Pot să-i fac bebelușului baie în fiecare zi?

Iulia Mirică
baie-in-fiecare-zi-totul-despre-mame

Este periculoasă o baie în fiecare zi pentru cei mici?

O întrebare care se regăsește pe lista mămicilor este dacă îi pot face bebelușului baie în fiecare zi. Din păcate, bebelușii nu vin cu un manual de instrucțiuni, așa că vă ajutăm să parcurgeți această etapă cu răspunsuri la întrebările pe care le aveți!

Știm că sunt atât de multe întrebări la care noii părinți încearcă să găsească răspunsuri atunci când au primul copil. De la ce alimente îi pot oferi la ce haine și chiar cât ar trebui să doarmă. Atunci când vă întrebați dacă e normal să-i faceți baie celui mic, trebuie să țineți cont de vârsta copilului. Atunci când coplul este nou-născut, ar trebui evitate băile regulate în prima săptămână. Este recomandat să așteptați până le cade bontul din cordonul ombilical rămas, altfel crește riscul apariției unei infecții. Dacă este neapărat nevoie să le faceți o baie, puteți înmuia un burete de baie în apă călduță.

După ce cade cordonul ombilical, le puteți face baie regulat. Acum, frecvența acestor băi pentru copii ține în întregime de dorințele părinților. Dacă doriți să le faceți baie în fiecare zi, nu este problemă. Însă ar trebui să știți că prea multă apă caldă pentru pielea bebelușului o va face să se usuce. Este întotdeauna o idee bună să aplicați o loțiune din cap până în picioare, după fiecare baie, pentru a menține umezeala pielii lor.

Instrucțiuni pentru o baie în fiecare zi

Atunci când îi faceți baie bebelușului, aveți grijă să curățați și spațiul de sub gât și din interiorul tuturor pliurilor. Atunci când sunt mici, bebelușii sunt ca niste bile simpatice de grăsime, iar murdăria se poate fixa cu ușurință între cutele pielii. De asemenea, dacă cei mici se murdăresc destul când mănâncă, laptele și formula de lapte se pot scurge din gură, ajungând sub gât. Asigurați-vă întotdeauna că spălați cele mai importante părți ale celor mici pentru a vă asigura că sunt curați complet.

Trebuie să țineți minte, de asemenea, faptul că bebelușii se poate îneca și în 2-3 centimetri de apă, așa că nu trebuie lăsați sub nicio formă singuri în cadă. Un dezastru poate avea loc în cea mai scurtă perioadă de timp. Există și căzi care sunt speciale pentru nou-născuți, având condiții de siguranță în plus pentru cei mici. Aceste căzi se potrivesc de obicei în chiuvetă, având și un termometru atașat, astfel încât să știți dacă apa este prea caldă sau prea rece.

Produse pentru baie în fiecare zi

Este recomandat să le faceți baie celor mici cu produse special pentru copii, cum ar fi săpunurile și șampoanele. Aceste produse pot fi un pic mai scumpe decât cele folosite de adulți, însă acestea sunt mai sigure pentru pielea bebelușului și nu vor fi dăunătoare dacă ajung în ochii deloc mici. Dacă bebelușul are o reacție alergică de la șampoanele și săpunurile folosite, s-ar putea să aibă o piele sensibilă. Există o varietate mare de produse pentru copii speciale pentru pielea sensibilă sau puteți chiar discuta cu medicul pediatru al copilului, pentru a vă recomanda produse.

Citește și:
Cum îngrijim hainele bebeluşului?
10 lucruri periculoase pentru bebeluş
Alternative pentru şerveţelele umede din comerţ

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa