Purtatul bebelușului. Dr Sears oferă 5 argumente care-i demonstrează beneficiile

Anca Vlad

Este natural ca un bebeluș să se simtă bine atunci când este aproape de mama lui și este cu adevărat fericit atunci când este ținut în brațe de ea. Purtatul bebelușului este metoda ideală de a-l face fericit și ajută la formarea unei legături puternice între mamă și copil. Purtatul copilului aduce numeroase beneficii și micuțul crește mai fericit și mai inteligent, susține doctor Sears.

Pentru a înțelege mai bine de ce să îți porți bebelușul citește și această carte

Bebelușul purtat în eșarfă sau marsupiu plânge mai puțin

Doctorul Sears mărturisește că în lunga lui carieră de pediatru a auzit mulți părinți spunându-i același lucru: „Cu cât îl port mai mult lângă mine, cu atât este mai mulțumit”. Chiar și părinții care aveau copilași mai agitați au recunoscut că atunci când au început să-i poate în eșarfă sau marsupiu, aceștia s-au calmat. Această descoperire se bazează pe mai mult decât experiența pediatrului. El citează raportul unui studiu efectuat în 1986 de un grup de pediatri din Montreal, realizat pe 99 de perechi părinte-copil. Unor părinți li s-au dat cărucioare și au fost instruiți să-și plimbe copiii timp de cel puțin trei ore pe zi în plus față de cum făceau în mod normal. Au fost încurajați s-o facă indiferent de starea bebelușului. Nu numai când este agitat sau plânge. Ca grup de control, altor părinți nu li s-au dat nici un fel de instrucțiuni. După șase săptămâni, bebelușii care au fost plimbați mai mult timp plângeau și se agitau cu 43% mai puțin decât ceilalți.

Am fost învățați că e normal ca un bebeluș să plângă mult

Antropologii care au cutreierat lumea studiind modalitatea de îngrijire a bebelușilor și copiilor mici în alte culturi față de cea occidentală au ajuns la concluzia că acolo unde bebelușii se poartă la spate sau la piept, copiii sunt mult mai fericiți și plâng mai puțin. În Occident, plânsul unui bebeluș se măsoară în ore. În timp ce în alte țări acesta se măsoară în minute. Am fost învățați că e normal ca un bebeluș să plângă mult. În alte părți ale lumii nu este acceptat acest lucru. În anumite zone, bebelușii sunt cărați peste tot de mamă și sunt puși în pat numai la culcare – tot lângă mamă. Atunci când părintele care-l cară are nevoi personale, atunci micuțul trece în brațele altcuiva.

Bebelușul purtat în eșarfă sau marsupiu învață mai multe

Dacă micuțul petrece mai puțin timp plângând sau agitându-se, ce poate face cu timpul liber? Învață! Copiii purtați sunt mult mai ageri. Aceasta este starea în care micuțul se simte cel mai bine și interacționează cel mai ușor cu mediul înconjurător. Se poate spune că este modalitatea optimă de a învăța. Cercetării au mai descoperit că un copil purtat astfel de mamă sunt mai viori și mai atenți din punct de vedere vizual și auditiv.

Un alt beneficiu al purtării copilului este acela că îi dă părintelui posibilitatea să interacționeze mai bine cu micuțul. Când este ținut într-un marsupiu sau într-o eșarfă, copilul are permanent contact vizual cu părintele. În această poziție, chipul uman este un stimulent pentru legăturile interpersonale. De exemplu, dacă este ținut într-un marsupiu, copilul vede pe o rază 180%. El poate studia mediul în care trăiește. Astfel învață să aleagă la ce vrea să se uite sau nu și învață mult mai multe.

Iritația de scutec provocată de candida

Bebelușul purtat în eșarfă sau marsupiu este mult mai organizat

E mai simplu să înțelegi beneficiile purtării bebelușului că gestația micuțului durează optsprezece luni (nouă luni în uter și alte nouă în marsupiu). Mediul din uter reglează automat organismul copilului, iar nașterea rupe temporar această legătură. În această situație, cu cât micuțul e ajutat să se organizeze, cu atât mai ușor se adaptează la viața extrauterină. Extinzând experiența din uter, părintele care poartă copilul (indiferent dacă e mama sau tata) îl ajută să se adapteze mult mai ușor și mai repede. De exemplu, mersul mamei, pe care copilul l-a simțit timp de nouă luni, îi amintește de viața intrauterină. Acesta ritm familiar, impriat în mintea lui, îl liniștește. Dacă micuțul își pune căpșorul pe pieptul mamei, îi aude bătăile inimii, amintindu-i că acest sunet l-a însoțit în uter timp de nouă luni. Mai mult, respirația regulată a mamei echilibrează respirația mai sacadată a micuțului.

Ce se întâmplă atunci când bebelușul este lăsat în pătuț, întins la orizontală, și este luat în brațe numai ca să fie hrănit sau liniștit când plânge, apoi despărțit din nou de mama lui? Un nou născut simte o nevoie imperioasă de organizare, de a se adapta mediului. Dacă este lăsat mult timp singur, bebelușul poate dezvolta niște modele de comportament: plânsete, mișcări zvâcnite, sugerea agitată a degetului, respirație neregulată și somn întrerupt. Bebelușul care este forțat să se liniștească singur, consumă astfel energia pe care ar fi putut-o folosi ca să crească și să se dezvolte.

Deși există numeroase teorii legate de creșterea copilului, cercetătorii sunt de acord în legătură cu un lucru: pentru ca sistemul emoțional, intelectual și fizic al unui copil să funcționeze perfect este nevoie de prezența mamei sau a unei alte figuri de îngrijire. Acesta fiind un alt beneficiu al purtatului copilului.

Bebelușul purtat în eșarfă sau marsupiu și beneficiile „umane”

Un alt beneficiu al purtării copilului este faptul că în această poziție, micuțul se implică în lumea celui care-l poartă. El vede ce vede mama sau tata, aude ce aud și ei. Uneori, simte ce simt ei. Ținut la pieptul părintelui, micuțul îi învață mai ușor trăsăturile, ritmul mersului și mirosul. Tot astfel, micuțul învață mai repede ce înseamnă o anumită schimbare facială, limbajul trupului, inflexiunile vocii și ale tonului și emoțiile celui care-l poartă. Această apropiere îl învață pe copil mut repede și mai simplu cum să fie… uman. Un alt exemplu este spălatul vaselor. Dacă bebelușul este purtat în marsupiu în timp ce mama se ocupă de vase, copilul aude, miroase și vede, înțelegând mult mai ușor lumea adultului. Morala: bebelușul învață mai multe dacă e purtat de o persoană ocupată.

Distrofia musculară la bebeluși

Bebelușul purtat în eșarfă sau marsupiu este mai inteligent

Experiențele trăite în mediul ambiant stimulează nervii și rețelele nervoase. În plus, ajută astfel creierul să crească și să se dezvolte. Pentru că micuțul este implicat în lumea părintelui, este expus și participă la activitățile lui. El are astfel parte de sute de experiențe cu ajutorul cărora își va forma comportamentul. Aceste experiențe pot fi comparate cu sute de filme scurte care sunt stocate în creierul copilului și pe care le va „rula” atunci când se va afla într-o situație similară. Doctor Sears exemplifică cu spusele multor mame: „Imediat ce-mi pun sistemul de purtare, bebelușul se luminează la față și ridică mânuțele de parcă ar știi că în scurt timp va fi în brațele mele și în lumea mea”.

Cunoscutul pediatrul încheie subiectul subliniind că a observat că „bebelușii purtați sunt mult mai atenți. Ei ascultă conversațiile adulților de parcă ar fi parte din ele. Pentru că vocile și privirile sunt toate la același nivel, el simte că este implicat în conversație și, pe lângă abilitatea de a vorbi, învață o alta la fel de importantă – aceea de asculta. Sunetele ambientale normale pot fi percepute altfel atunci când copilul este purtat. Dacă este singur, un anumit zgomot îl poate speria. În timp ce dacă este purtat și părintele îl mângâie ușor pe spate, se liniștește imediat, știind că totul e în regulă”.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa