Reguli de bază în programul bebelușului: de ce, când și cum să începi rutina

Anca Vlad
programul bebelusului

De ce e nevoie ca programul bebelușului să fie unul foarte exact, atâta timp cât nevoile lui nu sunt chiar atât de complicate? Hrana, somnul și iubirea le cuprind aproape pe toate. Dar să știi când și cât de multe are nevoie poate fi o provocare. Să nu mai vorbim de provocarea de a găsi echilibrul dintre nevoile copilului, ale tale și cele ale celorlalți copii sau membri ai familiei, scrie babycenter.com.

Numeroși părinți consideră că a stabili un program pentru bebeluși ușurează viața. Seamănă cu întocmirea unui manual de instrucțiuni personalizat pentru copilul tău. Ca părinte, vei avea un șablon predictibil pentru zilele petrecute cu micuțul tău. Iar acesta va ști la ce să se aștepte-de exemplu, că este hrănit după somnul de dimineață, apoi urmează joaca și o ieșire afară.

Tanya Remer Altmann, pediatru și editor-șef al The Wonder Years, spune că „bebelușii știu că anumite lucruri se întâmplă într-un anumit moment al zilei. Atunzi când nu sunt privați de somn sau hrană, aceștia sunt mai fericiți. Satisfăcând nevoile bebelușui tău, îl ajuți să fie în cea mai bună stare fizică și psihică pentru a învața și explora lumea sa nouă.”

Un bonus: atunci când ești pregătită să îți lași bebelușul cu bona sau altcineva, tranziția este mult mai ușoară. Copilul va fi obișnuit cu rutina zilnică, iar cel care va avea grijă de el va putea anticipa nevoile sale de hrană, somn sau chef de joacă și plimbare.

Când poți să începi?

Părerile experților despre momentul și modul de stabilire a programului diferă. Dar mulți specialiști, inclusiv Altmann, consideră că bebelușul este pregătit pentru un astfel de program câand are între 2 și 4 luni.

Necesitățile de somn și hrană ale majorității bebelușilor devin mai predictibile după 3 sau 4 luni. Ar fi bine să profiți de această ocazie pentru a-ți ajuta bebelușul să urmeze un program mai bine stabilit.

Cu toate acesta, se poate ca bebelușul tău să urmeze un program cu mult timp înainte de aceasta vârstă. Dacă ești în această situație, susține-i nevoile evidente.

Observarea momentelor când bebelușul tău are nevoie de hrană sau somn te ajută să înțelegi ritmul său natural și modelul său de dezvoltare. Mulți părinți încep să noteze în zilele urmatoare nașterii când cere bebelușul mâncare, când își face nevoile, când doarme.

Pentru a înregistra rutina zilnică, poți utiliza un caiet și un pix, un fișier excel sau aplicații precum Trxie Tracker, Baby Budle sau Feed Baby.

Unii specialiști militează pentru conceperea unui program mult mai devreme. Gina Ford, asistentă de maternitate și autoare a The New Contended Little Baby Book, oferă modelul unui program începând cu a doua săptămână de viață.

Indiferent de abordare, binele bebelușului tău primează. Acest lucru presupune să urmezi sfaturile pediatrului și să îți urmezi instinctul pentru a determina de ce anume are bebelușul tău nevoie –indiferent ce spune programul.

În perioada de nou-născut, este esențial ca micuțul să primească suficient lapte pentru a evita probleme ca greutatea sub nivelul normal sau deshidratarea. Nu trebuie niciodată să eviți să hrănești sau sa culci copilul doar pentru că „încă nu este timpul.”

Kathryn Akin, profesor la Universitatea Texas este de părere că „părinții ar trebui să își urmeze instinctul atunci când vine vorba despre ce încearcă bebelușul să transmită. Chiar dacă bebelușul a mâncat cu o oră sau două înainte, dacă plânge ca și când îi este foame, ar trebui să acționezi în acea direție. Dacă programul stabilit indică ora de somn, dar copilul este mai agitat decât este normal și are nevoie să fie liniștit înainte de culcare, fă asta. Niciun program nu ar trebui să fie mai presus de nevoile bebelușului tău.”

Pe aceeași temă, îți recomandăm cărțile:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa