. Cel mai probabil, acest mit are la bază un experiment făcut în anii ‘50 pe soldaţi americani. Aceştia erau expuşi unor temperaturi negative extreme, îmbrăcaţi în costume de supravieţuire pentru mediul arctic, dar cu capul descoperit. Astfel, s-a constatat că la nivelul capului se pierde peste 40% din temperatura corpului. Lucru logic de altfel şi de aşteptat, având în vedere că soldaţii aveau doar capul descoperit, în timp ce restul corpului era bine protejat de frig datorită costumelor speciale.

Căciula şi alăptatul

Pe lângă lucrurile prezentate mai sus, există încă un aspect de care mamele ar trebui să ţină cont. Şi anume faptul că purtarea unei căciuli ar putea fi un obstacol în calea alăptării. Explicaţia are legătură cu mirosul bebeluşului, care este mascat într-o mare măsură dacă cel mic are capul acoperit. Sistemul olfactiv se aşteaptă şi el la anumite semnale după naştere, iar mirosul bebeluşului este inconfundabil pentru fiecare mamă în parte. De altfel, instinctul unei mame este de a-şi mirosi bebeluşul imediat cum îl primeşte în braţe. Iar acest semnal olfactiv eliberează un val masiv de oxitocină, hormon cu un rol extrem de important în alăptare şi în menţinerea lactaţiei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa