Prima iarnă a bebeluşului: ghid de supravieţuire

Alexandra Constantin
copil afara iarna

Nu puțini sunt părinții care încep încă de la sfârșitul toamnei să-și facă griji legate de sezonul rece și posibilele răceli ale micuțului. Din fericire, există numeroase soluții care să te ajute să treci cu bine de prima iarnă a bebelușului.

Prima iarnă a bebelușului este poate și una dintre cele mai dificile, cu atât mai mult dacă este vorba de primul copil. Îți este frică să-l scoți afară că este prea frig și bate vântul prea tare, nu ești sigură că l-ai îmbrăcat bine, dar și că poate să răcească mult mai ușor. Deși astfel de griji sunt normale, bine de știut este că plimbările pe afară aduc beneficii micuțului. „Bebelușii și părinții au nevoie de aer curat. Asta dacă nu este foarte frig afară. Plimbările îl ajută pe bebeluș să se obișnuiască mai ușor cu anotimpurile, cu ciclul noapte/zi, iar deseori îl ajută să se calmeze atunci când este agitat și plânge”, explică Erika Landau, medic pediatru și autorul cărții „The Essential Guide to Baby’s First Year”, arată www.parents.com.

Există însă precauții când vine vorba de prima iarnă a bebelușului, iar specialiștii îți spun care sunt acestea.

Prima iarnă a bebeluşului: e prea frig pentru bebeluș

„Bebelușii pierd căldură mult mai repede decât adulții, iar cu cât copilul este mai mic cu atât îi este mai dificil să se încălzească când îi este rece. Bine de știut este că bebelușii nu au abilitatea de a se încălzi prin tremurat. De asemenea, ei nu au grăsimea corporală necesară pentru a se încălzi atunci când le este frig”, afirmă Kate Pittgen, director al secției de Dermatologie Pediatrică din cadrul Centrului Medical pentru Copii „John Hopkins” din Baltimore, SUA.

Îmbrăcă-l în mai multe straturi

,,Nici un părinte nu vrea ca bebelușului să-i fie rece, de aceea cei mai mulți dintre ei au tendința de a-l îmbrăca prea gros pe micuț când ies afară, mai ales pe perioada sezonului rece. Cel mai bine este să-l îmbraci cu un strat suplimentar de haine față de cum ești tu ca părinte îmbrăcat”, spune medicul pediatru Landau. Prima iarnă a bebelușului? Atunci nu ezita să cumperi haine din materiale care lasă pielea să respire, cum sunt cele din bumbac. Pentru orice eventualitate mai pui în geantă un rând de haine în plus.

Prima iarnă a bebeluşului: ideal este ca plimbările să fie scurte

Evită să-l scoți pe bebeluș afară dacă este foarte rece (la limita înghețului) sau dacă vântul este puternic. Excepție fac micile plimbări când mergi să-l pui în scaunul de mașină și înapoi. Este rece afară, dar nu bate vântul? Atunci îmbracă-l pentru plimbare cu un combinezon sau geacă groasă de iarnă, cu căciulă, mănuși, papuci mai groși, iar deasupra de el în căruț poți să pui și o păturică. Ideal este ca plimbările să fie scurte, de cel mult jumătate de oră. „Verifică din când în când bebelușul pentru a observa eventualele semne de disconfort. Îi este prea cald dacă începe să se înroșească la față, este agitat, iar pielea este caldă. Îți dai seama că-i este rece dacă are ochii înlăcrimați, este agitat, iar pielea este rece”, spune medicul Rallie McAlliester, coautorul cărții ,,The Essential Guide to Baby’s First Year”. „Nu degeaba iarna este numită sezonul îmbolnăvirilor. Copiii răcesc în medie de 6 până la 10 ori pe an. Iar asta deoarece sistemul lor imunitar încă nu este dezvoltat, iar ei sunt expuși la tot felul de viruși”, adaugă Wendy Sue Swanson, medic pediatru în Seattle, SUA.

Să se vaccineze cei din familie împotriva răcelii

,,Îi îndemn mereu pe părinți să facă vaccinul împotriva răcelii, a tusei convulsive, aceasta fiind și una dintre metodele prin care poate să fie protejat bebelușul de afecțiuni specifice sezonului rece. Ei sunt cel mai aproape de bebe și pot transmite ușor orice fel de problemă de sănătate”, spune dr. Sue Swanson. Acest lucru este cu atât mai important dacă bebelușul este prea mic pentru imunizare. De exemplu, el nu poate să fie altfel protejat împotriva tusei convulsive – o boală gravă pentru această categorie de vârstă și des întâlnită pe perioada sezonului rece – până nu va face cele trei doze de vaccin la 2, 4, respectiv 6 luni.

Prima iarnă a bebeluşului: igiena mâinilor, foarte importantă

Bebelușii își bagă des mâinile în nas și în gură, de aceea este important ca ele să fie curate, lucru valabil și pentru părinți, este de părere medicul Landau. Spală mâinile bebelușului cu loțiune specială pentru el, apoi clătește cu apă caldă. Bine este și ca părinții să facă același lucru, mai ales după ce au schimbat scutecul, înainte de a-i da de mâncare micuțului sau când vin de afară. Important este și să te ștergi bine pe mâini, mai ales că germenii se transmit mult mai ușor dacă mâinile sunt ude. De ajutor sunt și soluțiile dezinfectante pentru mâini care conțin o cantitate mai mare de alcool. ,,Alcoolul se evaporă destul de repede, așa că nu trebuie ca părintele să-și facă griji că-l expune pe bebeluș”, este de părere Bernard Cohen, profesor de dermatologie pediatrică la Centrul Medical pentru Copii ,,John Hopkins”.

Atenție la temperatura din casă

Prima iarnă a bebelușului? Atunci trebuie să știi că încălzirea locuinței poate face ca umiditatea din încăpere să scadă, aerul să fie uscat, iar acest lucru să afecteze pielea delicată a bebelușului. „Pentru a evita acest lucru este bine ca temperatura din încăperi să fie menținută între 21 și 23 de grade Celsius. Aceasta este și temperatura ideală pentru când micuțul doarme. Nu doar că nu este afectată pielea lui, ci se reduce și riscul de apariție a sindromului de moarte subită la sugari”, sugerează medicul Kate Pittgen. Bine este ca pe timpul nopții să-l îmbraci pe bebeluș într-o salopetă, apoi să folosești un sac de dormit. La fel de importantă este și umiditatea din încăpere (ideal este să fie între 40 și 60%). Poți afla ușor nivelul acesteia cu ajutorul unui higrometru. În funcție de rezultat poți să optezi pentru folosirea unui dezumidificator sau a unui umidificator.

Prima iarnă a bebeluşului: cât de des să-i faci baie

„Recomand părinților să facă baie bebelușului la 2-3 zile, iar asta pentru a putea să prevină uscarea pielii, dar și posibilele iritații”, explică medicul Cohen. Apa de baie este bine să aibă 38-39 de grade, dar cel mai la-ndemână este ca părintele să o verifice cu cotul (să se simtă caldă, dar nu fierbinte). Indicat este și ca baia să nu dureze mai mult de 10 minute în cazul nou-născutului. „Dacă apa este prea caldă sau baia durează prea mult apare riscul de deshidratare la nivelul pielii. Pielea pierde mult mai ușor uleiurile naturale, iar acest lucru poate afecta derma”, explică doctorul Kate Pittgen. O bună modalitate de protejare a pielii bebelușului este și aplicarea unor creme hidratante recomandate de medicul pediatru. ,,Unii copii nu au deloc nevoie de hidratare, în timp ce la alții pielea are tendința de a usca mai mult. Astfel de produse nu sunt indicate doar înainte de ieși din casă, ci și după ritualul de baie”, adaugă pediatrul Kate Pittgen.

Totul despre mame recomandă: 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa