Prima problemă serioasă cu care se confruntă proaspeții părinți este apariția colicilor. De cele mai multe ori este sfâșietor să îți vezi bebelușul de doar câteva săptămâni cum plânge și se chircește și să nu știi cum îl poți ajuta. Știi bine că așa este mersul vieții, însă ai vrea să poți face cumva să îl poți ajuta, măcar să îi ameliorezi durerile.
Înainte de a încerca toate sfaturile primite de la prieteni, rude și medici este util să înțelegi cum funcționează sistemul digestiv al bebelușilor. Astfel îi vei putea veni în ajutor, iar tu te vei putea bucura de momente fericite cu cel mic, așa cum ai visat încă de când au apărut două liniuțe pe testul de sarcină.
Microbiomul, sistemul complex care ne apără organismul
Microbiomul este alcătuit din comunități de bacterii, virusuri, dar și ciuperci (fungi)) cu o complexitate mai mare decat genomul uman în sine. El este răspunzător de dezvoltarea imunității, apărarea organismului de agenți patogeni si ajută la sinteza vitaminelor. Din toate acestea ne dăm seama că este foarte important pentru organismul nostru.
Microbiomul își începe formarea din cursul vieții intrauterine, dar în această perioadă de început, cantitativ este aproape nesemnificativ. Acesta începe cu adevărat să se formeze odată cu prima respirație a sugarului, chiar cu câteva secunde înainte, pe când acesta traversează canalul de naștere.
Asadar, am putea spune că nou-născutul împrumută microbiomul mamei. Prin colonizarea pielii cu flora bacteriană vaginală maternă, prin colonizarea tubului digestiv cu secreții înghițite la naștere și ulterior prin laptele matern. În momentul nașterii, tubul digestiv al nou-născutului este steril.
Nașterea influențează funcționarea microbiomului
Modalitatea de naștere, fie pe cale naturală sau prin intervenția de cezariană, influentează compoziția microbiotei intestinale a nou-născutului.
Un copil care se naşte prin cezariană pierde această colonizare iniţială cu bacteriile benefice (pe care o are un copil născut pe cale naturală), diversitatea populațiilor lui bacteriene fiind mult mai scăzută. În aceste cazuri, primul contact al bebelușului o să fie cu bacteriile exterioare, cele ce se găsesc într-o sală de operație sau în brațele personalului medical care îl îngrijeste în primele ore de viață.
Studierea microbiomului i-a ajutat pe oamenii de știință să își dea seama care ar putea fi motivele pentru care bebelușii fac colici. Printre primii suspecți sunt refluxul gastro-esofagian, constipația și motilitatea slabă în tractul gastrointestinal al bebelușului. Dacă un părinte dorește să evite colicile nou-născutului sau să reducă episoadele care au apărut deja este normal să facă tot ce poate pentru a-și ajuta copilul să nu aibă aceste probleme.
Tractul gastro-intestinal al nou-născuților este deja populat de miliarde de bacterii la scurt timp după naștere. În studii recente, cercetătorii au încercat să modifice flora bacteriilor din intestin pentru a observa dacă ar putea avea un efect asupra colicilor.
Probioticele ajută la funcționarea corectă a sistemului digestiv chiar de la naștere, potrivit unui studiu din JAMA Pediatrics.
Acestea sunt bacterii despre care se crede că au un efect benefic asupra intestinului. Aceste „bacterii bune” pot ajuta la digestia și dezvoltarea sistemului imunitar. Se găsesc în mod natural în iaurturi și brânzeturi moi și alte alimente, dar pot fi administrate și sub formă de suplimente alimentare.
Probioticul este ales în funcție de vârsta copilului, dar și în funcție de necesitate.
Dacă ne referim la dezechilibrul cauzat de nașterea prin cezariană și de lipsa alăptării, atunci produsele care conțin bacterii precum Bifidobacterium animalis subsp. BB-12 sunt recomandate (se pot administra din prima zi de viață)
Acestea se găsesc în proporţie de 90% în mod natural în microfora sugarilor și copiilor până la 3 ani, de aceea suplimentarea cu BB-12 poate ajuta la restabilirea echilibrului microflorei intestinale a acestora. În plus acest tip de probiotic poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și poate reduce frecvența și durata infecțiilor respiratorii.
Bifidobacterium animalis BB-12, potrivit unui studiu din 2008 publicat în ISME Journal 2008, ajută la:
- Stimularea imunității și creșterea rezistenței organismului la infecțiile respiratorii comune BB-12® are capacitatea de a interacționa cu sistemul imunitar de la nivelul intestinului, influențând pozitiv răspunsul imun.
- Are efecte benefice în diareea asociată cu tratamentul cu antibiotic, BB-12 poate reduce aparitia reacțiilor adverse, cum ar fi diareea.
- Contribuie la refacerea echilibrului microbiotei intestinale – specii de bacterii din specia Bi‑dobacterium (lactis, longum), administrate copiilor pot crește frecvența scaunelor precum și ameliorarea consistenței acestora, fiind aliați de încredere în episoadele de diaree sau constipație la bebeluși și copii.
Suplimentele alimentare care conțin Bifidobacterium animalis BB-12 sunt recomandate:
- Copiilor născuți prin cezariană și hrăniți prin formulă este importantă echilibrarea microbiotei intestinale;
- Copiilor care urmează un tratament antibiotic;
- Copiilor care prezintă simptome gastrointestinale (diaree, constipație, disconfort abdominal);
Linex Baby este soluția naturală și aliatul de nădejde al mămicilor pentru echilibrul microbiotei intestinale ale micilor burtici sensibile.
Linex Baby picături orale conține bacterii lactice (Bi‑dobacterium animalis subsp. Lactis – BB 12) existente în mod natural în tractul digestiv al sugarului, în proporție de până la 91% la sugarul alăptat și până la 75% la sugarul hrănit cu formule de lapte.
ART-LIN-02/21-08