Prima săptămână cu bebelușul acasă! Listă de întrebări pentru doctor

Magda Popescu
prima săptămână acasă

Aducerea copilului acasă și prima lui săptămână de viață pot fi pentru părinți experiențe copleșitoare. Dacă ești și tu viitor sau proaspăt părinte, îți venim în ajutor cu o listă de întrebări pe care să le adresezi moașei sau doctorului despre problemele care pot apărea în perioada de acomodare cu micuții, întocmită de specialiștii www.webmd.com.

Cum îmi pot proteja copilul de sindromul de moarte subită?

Experții în îngrijirea nou-nascuților spun că cel mai sigur mod de a proteja bebelușii de acest sindrom este să-i punem să doarmă doar pe spate. Mai mult, se recomandă evitarea co-sleeping-ului dacă părinții sunt fumători sau urmează un tratament medicamentos sau dacă bebelușul a fost născut prematur sau cu greutate mică la naștere. Părinții nu ar trebui să doarmă cu bebelușul pe o canapea sau într- un fotoliu.

Pot crea o legătură specială cu bebelușul încă din prima zi?

Viitoarele mămici se întreabă adeseori înainte de marea întâlnire dacă vor avea încă de la început o legătură specială cu bebelușul. Este bine să știți că primele zile cu puiul de om nu sunt ușoare și de cele mai multe ori va fi nevoie de timp pentru a ajunge la relația unică ce vă va însoți întreaga viață.

Când va avea bebelușul primul control medical și în ce constă această primă vizită la doctor?

După ce s-a născut, bebelușul va fi consultat de un neonatolog . Această examinare completă ar trebui făcută în primele 72 de ore de la naștere. A doua vizită la medic, de obicei tot la un neonatolog sau la un pediatru, se va face în intervalul trei-șase săptămâni, urmând ca până la vârsta de 1 an, copilul să fie văzut de un pediatru lunar sau o dată la două luni. La primele controale se verifică posibile anomalii, auzul copilului și va fi făcut un test de screening pentru o serie de boli rare.

Cum se îngrijește corect buricul?

Știu că vă sperie puțin acest ritual de îngrijire al buricului, dar nu are de ce. Sunt reguli de bază pe care dacă le respectați, nu va apărea nicio complicație. De obicei, rana se vindecă în 10-12 zile. Medicul sau moașa vă pot oferi sfaturi detaliate despre îngrijirea corectă a zonei unde a fost tăiat cordonul ombilical.

Cât de mult va dormi copilul meu și cum pot ști dacă el doarme prea mult?

Nou-născuții dorm mult în primele lor zile. Neonatologul sau moașa vă vor explica despre programul de somn al bebelușului și cât de des ar trebui să se trezească pentru hrană.

De unde pot primi sfaturi despre hrănirea bebelușului?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni. Dacă aveți probleme în procesul de alăptare, un consultant în alăptare vă va fi de cel mai real folos. Însă indiferent dacă alegeți alăptarea natural sau hrănirea cu lapte praf, în maternitate veți primi toate răspunsurile despre când, ce și cât de mult mănâncă bebelușul.

Când și cât de des ar trebui să fac baie bebelușului?

Înainte de plecarea din maternitate veți afla sfaturi importante despre baia bebelușului. Igiena de bază a nou-născutului are câteva reguli pe care este bine să le știți și să le respectați. Întrebați moașa sau medicul înainte de plecarea acasă. Medicii dermatologi sunt de părere că un bebeluș nu ar trebui spălat în fiecare zi, pentru că în acest fel se favorizează apariția dermatitei atopice:

Cum pot ști dacă bebelușul are icter prelungit?

Mulți nou-născuți au icter deoarece ficatul lor nu este pe deplin dezvoltat. În maternitate, acesta va fi testat cu un aparat special și ținut la lampa cu ultraviolete dacă este cazul. Soarele și plimbările în aer curat sunt benefice pentru bebeuși, dar dacă în continuare pielea este de culoare galbenă, la următorul consult întrebați medicul.

Când trebuie să cer sfatul medicului?

Orice nelămurire, îngrijorare sau întrebare pe care o aveți în legătură cu bebelușul este bine să o exprimați și să o lămuriți cu medicul pediatru. Orice aspect ce ține de sănătatea micuțului este foarte important, de aceea trebuie să primiți răspuns la orice întrebare, oricât de puerile ar părea. Medicul sau moașa îți vor risipi temerile, liniștea mamei fiind foarte importantă pentru bebeluș.

Îți recomandăm și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa