Șampon pentru bebeluși – ghidul celei mai bune alegeri

Vrei să cumperi un șampon pentru bebeluși și nu știi de ce trebuie să ții cont pentru a proteja pielea și sănătatea micuțului tău? În articolul nostru vei găsi răspunsuri la toate întrebările legate de criterii de cumpărare ori ingrediente toxice.

Georgiana Mihalcea, redactor
Pe piață sunt foarte multe șampoane pentru bebeluși și alegerea unuia eficient poate fi o adevărată provocare!
Pe piață sunt foarte multe șampoane pentru bebeluși și alegerea unuia eficient poate fi o adevărată provocare!

Vrei să cumperi un șampon pentru bebeluși și nu știi care sunt criteriile de alegere? Am alcătuit un ghid complet care să te scoată din impas! Află ce ingrediente trebuie neapărat evitate și mai ales modul în care acestea pot afecta sănătatea copilului tău!

Când spunem șampon pentru bebeluși și copii ne referim la acele produse care sunt destinate pentru a fi utilizate pentru curățarea părului sugarilor și a copiilor cu vârsta sub trei ani. Aceste produse au formule speciale pentru a nu fi iritante pentru ochi și pentru pielea capului în general. Ele ar trebui să conțină doar ingrediente non-toxice pentru a fi blânde cu pielea copilului, dar lucrurile nu stau mereu așa, de aceea trebuie să fii foarte atentă la ce cumperi!

De ce este important cum alegi șamponul pentru bebeluș?

Fiecare părinte ar trebui să fie conștient de faptul că produsele pentru bebeluși nu trebuie să aibă aceiași compuși ca și cele destinate adulților! Corpul lor micuț și pielea lor sensibilă cer o protecție specială cu orice produs de îngrijire ales.

Atunci când vrei să cumperi un șampon pentru bebeluș, nu te grăbi, citește cu mare atenție eticheta, chiar dacă scrisul este destul de mic, tocmai pentru a ascunde ușor eventualii compuși toxici.

Nu uita că un șampon eficient pentru bebeluși conține ingrediente naturale și sigure pentru pielea moale și sensibilă a copilului tău. Încearcă că găsești un șampon cu un pH echilibrat, natural, fără parfum și coloranți artificiali, prietenos cu pielea sensibilă a sugarului tău.

Bebelușii sunt de 10 ori mai vulnerabili decât adulții în ceea ce privește sensibilitatea la substanțele chimice, de aceea este esențial să alegi un șampon cu ingrediente cât mai „curate”.

10 criterii de alegere a unui șampon pentru bebeluș

Atunci când vrei să cumperi un șampon pentru bebelușul tău sunt câteva criterii importante pe care trebuie să le ai în vedere. Le vom detalia mai jos, pe scurt:

  • Verifică tipul de piele al bebelușului tău
    Este estențial să cunoști tipul de piele al bebelușului tău pentru a lege cel mai bun produs pentru el. Vei vedea că, pe piață, sunt disponibile diferite categorii de șampoane în funcție de baza pielii scalpului bebelușului. Da, așa cum sunt în cazul adulților! De exemplu, dacă bebelușul tău are scalpul uscat, trebuie să alegi un șampon care să ofere un plus de umiditate și de „hrană” pentru păr și piele.
  • Conține ingrediente naturale
    Ingredientele naturale sunt folosite de mulți ani pentru îngrijirea pielii și a părului! Când mergi să cumperi un șampon pentru bebelușul tău, caută pe etichită aceste ingrediente naturale, deoarece șampoanele pe bază de substanțe chimice pot dăuna pielii bebelușului și pot produce reacții alergice la nivelul scalpului. Un șampon de bebeluș cu ingrediente naturale va ajuta la menținerea sănătății și strălucirii părului.
  • Fă o alegere organică!
    Stai liniștită, nu sunt greu de găsit, piața este plină de șampoane organice destinate bebelușilor! Printre beneficiile cheie asociate cu șampoanele organice pentru bebeluși sunt: hrănirea părului, protejarea acestuia împotriva deteriorării, îmbunătățirea texturii și prevenirea reacțiilor alergice. Și mai avem o veste bună: aceste șampoane organice vor funcționa pentru toate tipurile de păr, indiferent dacă vorbim despre păr uscat, gras sau normal.
  • Alege un produs fără parfum
    Un produs cu parfum, va avea compuși chimici, care vor fi agresivi cu părul și scalpul bebelușilor. Unele șampoane pentru bebeluși parfumate pot conține ingrediente prea toxice pentru pielea delicată a unui copil atât de mic. Pentru a menține părul neted și ușor de manevrat, trebuie să alegi mereu un șampon pentru bebeluși fără parfum.
  • Caută inscripția „fără lacrimi”
    Din păcate, multe dintre produsele scoase la vânzare pe piață conțin ingrediente iritante, care pot provoca mâncărime sau roșeață la nivelul ochilor bebelușului. Pentru a evita acest lucru, părinții trebuie să aleagă un șampon pentru bebeluși care să nu-i facă pe micuți să plângă ori să lăcrimeze atunci când sunt la băiță. Dacă te uiți cu atenție, vei găsi cu siguranță un șampon cu formulă optimă pentru bebelușul tău.
  • Fără alcool
    Șampoanele fără alcool sunt acele șampoane create special pentru bebeluși și copii și oferă toate beneficiile unui șampon obișnuit. Este cel mai bun tip de șampon pentru păr, dar și pentru piele, deoarece fac părul bebelușului să aibă un miros natural, să fie moale și strălucitor. Majoritatea medicilor pediatri, dermatologi și părinți cu experiență îți vor recomanda să nu folosești niciodată un șampon pe bază de alcool la spălarea bebelușului. Aloe vera și mușețelul sunt ingredientele comune cel mai des folosite pentru cei care sunt sensibili la alcool, chiar și în cazul adulților, nu doar al celor mici.
  • Șamponul pentru bebeluș trebuie să aibă pH neutru
    pH-ul este o valoare numerică care este utilizată pentru a indica aciditatea relativă sau alcalinitatea unei soluții apoase. Pentru bebeluși, ar trebui să optezi pentru produse care nu sunt prea alcaline sau prea acide. Un șampon cu pH neutru pentru bebeluși va fi delicat cu pielea capului, oferind în același timp o curățare adecvată a părului său. Există șampoane pentru bebeluși pentru umiditate și strălucire și sunt disponibile cu pH neutru.
  • Evită șampoanele cu coloranți
    Nu folosiți produse care conțin coloranți sintetici pentru că aceștia pot duce la probleme grave de sănătate la nou-născuți. În plus, bebelușii au pielea capului și pielea, în general, sensibilă, care poate fi ușor irită de coloranții din șampoane. Prin urmare, este important să alegi un șampon fără vreo culoare pentru micuțul tău.
  • Verifică datele de expirare
    Este foarte important să verifici data de expirare a șamponului înainte de a-l utiliza. Perioada de valabilitate a șamponului pentru bebeluși este foarte limitată și nu este recomandabil să îl utilizezi după perioada prevăzută. Verificând data de expirare, părinții se pot asigura că bebelușul lor folosește produse de bună calitate și nu bunuri expirate.
  • Alege șamponul hipoalergenic
    Pentru siguranța pe termen lung a pielii, șamponul hipoalergenic pentru bebeluși este cea mai bună opțiune. Pielea bebelușilor este delicată și predispusă la hipersensibilitate. Există mai multe cauze ale reacțiilor alergice, inclusiv parfumuri, conservanți și alte substanțe chimice din șampon. Șampoanele hipoalergenice sunt mai blânde pe pielea capului și mai puțin susceptibile s-o irite. În timp ce cumperi șamponul, verifică pe eticheta acestuia dacă scrie „hipoalergenic” sau nu.

Ce ingrediente NU trebuie să conțină un șampon pentru bebeluș și de ce

Șamponul pentru bebeluș este la fel de important ca și hainele pe care i le cumperi. Ca o concluzie la cele spuse mai sus, fii foarte atentă la ingredientele șamponului, credibilitatea mărcii care îl comercializează și chiar la prețul produsului. Hai vă vedem acum exact despre ce ingrediente toxice este vorba atunci când vorbim despre „citirea cu atenție a etichetei”!

Parfumuri și ftalați

Mamele știu că bebe are un miros propriu, „dulce”. Atunci, de ce să stricăm asta? Bucură-te de „dulceața lui”, fără arome artificiale adăugate în șamponul său! Parfumul dintr-un șampon de bebeluș poate fi asociat tulburărilor hormonale, alergiilor de piele și ale căilor respiratorii.

Dacă în familia ta știi că există deja persoane cu diverse alergii, riscul ca micuțul tău să dezvolte o astfel de afecțiune este și mai mare! Nu uita că, dacă pe eticheta produsului cumpărat găsești termenul de „parfum”, acesta va include un cocktail toxic din mai multe ingrediente.

Ftalații sunt utilizați în fabricarea parfumurilor, dar nu sunt enumerați pe etichete și nu sunt restricționați pentru utilizare, în ciuda asocierii lor cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv probleme de reproducere și probleme de dezvoltare, precum și astm ori alte probleme respiratorii.

Deci, pe scurt, spune NU șamponului pentru bebeluși cu parfum!

Parabeni

Parabenii sunt conservanți sintetici obișnuiți în șampoanele pentru copii, precum și în alte produse de îngrijire personală dedicate copiilor și adulților. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) le-a detectat în aproape toate produsele testate. Parabenii, din păcate, sunt asociați cu o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv cancer, tulburări endocrine, toxicitate asupra funcției de reproducere, neurotoxicitate și iritarea pielii.

Evită orice produs care conține cuvântul „paraben”!

1,4 dioxan

Experții spun că 1,4 dioxan este o substanță cancerigenă care se află în peste 50% dintre produsele dedicate îngrijirii corporale a bebelușilor și copiilor, în special în cele pe care scrie „fără lacrimi”. Este un contaminant care apare atunci când un agent tensioactiv a fost „etoxilat” sau combinat chimic cu compusul oxid de etilenă. Când vedeți cuvântul „laureth”, înseamnă că este etoxilat. Șampoanele fără lacrimi sunt etoxilate. Acest element poate pătrunde în piele de fiecare dată când utilizezi produsul pe bebeluș și a fost legat de cancer, probleme de reproducere, leziuni ale rinichilor și ficatului și probleme ale ficatului.

Caută și evită: polietilenă, polietilen glicol, polioxietilenă, lauret sulfat de sodiu, cetearet, olet, oxinol, -xinol, PEG, ingrediente care se termină cu -et, -oxinol și cele care conțin cuvintele lauret, laureat, mir, cetearet sau olet.

Conservanți care eliberează formaldehidă 

Aceștia sunt agenți cancerigeni cunoscuți, dar sunt frecvenți în șampoanele pentru copii. Ele pot fi adăugate direct sau eliberate de alți conservanți. Există o listă lungă substanțe chimice care ar putea intra în acest grup, așa că sfatul nostru este să cauți cuvintele „fără formaldehidă”.  

Caută și evită: Formaldehidă, quaternium-15, dimetil-dimetil (DMDM) hidantoină, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, hidroximetilglicinat de sodiu, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol (bromopol).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa